TV, Telefoon en Internet in Duitsland

Telefoon, Internet en TV

Telefoon en Internet

 De grootste Duitse aanbieder is de Deutsche Telekom maar u bent vrij in de keuze. Een overzicht over de aanbieders kunt u hier vinden: Toptarif.de en ook hier

U kunt uw telefoon- en internet aansluiting op een aantal manieren bestellen:
Online, door het kiezen van een van de pakketten op een van de bovenstaande sites.

Voor de aanvraag is benodigd:
Telefoonnummer vorige bewoner (indien bekend).
Postleitzahl (postcode) en adres waarvoor aansluiting wordt aangevraagd.
(Duits-) bankrekeningnummer.

TV Kijken in Duitsland

Tv en radio in Duitsland ontvangen

In de meeste gevallen zult u een Satelliet-ontvanger en en een schotel met (een- of meerdere) diditale lnb moeten aanschaffen.  Kabel tv is in Duitsland vaak alleen in en dicht bij de Duitse steden beschikbaar. Veel klanten nemen uit Nederland een smartcard en de toebehorende digitale ontvanger mee. 
Je moet dan wel nog een Nederlands adres hebben ( ook mogelijk via grenspost adres  Lees meer) en een Nederlandse bankrekening.

De Duitse Telekom biedt ook een compleet abo aan maar dan moet je weer wel over een snelle DSL (ADSL) verbinding beschikken en dat is dan op het land ook meer weer de vraag.

Kijk- en Luistergeld - De GEZ Gebühren

Duitsers zonder televisie of radio moeten tóch kijk- en luistergeld betalen. Gebruikers van computers en telefoons met internet betalen voortaan voor programma’s die zij online kunnen bekijken.
• Gebruikers van computers en telefoons betalen ook kijk- en luistergeld.
Publieke omroepen bieden steeds vaker programma’s aan via internet. Sinds 2007 moeten Duitsers ook voor deze online programma’s betalen. In Duitsland betaal je kijk- en luistergeld per ontvangstapparaat. Dat betekent dat iedereen die een computer of telefoon heeft die op internet kan, nu ook moet betalen.
Deze regeling wekt ergenis bij twee advocaten en een student. Zij beschikken over een telefoon met internet, maar gebruiken die niet om online programma’s te bekijken. Ze willen niet betalen voor diensten waar ze geen gebruik van maken en hebben een zaak aangespannen. De rechter stelde ze vorige maand in het ongelijk, aldus Die Zeit. Alleen al het feit dat de apparaten een internetoptie hebben is voldoende reden de gebruiker te verplichten tot het betalen van kijk- en luistergeld. De rechter bekrachtigt hiermee de bestaande regeling uit 2007.
Klachten
Consumenten die geen televisie of radio hebben, maar wel een computer of mobiele telefoon met internetmogelijkheid, betalen in Duitsland sinds 2007 maandelijks een bedrag van 5,76 euro aan kijk- en luistergeld.
De betalingsplicht voor computer- en telefoonbezitters geldt alleen als er geen radio of televisie in het huishouden of bedrijf aanwezig is. Vooral zakenmensen hebben last van deze regeling. Sinds de invoering van de wet regent het klachten van tandartsen, artsen en advocaten, die hun computers enkel gebruiken voor hun werk en niet om online programma’s mee te kijken, meldt Der Spiegel.
Computerkassa’s
De nieuwe regeling leidt soms tot bizarre situaties. Zo kreeg de Duitse restaurantketen ‘Steakhouse Maredo’ problemen met de belastingdienst. De keten werkt met computerkassa’s, waarop technisch gezien online televisie kan worden gekeken omdat het mogelijk is de kassa’s op het internet aan te sluiten. Ook de rechter vond dit te ver gaan en bepaalde dat ‘Steakhouse Maredo’ een uitzondering op de regel was, aldus Der Spiegel vorige maand.
Duitsers moeten voor elk ontvangstapparaat apart kijk- en luistergeld betalen. Elke televisie, wekkerradio of autoradio dient te worden aangegeven bij de Gebühreneinzugszentrale der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten (GEZ), de instantie die deze belasting int. De gevreesde GEZ-controleurs zijn streng. Ze komen bij mensen thuis en kijken door ramen naar binnen om te controleren of de ontvangstapparaten eerlijk door de gebruiker zijn aangegeven. In 2013 voert de Duitse overheid een nieuw betalingsmodel in voor het kijk- en luistergeld. Hierbij hangt de hoogte van de belasting niet meer af van de apparaten die je bezit, maar gaat ieder huishouden en bedrijf, net als in Nederland, hetzelfde bedrag betalen.
Voor u gevonden op de website:www.duitslandweb.nl

Een update van dit bericht kunt u ook hier vinden : Lees meer