Vaste kosten

Hoeveel vaste kosten u heeft hangt sterk af van uw persoonlijke situatie, soort woning, soort auto, welke verzekeringen, energieverbruik, etc.

Gemeentelijke en andere belastingen moet u gewoon volgens het Duitse systeem voldoen. Deze verschillen overigens qua hoogte niet zoveel van de Nederlandse bedragen, sterker nog: vaak zijn ze iets lager. De reden hiervoor is waarschijnlijk gelegen in het feit dat men in Duitsland veel belasting heft via het inkomen.
Hieronder een globaal overzicht van de (gemeente-)belasting die u in Duitsland betaalt (deze bedragen zijn gebaseerd op de norm die in diverse Landkreisen in Niedersachsen gehanteerd wordt en kunnen afwijken in andere gebieden).

Hier kunt u de recente kosten voor de gemeentelijke belastingen online berekenen: Hier

Bijkomende kosten (afhankelijk van uw situatie):

Energiekosten (gas, water, elektra) ca. € 200,00 per maand
Verzekeringen (huis, WA, honden) ca. € 650,00 per jaar
Verzekering auto ca. 150,00 per kwartaal (All risk). Afhankelijk van voertuig en schadevrije jaren

Telefoon
Zie pagina ´Telefoon en Internet´
Internet (Dsl) ca. € 17,00 per maand + kosten provider (ca. € 10,00 p.m.)
Schoorsteenveger (emissiecontrole cv-installatie) € 65,00 jaarlijks
GEZ (kijk- en luistergeld) € 17,50 maandelijks, betalen per 3mnd Update
** Bovengenoemde bedragen zijn enkel bedoeld als indicatie en zullen per situatie verschillen. Zo is de premie van een ´rond om het huis´ verzekering bijv. afhankelijk van woonoppervlak, nieuwbouwwaarde en gekozen opties. Ook is er geen rekening gehouden met een e.v.t. af te sluiten rechtsbijstand- en/of ongevallenverzekering.

Heeft u weleens nagedacht over de nieuwbouw van een woning in Duitsland ?

Nieuwbouw in Duitsland is veel voordeliger dan in Nederland . Nieuwbouw heeft veel voordelen:

 •  lager energie verbruik dan oudere woningen
 • min. 5 jaar garantie op alle onderdelen
 • Onderhoudsarm
 • Geen verborgen gebreken
 • Geen makelaarskosten bij het bouwen onder vrije architectuur
 • Minder overdrachtsbelasting

3 reacties

 1. Beantwoorden
  m nicolosi 3 maart 2020

  Ik ben het er niet mee eens! Wij wonen al 8 jaar in Duitsland en de vaste lasten zijn hier hoger als in NL, plus dat je hier als normale arbeider veel minder verdient. ( in NL 3 ploegen 2300 euro en hier 3 ploegen 1300 euro). Als bouwvakker 1500 en in NL 2000. Wij betalen voor een klein huis 90m2 met een hr ketel 130 pm aan gas, 110 pm aan stroom en water 20 euro. Waterheffingen riool enz betaal je hier 150 euro meer per jaar. Grondstukbelasting, gemeentelijke belastingen enz betaal je hier ca 200 meer. Internet met vaste telefoon is de goedkoopste aanbieder 29,99 per maand. Al met al zijn wij 1300 kwijt per maand met een inkomen van 1900 euro netto. Boodschappen worden hier net als in NL ook duurder net als de brandstof. Hypotheekrente is hetzelfe als in NL momenteel. In NL normaal konden we normaal leven en ook nog een keer uit eten. Nu zitten we elke maand 100 in de min.

  • Beantwoorden
   Paul 4 maart 2020

   Ik woon ondertussen ook al weer 14 jaar in Duitsland.
   Als alles in Duitsland goekoper zou zijn dan zou niemand meer in Nederland wonen. Je moet toch ook zien wat hier aanzienlijk goedkoper is :huizen, auto´s, wegenbelasting, levensmiddelen enz. Ik heb overigens een flatrate DSL voor 16,62 pm
   Ik neem aan dat jullie een oud huis hebben gezien het energieverbruik. Wij betalen 48,- euro gemeentelijke belastingen per maand. 1300 euro per maand lijkt mij sterk of zit daar een torenhoge hypotheek in ?

  • Beantwoorden
   M Kusters 9 oktober 2020

   Waarom woon je daar dan nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *