Auto

Algemeen
 
Auto meenemen of niet ?
Of het de moeite waar is uw oudere auto mee te nemen hangt af van de leeftijd van het voertuig. Een wat oudere auto kunt u misschien beter particulier verkopen tegen een prijs, die lager ligt dan de inruilwaarde van dat moment. U krijgt er dan wat minder voor terug, maar het scheelt u wel de rompslomp van de invoer naar Duitsland. En in Duitsland kunt u waarschijnlijk een gelijkwaardige 2e hands auto kopen, voor hetzelfde bedrag of zelfs minder.
 
Als uw auto nog vrij nieuw is (en dus nog een aanzienlijke waarde vertegenwoordigd) dan zou u kunnen overwegen deze in te ruilen voor een nieuwe auto in Nederland. Deze koopt u netto en exporteert u vervolgens naar Duitsland. Waarom kan dit gunstig zijn ?  In Nederland zijn de auto´s netto goedkoper dan in Duitsland (geen BPM/BTW) en u krijgt in Nederland een inruilprijs, die gebaseerd is op de hoge(re) Nederlandse aanschafprijs.

Wegenbelasting (De KFZ Steuer)

In Duitsland betaalt de ´vervuiler´. De wegenbelasting wordt bepaald aan de hand van het Schlüsselnummer (een code) op uw kentekenbewijs. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de gebruikte brandstof, cilinderinhoud en Co²-uitstoot van uw motor.
Volg de recente ontwikkelingen op ons blog hier

Kfz Steuer (autobelasting) ligt een stuk lager
dan in Nederland.
Vervuiler betaalt, diesel duurder dan benzine.
Hier een link naar de berekening van de wegenbelasting (KFZ-Steuer) Lees meer
Mocht u hulp nodig hebben bij de vertaling of problemen hebben bij de berekening stuur een mail naar [email protected]

Verzekering

Autoverzekeringen in Duitsland zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland.  Uw in Nederland opgebouwde schadevrije jaren kunt u gewoon meenemen, vraag uw verzekeraar wel om een royementsverklaring (met spoed) zodra u uw Nederlandse autoverzekering beëindigt.
Tip: Hier kunt u de autoverzekering berekenen: Lees meer
 

Over de TÜV-keuring (lees voor TÜV: TÜV of DEKRA)

Bij de TÜV kent men 2 soorten keuringen: een z.g.n. “Vollabnahme” (volledige keuring, eerst-toelating) of een ´normale´ keuring (zoals de 2-jaarlijkse). Prijzen: volledige keuring € 250,00, normale keuring € 103,00).
In principe zal uw auto de volledige keuring (bij ´Erstzulassung´) moeten hebben maar dit is op de volgende manier te voorkomen:
 
Auto´s vanaf bouwjaar 1996 hebben een ECC-verklaring (of kunnen deze krijgen). Dit is een gegevensblad (Duits: Datenblatt), door de fabrikant afgegeven. Hierop staat het chassisnr. en alle benodigde gegevens van het voertuig naar Europese richtlijnen. De gegevens op dit gegevensblad zijn van toepassing op verschillende Europese landen, zo staan er ook het in Duitsland gebruikte Typschlüsselnummer (TSN) en Herstellernummer (HSN) op vermeld. Dit komt ook goed uit bij het regelen van een verzekering.
Als u dit formulier bij het TÜV-keuringsstation kunt overleggen heeft uw auto alleen nog maar de normale, 2-jaarlijkse, keuring nodig. Dus € 103,00 in plaats van € 250,00 !
 
Hoe komt u nu aan dit ´gegevensblad´?  Dit zou bij de auto, fabriek-af, kunnen zijn meegeleverd, informeert u bij uw dealer !  Mocht dit niet het geval zijn moet een merkdealer deze voor u aan kunnen vragen bij de fabrikant, zorg er dan wel voor dat het chassisnr. en bouwjaar er op vermeld worden. Aan het verkrijgen van dit formulier zijn kosten verbonden (hoeveel is merk-afhankelijk, informeer bij uw dealer !)

Auto invoeren of aanmelden

Bij een verhuizing naar Duitsland bent u verplicht uw auto binnen 12 maanden na verhuizing aan te melden voor registratie in Duitsland. U dient vooraf bij uw Nederlandse verzekeraar na te vragen hoe lang zij uw auto na de emigratie blijft verzekeren. Dit is heel belangrijk omdat een in Nederland geregistreerde auto door een Duitse verzekeraar niet geaccepteerd wordt. Laat door de Nederlandse verzekeraar uw schadevrije periode (no-claim) ten behoeve van de Duitse verzekeraar vastleggen.
Let op !
Op enkele websites is te lezen dat u eerst uw auto in Nederland dient af te melden bij de RDW om deze vervolgens met een uitvoerkenteken mee te nemen naar Duitsland. Dit is niet nodig !
Ook hoeft u, na het invoeren van uw voertuig in Duitsland, niet naar Nederland om uw oude kenteken ongeldig te laten verklaren !
Procedure heel kort: Auto meenemen – aanmelden gemeente – aanmelden auto – kopie nieuwe papieren + oude papieren (indien niet ingenomen) mét begeleidende brief opsturen naar RDW.
Hoe lang, na uw verhuizing, u de tijd heeft om uw voertuig aan te melden hangt af van de termijn die uw Nederlandse verzekering u stelt. In ieder geval heeft u rustig de tijd om te verhuizen, in te schrijven bij uw nieuwe gemeente en andere zaken te regelen.

Kenteken

U kunt gewoon uw auto, op Nederlands kenteken, meenemen naar Duitsland en achteraf uw Nederlandse kenteken ongeldig laten verklaren. Controleer wel van tevoren hoe lang uw verzekeraar u nog verzekert in het buitenland (meestal 6 weken). Na uw vestiging in Duitsland stelt u de procedure van invoer in werking. In het kort komt het erop neer dat uw auto gekeurd (Tüv of Dekra) dient te worden, u met dit keuringsbewijs naar het ´Straßenverkehrsamt´ gaat (meestal dicht bij Tüv-keuringsstation), waar u uw nieuwe kentekenbewijs krijgt en uw oude inlevert (en betaalt uiteraard…). Aan de overkant van de straat laat u uw kentekenplaten persen (en betaalt weer….) en trots met uw nieuwe ´platen´ keert u huiswaarts….
** Voordat u met bovenstaande procedure aanvangt dient u in het bezit te zijn van een voorlopig verzekeringsbewijs (Deckungskarte, Versicherungsbestätigung, voorheen Doppelkarte genoemd).
Volg altijd de laatste ontwikkelingen over dit thema op ons blog !
Dit is de procedure in vogelvlucht, deze is zeker niet ingewikkeld maar vraagt wel enige zorgvuldigheid.
Als uw voertuig meteen goedgekeurd wordt (en dat is voor 2 jaar!) dan neemt het aanmelden niet meer als een paar uur in beslag.
Indien u een auto in Duitsland wilt invoeren of kopen dan kan dit NIET zonder "Anmeldebestätigung" van uw gemeente.

Lees meer over de procedure auto aanmelden in het rechter colom onder "Recente berichten"

Rijbewijs

Sinds 1 maart 2002 kunnen Nederlandse rijbewijzen van personen woonachtig buiten Nederland in een van de EU-landen, waartoe ook Duitsland behoort, niet meer in Nederland worden verlengd of vernieuwd. Als u in Duitsland woont en uw Nederlandse rijbewijs moet worden verlengd of vernieuwd, zult u zich tijdig vóór afloop van de geldigheidsduur moeten wenden tot de bevoegde Duitse autoriteiten om uw Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Duits exemplaar. U hoeft natuurlijk niet te wachten met omwisseling totdat de geldigheidsduur van uw Nederlandse rijbewijs afloopt. U kunt ook nu al gebruik maken van de mogelijkheid uw Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Duits rijbewijs.

Als u in Nederland woonachtig bent, dan kunt u uw rijbewijs bij het gemeentehuis in uw woonplaats laten verlengen of vernieuwen. Dit geldt eveneens in geval van diefstal of verlies van het Nederlandse rijbewijs en indien een categorie rijvaardigheid moet worden toegevoegd.
In het geval u uw Nederlandse rijbewijs nog niet hebt omgewisseld, verdient het aanbeveling – met het oog op verlies of diefstal – het Nederlandse rijbewijs te laten registreren bij de Straßenverkehrsamt van uw woonplaats.
U kunt verplícht worden uw Nederlandse rijbewijs in te wisselen voor een Duitse exemplaar, wanneer u bijvoorbeeld door de Duitse autoriteiten rijbeperkingen worden opgelegd, u voor enige tijd de rijbevoegdheid wordt ontzegd, u aan het puntensysteem wordt onderworpen, enz.
Het is van belang de geldigheidsduur van uw Nederlandse rijbewijs in de gaten te houden en niet te wachten tot het laatste moment voor het inwisselen. De geldigheidsduur van de rijbewijzen zijn voor beide landen verschillend, namelijk 10 jaar in Nederland en levenslang in Duitsland

In Duitsland is een rijbewijs levenslang geldig, dus u kunt in principe ook uw in Nederland verlopen rijbewijs inruilen voor een Duits rijbewijs. Met een verlopen rijbewijs bent u in Nederland echter niet meer bevoegd om auto te rijden.Tip : Lees ook het verslag van Bob op onze blog hier

Recente berichten over dit thema