Verzekeringen

De wet- en regelgeving van zowel Nederland als Duitsland zijn bekend, wat zeer belangrijk is. Europa kent wel open grenzen maar bij emigratie raakt u al snel de weg kwijt door de verschillende wet- en regelgeving.

U krijgt daarom altijd uitgebreid advies m.b.t. uw emigratie: over het kopen van een huis in Duitsland, maar ook algemeen advies over bijvoorbeeld het aanmelden bij een Krankenkasse of het invoeren van een Nederlandse auto.

Voor een gedegen advies op het gebied van verzekeringen bent u bij ons aan het juiste adres! Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring met verzekeringen in Duitsland
 

Waarvoor dient u zich in Duitsland te verzekeren?

Als u in Duitsland een huis koopt dan dient u er rekening mee te houden dat u zich in ieder geval dient te verzekeren voor:

1. Opstal
Als u een huis in Duitsland koopt, is een opstalverzekering (in het Duits: Wohngebäudeversicherung) sterk aanbevolen en vaak zelfs verplicht als ue een hypotheek afsluit. Hier zijn de belangrijkste zaken die u moet weten over een opstalverzekering in Duitsland:

Wat dekt een opstalverzekering in Duitsland?
Een opstalverzekering dekt schade aan de vaste delen van uw huis, zoals:

Schade door brand
Schade door storm of hagel
Waterschade door bijvoorbeeld leidingbreuk
Schade door blikseminslag
Natuurrampen (zoals overstromingen, aardbevingen; hiervoor is vaak een extra verzekering, de Elementarversicherung nodig)
De verzekering dekt meestal ook bijgebouwen zoals een garage, schuur of hekwerk die tot het eigendom behoren.

Verplichting bij hypotheek
Als u een huis koopt met een hypotheek (in het Duits: Hypothekendarlehen), dan eist de bank meestal dat u een opstalverzekering afsluit om ervoor te zorgen dat het pand gedekt is tegen schade. Zonder deze verzekering kun u geen hypotheek krijgen of u loopt het risico dat de financiering wordt geweigerd.

Wat kost een opstalverzekering?
De premie voor een opstalverzekering in Duitsland hangt af van verschillende factoren, waaronder:

De grootte en waarde van het huis
De locatie van het huis (huizen in gebieden met een hoger risico op stormen of overstromingen zijn duurder te verzekeren)
Bouwmaterialen en leeftijd van het huis
Dekking en aanvullende modules (zoals glasverzekering of verzekering tegen natuurrampen)
Verzekering afsluiten
U kunt de verzekering afsluiten bij Duitse verzekeraars zoals Allianz, AXA, HUK-Coburg, Gothaer, ERGO en vele anderen als ook bij de meeste banken. Het is verstandig om offertes te vergelijken via vergelijkingswebsites zoals Check24 of Verivox, zodat u de beste deal krijgt.

Bij het afsluiten van een opstalverzekering in Duitsland, zorg ervoor dat u de polis goed doorleest en controleer wat er exact gedekt wordt en welke uitzonderingen van toepassing zijn.

Hebt u nog specifieke vragen over de opstalverzekering of over het koopproces van een huis in Duitsland?

2, Nieuwbouw

3. Inboedel

4. Aansprakelijkheid

5. Rechtsbijstand

6. Auto

 

1. Opstal

Anders dan we in Nederland gewend zijn wordt de opstalverzekering - in principe – overgenomen van de „oude“ eigenaar. Echter, indien u binnen 30 dagen na inschrijving van ´het Grundbuch´ (Kadaster) aangeeft de bestaande verzekering te beëindigen dan is dit mogelijk per eerstkomende vervaldatum.

Indien u een huis laat bouwen in Duitsland is het goed na te vragen wie de aansprakelijkheid tijdens de bouw op zich neemt (vaak is dit de aannemer; indien niet het geval dan dient u dit zelf te regelen). Dit kan door een zgn. ´Bauherrnhaftplichtversicherung´ af te sluiten.

2. Inboedel

De waarde van de inboedel wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid vierkante meters woonoppervlakte. Zowel voor de opstal- als de inboedelverzekering kent men hier ook indexering op de verzekerde bedragen en een zgn. onderverzekeringsclausule.

3. Aansprakelijkheid

Afwijkend van Nederland dienen honden en paarden  APART te worden verzekerd.

4. Rechtsbijstand

Indien u in Nederland een rechtsbijstandsverzekering heeft kunt u in Duitsland een rechtsbijstandsverzekering afsluiten zonder de normaal gehanteerde wachttijd van 3 maanden.

5. Autoverzekering

Op het moment dat de auto wordt ingevoerd dient men ook een Duitse autoverzekering af te sluiten; geef bij de Nederlandse maatschappij aan dat op dat moment met Duitse kenteken wordt gereden; (de afmelding van het Nederlandse kenteken bij het RDW kan een paar weken op zich laten wachten, zodra het Nederlandse kenteken is afgemeld kunt u de Nederlandse verzekering opzeggen).

Vraag uw verzekeringsmaatschappij om een verklaring met daarin het aantal schadevrije jaren (bij beëindiging verzekering: een royementsverklaring).

Maar let op: Welke verzekeringen zijn nou echt nodig : Link