Verzekeringen

De wet- en regelgeving van zowel Nederland als Duitsland zijn bekend, wat zeer belangrijk is. Europa kent wel open grenzen maar bij emigratie raakt u al snel de weg kwijt door de verschillende wet- en regelgeving.

U krijgt daarom altijd uitgebreid advies m.b.t. uw emigratie: over het kopen van een huis in Duitsland, maar ook algemeen advies over bijvoorbeeld het aanmelden bij een Krankenkasse of het invoeren van een Nederlandse auto.

Voor een gedegen advies op het gebied van verzekeringen bent u bij ons aan het juiste adres! Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring met verzekeringen in Duitsland
 

Waarvoor dient u zich in Duitsland te verzekeren?

Als u in Duitsland een huis koopt dan dient u er rekening mee te houden dat u zich in ieder geval dient te verzekeren voor:

1. Opstal / Nieuwbouw

2. Inboedel

3. Aansprakelijkheid

4. Rechtsbijstand

5. Auto

 

1. Opstal

Anders dan we in Nederland gewend zijn wordt de opstalverzekering - in principe – overgenomen van de „oude“ eigenaar. Echter, indien u binnen 30 dagen na inschrijving van ´het Grundbuch´ (Kadaster) aangeeft de bestaande verzekering te beëindigen dan is dit mogelijk per eerstkomende vervaldatum.

Indien u een huis laat bouwen in Duitsland is het goed na te vragen wie de aansprakelijkheid tijdens de bouw op zich neemt (vaak is dit de aannemer; indien niet het geval dan dient u dit zelf te regelen). Dit kan door een zgn. ´Bauherrnhaftplichtversicherung´ af te sluiten.

2. Inboedel

De waarde van de inboedel wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid vierkante meters woonoppervlakte. Zowel voor de opstal- als de inboedelverzekering kent men hier ook indexering op de verzekerde bedragen en een zgn. onderverzekeringsclausule.

3. Aansprakelijkheid

Afwijkend van Nederland dienen honden en paarden  APART te worden verzekerd.

4. Rechtsbijstand

Indien u in Nederland een rechtsbijstandsverzekering heeft kunt u in Duitsland een rechtsbijstandsverzekering afsluiten zonder de normaal gehanteerde wachttijd van 3 maanden.

5. Autoverzekering

Op het moment dat de auto wordt ingevoerd dient men ook een Duitse autoverzekering af te sluiten; geef bij de Nederlandse maatschappij aan dat op dat moment met Duitse kenteken wordt gereden; (de afmelding van het Nederlandse kenteken bij het RDW kan een paar weken op zich laten wachten, zodra het Nederlandse kenteken is afgemeld kunt u de Nederlandse verzekering opzeggen).

Vraag uw verzekeringsmaatschappij om een verklaring met daarin het aantal schadevrije jaren (bij beëindiging verzekering: een royementsverklaring).

Maar let op: Welke verzekeringen zijn nou echt ndig : Lees meer