Waarom Duitsland?

Waarom wonen zoveel Nederlanders in Duitsland ?

In Duitsland wonen ongeveer 150.000 Nederlanders (Stand eind 2021), waarvan de meeste (ongeveer 70.000) in Noordrijn-Westfalen bij de Nederlandse grens.
Een van de redenen hiervoor is dat voor veel Nederlanders het kopen van onroerend goed in Duitsland zeer lucratief is. Ook de relatief kleine verschillen tussen de Duitse en Nederlandse taal en cultuur moedigen mensen aan om naar Duitsland te verhuizen.

10 redenen om naar Duitsland te verhuizen

De 10 meest gehoorde redenen voor een (2e) huis in Duitsland:

1. Geen torenhoge hypotheek
De huizenprijzen zijn in Duitsland echt veel lager dan t.o.v. Nederland. Dit wil dus over het algemeen zeggen, een groter huis voor minder geld!

2. De bevolking
De mensen zijn over het algemeen zeer behulpzaam en vriendelijk t.o.v. buitenlanders die een (2e) huis aanschaffen in Duitsland. Het hebben van een "goede buur" staat hoog in het vaandel en men hecht nog veel aan normen en waarden en hoffelijkheid is een terugkomend woord bij veel Nederlanders wanneer hun wordt gevraagd wat ze een typische Duitse eigenschap vinden.

3. Minder wegenbelasting
De kosten voor wegenbelasting liggen in Duitsland aanzienlijk lager dan in Nederland!

4. Een huis naar wens
Waar je in Nederland vaak gek wordt van alle kleine regeltjes is het beleid over het algemeen in Duitsland soepeler dan in Nederland. Daarom is het ook makkelijker om je huis geheel naar je eigen wensen aan te pakken.

5. Goede gezondheidszorg
Waar je in Nederland jaren op een wachtlijst kan staan, is het in Duitsland veel sneller en efficiënter geregeld. De operatie kan overmorgen plaatsvinden en de MRI-scan nog vanmiddag, een leuke overweging voordat u zich aansluit op de wachtlijst in Holland! Wat geldt voor de gezondheidszorg geldt ook voor de kinderopvang, dat is ook over het algemeen beter geregeld dan in Nederland.

6. Lekker eten

Niet alleen s'avonds, maar vooral ook het ontbijt is een groot verschil met dat van Nederland. De Duitse dag niet beginnen zonder verse witte broodjes. De bakkerij ruikt heerlijk, omdat steeds nieuwe ladingen broodjes op de bakplaat gaan. Ook is het heel gebruikelijk om in de ochtend naar de bakker te lopen en daarna naar de kiosk voor een krantje.
Een bijkomend voordeel is de prettige en persoonlijke manier van boodschappen doen.

7. Duidelijkheid
De Duitsers houden van duidelijke structuren, dus regels zijn regels, de leraar wordt met U aangesproken en een ondergeschikte doet wat zijn chef zegt. Getverderrie, denkt u nu. Inderdaad schrik je als Nederlander soms van de starheid waarmee de regels worden aangehouden. Bij het geringste conflict dreigen Duitsers bovendien met een aanklacht of advocaat. Maar verplaats u eens in de Duitser die een Nederlandse organisatie terecht komt.
De baas heet daar Jasper, draagt geen das en zegt op een van de eindeloze vergaderingen: `Misschien moesten we daar toch nog eens naar kijken'. De Duitser heeft niet door dat het project hiermee van de baan is. Nederland heeft ook hiërarchie, maar die vermomt zich omdat we niet van dikdoenerij houden. Wat is eerlijker? En zijn wij zo tevreden met het resultaat van onze vage gedoogcultuur? Al is het niet de enige reden dat het hier met de allochtonen zoveel beter gaat dan in Nederland, de Duitse duidelijkheid en orde dragen daar zeker aan bij.

8. Natuur
Prachtige natuurgebieden vormen geen uitzondering. Als u een natuurliefhebber bent, dan bent u in Duitsland op de goede plek, met zeer veel schitterende wandelroutes langs maïsvelden en door uiteenlopende natuurgebieden geeft de recreant zeer veel te zien en te beleven.

9. Het cultuuraanbod
Duitsland heeft een zeer divers cultuurbeleid waardoor er op dit vlak voor iedere liefhebber zeer veel te beleven is! Naar een voorstelling gaan is goedkoper dan in Nederland en het bezoeken van oude stadjes zorgen voor een onvergetelijk bezoek aan het land. Elke plaats heeft een eigen toeristisch kantoor wat u meer kan informeren over het cultuur aanbod.

10. Geen nationalisme
Duisters zijn erg kritisch op hun eigen land wat ervoor zorgt dat ze absoluut niet nationalistisch zijn. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat de Duitse natie vroeger met de de bekende gevolgen met het nationalisme te maken heeft gehad. Het tolerante buurland Nederland kan in Duitse ogen geen kwaad doen, maar er hoeft in Duitsland maar iemand te roepen dat hij trots is op zijn eigen land, of het leidt in eigen land al tot een debat in de opiniekranten.

Recente berichten op ons blog

Aankoop begeleiding bij de aankoop van een huis in Duitsland

Wij helpen u graag bij de aankoop van een huis in Duitsland . Wij zijn sinds meer dan 30 jaar goed op de hoogte van de lokale woningmarkt in Duitsland en hebben ondertussen meer dan 350 Nederlanders bij de aankoop of nieuwbouw van een huis in Duitsland mogen begeleiden.
Droomhuis Duitsland - Uw aankoopmakelaar in Duitsland