Kosten koper

De kosten koper liggen in Duitsland hoger als in Nederland (rond 12,5%) afhankelijk van de regio (Verschil in de hoogte van de Grunderwerbssteuer = overdrachtsbelastin) en de makelaarskosten.
Deze kosten bestaan uit:
  • Notar/Grundbuch: +-1.5%
  • Grund Erwerbsteuer: +- 5% (overdrachtsbelasting,per Bundesland nog al verschillend) Klik op de link voor meer informatie
  • Makelaarskosten: ca. 2,5%  (excl. 19% Mehrwertsteuer) Afhankelijk van de makelaar en de regio In sommge gevallen  zijn de kosten voor de verkoop makelaar in de koopprijs inbegrepen. Lees meer ook hier:  LINK 

Bij het afsluiten van een hypotheek ontstaan soms extra kosten. Deze aan de hypotheekverstrekking verbonden kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

De koopsom

Dient voldaan te worden op de in de koopovereenkomst afgesproken datum van overdracht maar pas na opdracht van de notaris (Fälligkeitsmitteilung). Er zijn echter kosten welke u eerder dient te voldoen, zoals: honorarium notaris**, grunderwerbsteur (overdrachtsbelasting) en makelaars- courtage (zie ook alinea over makelaarsprovisie).

Algemeen

Wanneer moet de makelaarsprovisie voldaan worden?

Deze bent u verschuldigd ná het tekenen van de koopovereenkomst, het werk van de Duitse makelaar is hiermee namelijk voltooid. Enkele van de met ons samenwerkende makelaars hoeft u pas te betalen op het moment dat u kunt beschikken over geld uit uw financiering zodat u deze rekening direct door de bank kunt laten betalen of kunt declareren. U dient er echter rekening mee te houden dat u in een aantal gevallen de makelaarsrekening al snel na het tekenen van de koopovereenkomst moet betalen.

Makelaarsprovisie

De makelaar zal de courtage in rekening brengen bij de koper, bovendien is deze courtage over het algemeen een stuk hoger dan in Nederland. Gebruikelijk is dat de koper 3% – 5% makelaarscourtage (exclusief 19% BTW) van de verkoopprijs betaalt, maar deze mag wettelijk ook maximaal 6% van de verkoopprijs bedragen (dus is deze in veel gevallen 5 %, exclusief 19% BTW). Soms betaalt u een lager tarief en krijgt de verkopende makelaar een deel van zijn provisie van de verkoper, waarbij dit vervolgens in de koopprijs is verwerkt… U betaalt alleen makelaarsprovisie als u daadwerkelijk een huis koopt (dus als er een koopovereenkomst getekend is!)

Onze kosten

Onze service is voor u vrijblijvend!

Gratis?
Voor u ontstaan geen extra- of meerkosten bij de aankoop van een huis in Duitsland. Onze service zal u tijd en geld besparen

In principe kunt u ieder huis van iedere makelaar via ons kopen (van de meer dan 150 makelaars in de grensregio zijn er maar 8 waar wij door bepaalde ervaringen geen zaken mee doen.  )

Vrijblijvend?
De inhoud van onze website nodigt wellicht uit tot vragen over onderwerpen waar u meer over wilt weten. Schroom niet want wij zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en realiseren ons dat niet iedereen via ons een huis in Duitsland zal vinden. Dus ook als u besluit niet via ons een huis te kopen is onze service met geen extra- of meerkosten verbonden !