Koopprijs

Vraagprijs of koopprijs - prijsstelling van huizen in Duitsland
Het is u wellicht opgevallen dat op diverse websites van Duitse makelaars bij huizen een 'Kaufpreis' of 'Preis' staat vermeld terwijl in Nederland gewoonlijk een 'Vraagprijs' wordt genoemd.
De bij het object genoemde prijs is GEEN VRAAGPRIJS. Als de verkoopprijs onderhandelbaar is dan wordt dit aangegeven door VHB (Verhandlungsbasis) of VH (Verhandelbar) bij de prijs te vermelden.
Ook zonder de vermelding VH of VHB  kan er sprake zijn van onderhandelingsruimte, u dient er echter rekening mee te houden dat dit sterk afhangt van de persoonlijke situatie van de verkoper en niet vanzelfsprekend is. Zeker is dat de marge altijd (veel) kleiner zal zijn als in Nederland gebruikelijk is...

Wij kunnen u hierover adviseren en voor u onderhandelen, houdt u er echter rekening mee dat grote verschillen in de meeste gevallen niet te realiseren zijn.

 

Alle ontwerpen: Peter W.Sijsling

Huizen in Duitsland zijn scherp geprijsd!

De verkoper bepaalt de de koopprijs en de makelaar heeft baat bij een realistische prijs.

Het kunstmatig hoog houden van de prijs levert slechts minimale provisiewinst op en een maximale kans op niet verkopen van de woning. Zowel verkoper als makelaar hebben daar geen baat bij!
De koopprijs betaalt u pas op de afgesproken datum van overdracht maar NIET EERDER dan dat u daartoe opdracht heeft ontvangen van de notaris!

De koopsom

Dient voldaan te worden op de in de koopovereenkomst afgesproken datum van overdracht maar pas na opdracht van de notaris (Fälligkeitsmitteilung).
Er zijn echter kosten welke u eerder dient te voldoen, zoals: honorarium notaris**, grunderwerbsteur (overdrachtsbelasting) en makelaarscourtage (zie ook pagina ´Kosten koper´). Deze kosten zijn in de hypotheek opgenomen en kunt u laten betalen door uw hypotheekverstrekker of zelf betalen en later declareren.

Aanschaf van onroerend goed in Duitsland

  • Een optie nemen op een woning is in Duitsland niet gebruikelijk. Wel kunnen wij ervoor zorgen dat de, met ons samenwerkende makelaar, de door u gewenste woning enige tijd reserveert (maximaal 1 week). Dit betekent dus dat u vrij moet zijn om snel te kunnen beslissen…
  • Een zgn financieringsvoorbehoud als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst,is in Duitsland niet gebruikelijk. Door onze goede samenwerking met een aantal Duitse makelaars en notarissen in de grensstreek kunnen wij dit voorbehoud  in veel gevallen tóch laten opnemen waarbij u maximaal 3 weken de tijd krijgt om de zaak financiëel rond te krijgen. Dit is vooral belangrijk als blijkt dat uw droomhuis bij verschillende makelaars te koop staat en u zeker wilt stellen dat u de koper bent. De verkoper heeft hierin het laatste woord!
  • Wij kunnen voor u in een vroegtijdig stadium laten uitrekenen wat uw financiële draagkracht is en uw hypotheek onderbrengen bij een Nederlandse of een Duitse bank.
  • Van een voorlopige koopovereenkomst wordt in Duitsland geen gebruik gemaakt, het door u ondertekende verdrag is bindend!

Lees meer hier