Wonen in duitsland

Algemeen

Wonen in Duitsland, betekent emigreren naar Duitsland. U blijft Nederlands staatsburger, maar bent in Duitsland belastingplichtig. Een belangrijke uitzondering hierop wordt gevormd door de inkomstenbelasting, althans als u in Nederland blijft werken. Verhuizen naar Duitsland biedt veelal economische voordelen. Onderschat u de emoties niet die deze verhuizing oproept bij (minder fiscaal gedreven) partner of kinderen, deze kunnen enorm zijn.
Wat u zich ook goed dient te realiseren is dat u emigreert ! Kiest u ervoor om al uw sociale activiteiten nog in Nederland plaats te laten vinden, dan zult u zich waarschijnlijk nooit echt thuis voelen in Duitsland. Ook krijgt u te maken met het Duitse ambtenarenapparaat. Met vragen als, waar gaan de kinderen naar school. Is er wellicht een tweede auto nodig? Ook moet er goed gekeken worden naar uw testament, pensioen, ziektekostenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Tenslotte enkele praktische tips: u mag in Duitsland laten zien dat u geld heeft, u mag de auto niet op straat wassen(Veel Duitsers doen het wel....) een schoorsteenveger mag u niet weigeren en tenslotte moet u voorzichtig zijn met grapjes (Duitsers zijn serieuze mensen). Wij kennen één regering (en één Den Haag), in Duitsland kennen deelstaat-regeringen, en een deelstaat heeft veel macht.

De voordelen

De huizen, grond en bouwkosten zijn in Duitsland goedkoper. De kwaliteit van de bouw is goed. Of de stijl u aanstaat is een kwestie van smaak. De Duitse belastingplicht biedt een aantal voor Nederlanders onbekende voordelen. Als u in Nederland werkzaam bent, kunt u kiezen om als binnenlands belastingplichtige te worden behandeld. De betaalde hypotheekrente is dan gewoon aftrekbaar (maar de ontvangen subsidies zijn belast) Ook zijn in Duitsland auto’s goedkoper, kun je goedkoper tanken (scheelt inmiddels niet zoveel meer…) en sterke drank inslaan, financieel dus zeker niet ongunstig.

Er is op veel internetsites te lezen over hoe het is om in Duitsland te wonen en hoe de mensen zijn. Vaak is dit algemene informatie en een beschrijving van ervaringen van mensen die niet, neergestreken zijn in een gebied waar alleen maar Duitsers wonen. Veel Nederlanders wonen inmiddels in woonwijken bij elkaar, net over de grens bij Enschede. Baan in Nederland, kinderen in Nederland op school… niets op tegen natuurlijk, maar de benadering van de Duitser naar hen toe is heel anders dan in een gebied waar maar weinig Nederlanders wonen.

Deel uw mening en uw ervaringen op ons blog

De mensen

Het is vanzelfsprekend waarmee je als Nederlander wordt geaccepteerd en opgenomen in de Nachbarschaft (zie alinea hieronder). Het lijkt erop alsof ze het helemaal niets bijzonders vinden dat je huis en haard verlaten hebt en met je spullen hier neerstrijkt. Je bent welkom, niemand dringt je iets op en bent vrij om contact te zoeken of niet.

Op het platteland hecht men veel waarde aan de ´Nachbarschaft´, de band met de directe buren in de straat. Dit heeft niets met een buurtvereniging of iets dergelijks te maken, maar meer met een stukje normen en waarden onder elkaar en dat je er voor elkaar bent als het nodig is. Ook houdt dit in dat je een paar keer per jaar iets samen doet, soms een verjaardag vieren, een keer ´grillen´ in de zomer, in de winter ´Boseln´ (een soort straatkegelen met 2 teams). En gezellig is het altijd, al is het alleen maar omdat er bij alle gelegenheden flessen schnapps op tafel komen (nee zeggen mag ook…).

Vaak lees je dat Duitsers wat afstandelijk en formeel zijn en dat is over het algemeen misschien ook wel zo. Toch is het op het platteland anders dan in de steden, men spreekt je al snel aan met Du en de mensen zijn eigenlijk best wel heel open en vriendelijk.

De ervaringen van onze klanten in de grensregio zijn heel positief. Vanuit de geschiedenis zijn de mensen hier eenvoudig, hard werkend (voormalig veengebied) en eerlijk. Normen en waarden spelen hier nog een rol ! Vergeet niet : De Duitser bestaat niet. Er is een groot verschil in mentaliteit tussen een Düsseldorfer en iemand uit Hamburg of uit München…

Burengerucht

Het fenomeen burengerucht heeft de overheid hier iets anders aangepakt dan in Nederland. Omdat mensen hier over het algemeen grote tuinen hebben en dus veel (motor-)tuingereedschap, is het gebruik van deze apparaten aan strikte regels gebonden.

Zo mogen apparaten die echt veel lawaai maken (bosmaaier, kettingzaag, bladblazer etc.) enkel gebruikt worden tussen 9 – 13u en 15 – 17u, de motormaaier tot 8 uur ´s avonds. Op zondag mag je helemaal niets gebruiken en komt het enige geluid van de kerklokken verderop…

Grasmaaien en ander lawaai maken zal voor de werkende Duitser dus voornamelijk zaterdags plaats moeten vinden…