Algemeen
Wonen in Duitsland
Als EU-burger hebt u zonder meer het recht om in Duitsland te wonen, indien u inkomen heeft uit Nederland of Duitsland. De gemeente van vestiging zal uw aanmelding aan het ´Ausländeramt´ doorgeven.Binnen 3 maanden krijgt wordt u opgeroepen om bij het Ausländeramt de volgende documenten overleggen, waarna u uw verblijfsvergunning meteen kunt meenemen:
Een geldig paspoort.
1 pasfoto (per gezinslid).
Bewijs van inkomen.
Bewijs van ziektekostenverzekering.
Bovenstaande geldt voor het gehele gezin!
Klik hier voor meer informatie over het Freizügigkeitsgesetz
Belasting- en premieheffing
Verhuist u naar Duitsland, dan blijft u over uw Nederlands inkomen belasting- en premieplichtig in Nederland. Wanneer u kiest voor behandeling als inwoner van Nederland dan hebt u recht op de gebruikelijke aftrekposten (hypotheekrenteaftrek enz.) en op alle heffingskortingen (ook voor uw partner).
Uw – in Duitsland wonende – huwelijkspartner heeft automatisch recht op de algemene heffingskorting indien de u minimaal 90% van uw wereld(gezin)inkomen in Nederland verdient.
De premies voor de volksverzekeringen worden geheven over zowel het Duitse als het Nederlandse inkomen (z.g. wereldinkomen).
Nederlander blijven ?
Indien gewenst blijft u gewoon Nederlander ook na meer dan 30 jaar wonen in Duitsland
Werkloosheid
Verhuist u naar Duitsland en wordt u volledig werkloos, dan heeft u recht op een Duitse werkloosheidsuitkering alsof hij altijd al in Duitsland gewoond en gewerkt heeft. Slechts bij zeer hoge uitzondering heeft de medewerker recht op een Nederlandse werkloosheidsuitkering. Dit is het geval indien u absoluut geen kansen heeft op de Duitse arbeidsmarkt én nauwelijks sociaal geïntegreerd bent in Duitsland (z.g. Miethe-arrest)
Vanaf het moment dat u volledig werkloos wordt, bent u sociaal verzekerd en belastingplichtig in Duitsland. U mag dan ook géén gebruik meer maken van geneeskundige zorg in Nederland. Bent u ouder dan 40 jaar dan wordt zijn bedrijfspensioenopbouw gewaarborgd door de FVP-regeling. De AOW-opbouw wordt beëindigd. U bouwt wel Duitse Altersrente en Hinterbliebenenrente op. De AOW-opbouw (2% per jaar wordt t.z.t. uitbetaald in Duitsland).
Indien u tijdelijk of gedeeltelijk werkeloos wordt, dan kunt u aanspraak maken op een Nederlandse werkloosheidsuitkering. Dit is ook het geval indien u na u ontslag (aansluitend) in deeltijd gaat werken bij uw eigen of bij een andere Nederlandse werkgever.
Sociale verzekering gezinsleden: AOW-opbouw
Vanaf het moment dat uw gezinsleden (partner en kinderen ouder dan 15 jaar) niet meer in Nederland wonen of werken, wordt hun AOW-opbouw en Anw-verzekering beëindigd. Dit betekent een verlies van 2% aan AOW-pensioen voor elk jaar dat zij niet meer in Nederland gewoond of gewerkt hebben.
Er bestaat echter de mogelijkheid binnen één jaar na verhuizing een vrijwillige AOW/Anw-verzekering af te sluiten bij de Sociale Verzekeringsbank. Een verzoek om toegelaten te worden tot de vrijwillige AOW/Anw-verzekering moet binnen een jaar, nadat men niet meer verplicht verzekerd woonde of woonde in Nederland, gedaan worden bij de Sociale Verzekeringsbank.
De duur van de vrijwillige AOW/Anw verzekering is beperkt tot 10 jaar. Heeft de partner géén eigen inkomen dan bedraagt de minimumpremie voor de AOW-verzekering ca € 407 per jaar en voor de Anw-verzekering € 28 per jaar. In het geval u in Nederland blijft werken of gaat werken wordt u ongeacht de omvang van uw werkzaamheden weer verplicht verzekerd voor AOW/Anw. Door bijv. een halve dag in Nederland te (blijven) werken blijft u tegen een zeer minimale premielast voorgezet verzekerd voor alle Nederlandse sociale zekerheidwetten.
Arbeidsongeschiktheid
Wordt een van u volledig arbeidsongeschikt dan heeft u recht een Nederlandse WAO-uitkering plus de eventuele aanvullingen op grond van een WAO-gat verzekering. De WAO-uitkering (inclusief de TW) is exporteerbaar. De Wajong is slechts in beperkte mate exporteerbaar. De WAO-uitkering wordt belast in Nederland. Bij wonen in Duitsland is bent u als de WAO-gerechtigde niet meer verzekerd voor AOW/Anw. U kunt zich wel vrijwillig herverzekeren voor AOW/Anw bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Voor informatie over uw ziektekostenverzekering verwijzen wij u naar de pagina ´Ziektekosten´
Wordt u gedeeltelijk arbeidsongeschikt dan kunt u aanspraak maken een Duitse werkloosheidsuitkering. Indien er u (gedeeltelijk) blijft werken in Nederland of deelneemt aan een reïntegratie- of scholingsproject, dan kunt u aanspraak maken op een Nederlandse werkeloosheidsuitkering
Ouderdom en overlijdenIndien u met de VUT of met (vervroegd) ouderdomspensioen gaat, dan zijn de uitkeringen (AOW) en bedrijfspensioenen (incl. VUT-uitkeringen) zonder meer exporteerbaar naar Duitsland. De bedrijfspensioenen/VUT-uitkeringen (uitgezonderd ’echte’ ambtenarenpensioenen) worden belast in Duitsland. De AOW is ook exporteerbaar naar Duitsland, de AOW wordt echter belast in Nederland.
Voor informatie over uw ziektekostenverzekering verwijzen wij u naar de pagina ´Ziektekosten´
In het geval u een VUT-uitkering/vervroegd pensioen ontvangt, bent u niet meer verplicht verzekerd voor AOW/Anw. U kunt zich wel voortgezet vrijwillig herverzekeren voor AOW en/of Anw.
Volg altijd de laatste ontwikkelingen over dit thema op ons blog !