Voor- en nadelen

Wat zijn nou echt de voor- en nadelen ?

Nadelen (of wat nadelen zouden kunnen zijn….)

Verhuizen naar een buurland wordt vaak afgedaan met ´een stap over de grens doen´, toch is een verhuizing naar Duitsland niet zomaar een verhuizing maar een echte emigratie. Dit betekent dat u een heleboel zult moeten uitzoeken voor u aan deze stap begint (maar daar kunnen wij u bij helpen...).
Als u geen Duits spreekt en u bent ook niet bereid om uw best te doen om het te leren, dan zult u in een sociaal isolement terecht komen als u in een Duitse wijk of het platteland woont. Schoolduits is voldoende basis, de rest komt vanzelf.

Als u nog werkt en u heeft plannen om naar Duitsland (met name deze regio) te verhuizen dan kan woon-werkverkeer een probleem zijn (of worden) en een reden zijn om niet naar Duitsland te verhuizen. Hier moet u van tevoren goed over nadenken!
Veel Nederlanders hebben een vooroordeel over Duitsland en vinden dat reden genoeg om er niet over te denken om naar dat land te verhuizen. Dit vooroordeel is niet alleen dom maar ook onterecht, alsof het in Nederland zo goed gaat.... Feit is wel dat Duitsland heel dichtbij maar toch heel anders is. Een andere cultuur, andere wetten en andere omgangsvormen. Het hangt af van uw aanpassingsvermogen of bepaalde verschillen gaan irriteren of niet.

Voordelen

Voor de hand liggend: de huizen zijn (veel) goedkoper dan in Nederland.
De huizen zijn groot, degelijk gebouwd, bijna altijd onderhoudsarm met kunststof kozijnen en rolluiken. Vaak een badkamer en slaapkamer beneden. En niet te vergeten: de huizen staan altijd op een ruime kavel grond!
Er zijn veel bungalows (geen plat dak!) te koop wat verhuizen naar Duitsland ideaal maakt voor mensen die al wat ouder zijn.
De woonwijken zijn ruimer van opzet, de huizen zijn van uitstekende kwaliteit.
Vrijstaand wonen betekent ruimte, een eigen oprit en vrijheid.
De meeste huizen die worden aangeboden, bevinden zich op een landelijke locatie in (of bij) een dorp. Dat geldt meestal ook voor nieuwbouw.
De mensen zijn vriendelijk en gezellig, zeker niet opdringerig en de acceptatie van Nederlanders is vanzelfsprekend.
Winkels zijn bijzonder goed uitgerust.
Autorijden is goedkoper (autobelasting is maar een fractie van de Nederlandse wegenbelasting!), ook de aanschaf (geen BPM).
Als u Nederlands inkomen heeft en blijft kiezen voor belastingplicht in Nederland, dan heeft u gewoon recht op hypotheekrente aftrek.
Normen en waarden spelen nog een rol (ook bij jongeren). Je voelt je hier veiliger en de politie doet nog wat er van ze verwacht wordt!
Er is hier ruimte, ruimte en nog eens ruimte!