Een kenteken voor uw auto in Duitsland ?

In Duitsland is het mogelijk om een gedeelte van het auto kenteken zelf te bepalen (Indien nog niet in gebruik door iemand anders)

De eerste 2- of 3 letters zijn vastgelegd door de "Landkreis" of de stad waar u gaat wonen. Bekende voor beelden zijn:

A - voor Augsburg
B - voor Berlijn  enzv.

Een complete lijst met alle bestaande Duitse kentekens kunt u hier vinden: http://autokennzeichen.de of hier http://www.kfz-auskunft.de/autokennzeichen/autokennzeichen_m_n.html

Op deze website kunt u controleren of het door u gewensde kenteken nog beschikbaar is :

http://www.strassenverkehrsamt.de/wunschkennzeichen?gclid=CKWfsYz2xtECFWcq0wodh9gF6w

Dus eerst de letters van uw gemeente of stad intoetsen en dan de letters of cijfers.

8 reacties

 1. Beantwoorden
  Paul 10 november 2019

  Een nieuwe auto uit Nederland in Duitsland importeren waarbij de auto in Nederland ex. BTW is betaald.

  Voor het importeren van de auto moest ik bij het Straßenverkehrsamt de kentekenplaten ophalen.
  Daarvoor had ik de gegevens van de auto van de autohandelaar in Nederland gekregen, alsmede de factuur.
  Na het verkrijgen van de kentekenplaten en deel 1 en 2 diende ik aangifte te doen bij het Finanzamt Kleve.

  De aangifte omzetbelasting en betaling dient formeel binnen 10 dagen na het verkrijgen van de auto gedaan en betaald te zijn. Officieel had ik bij het Straßenverkehrsamt het formulier al moeten krijgen. Maar helaas waren zij daar niet alert op hoewel ik duidelijk had gezegd dat ik de auto heb gekocht zonder belasting te betalen.
  Ik dacht dat ik een aanslag van Finanzamt zou krijgen, maar dus niet. Heb toen na ruim 1 maand zelf maar gebeld met het Finanzamt die me toen de procedure uitlegde.

 2. Beantwoorden
  Fred Londema 1 september 2017

  Na onze emigratie naar Duitsland hebben wij in als inwoner ingeschreven in Ahaus. vooraf geïnformeerd bij Tüv Nord in Gronau geïnformeerd of de auto gekeurd moest worden en eventueel welke keuring nodig was. Van de Nederlandse dealer hadden wij CVO ontvangen. Het bleek dat de auto (uit 2016) niet gekeurd hoefde te worden. Vervolgens de benodigde verzekeringscode bij onze tussenpersoon opgevraagd. Daarna na inschrijving naar het Straßenverkehrsamt met het Nederlandse kentekenbewijs. Dit ingeleverd, identiteitsgegevens laten controleren en voor 10,20 € een “eigen kenteken” uitgezocht. Even naar de overkant en de kentekenplaten worden gelijk gemaakt. Met de platen onder de arm terug naar het Verkehrsamt, waar het kentekenbewijs wordt klaargemaakt, de stickers op de platen worden geplakt, de milieusticker gelijk geregeld en je even via de bankautomaat hebben betaald (alles bij elkaar zo’n 80€).
  Wel belangrijk dat je daarna niet meer met je Nederlandse platen mag rijden en de maat van Duitse platen iets afwijken. Gelukkig zat er om de hoek een garage die de platen er voor ons opgezet heeft.
  Tenslotte naar Almelo gereden en de NL platen ingeleverd, waarna een dag of twee later op het Nederlandse Kentekenadres (!) de bevestiging dat het NL kenteken is vervallen werd ontvangen. Met dit bewijs kan je de Nederlandse verzekering opzeggen en gelijk om een papieren Bonus Malus verklaring vragen. Na ontvangst kan je die aan je Duitse verzekeraar geven.

 3. Beantwoorden
  Hans V 1 maart 2017

  Ik bezit 2 woningen een een Nederland en een in Duitsland.
  Kan ik mij in 2 landen laten inschrijven?
  Als het mogelijk is wou ik een auto laten registreren op mijn huis in Duitsland.
  Kan ik dan met deze auto (met Duits kenteken) probleemloos rijden in Nederland?

  Hans

  • Beantwoorden
   Karla 1 maart 2017

   Û bent zelfs verplicht om in te schrijven bij de gemeente of stad. Binnen de EU is dat geen probleem om een “Nebenwohnsitz” aan te vragen. Dan moet je ook nog naar de plaatselijke “Ausländerbehörde” In plaats van een “Aufenthaltserlaubnis” ontvang je dan een “Freizügigkeitsbescheinigung ” U moet dan wel aan kunnen tonen dat u voldoende inkomen hebt

   De auto aanmelden op een “Nebenwohnsitz” is helaas wettelijk niet mogelijk anders zouden ook heel veel Nederlanders dat graag doen

   • Beantwoorden
    Hans V 1 maart 2017

    Karla

    Bedankt voor je snelle replay.

    Hans V

 4. Beantwoorden
  Herman 24 februari 2017

  Een autoverzekering kun je normaliter tot 30 november opzeggen anders verlengen zij het contract automatisch om een jaar. Ik denk dat dit de beste manier is zo kun je met andere verzekeringen onderhandelen en de overname van de “Schadenfreiheit” bespreken

 5. Beantwoorden
  Leon 17 februari 2017

  Graag zou ik wat meer info willen krijgen over het verzekeren van een personen auto in Duitsland.

  Sinds augustus vorig jaar woon ik in Duitsland en vanaf december vorig jaar heb ik mijn auto verzekerd bij Ergo, mijn schade vrije jaren (9 jaar) is lastig over te nemen door Ergo blijkt. Op dit moment is dat namelijk nog steeds niet geregeld.
  Ik heb de royements gegevens van mijn vorige Nederlandse verzekering aan ze verstrekt samen met de gegevens van het EPS.

  Wat kan ik doen?
  Kan ik bv. de verzekering stopzetten en een nieuwe verzekering aangaan?

  Zo ja, wat zijn dan de mogelijkheden?

  • Beantwoorden
   Theo 24 februari 2017

   Ik heb met mijn ERGO vertegenwoordiger gesproken en die zegt dat het wel degelijk mogelijk is om de “Schadenfreiheitsrabatt” over te nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *