Winterbanden ja of nee
Veel vragen over winterbanden ja of nee door onze klanten, hier nogmals de stand:
In november 2010 werd in Duitsland een nationale wet gestemd die definitief de regeling rond winterbanden in een wetgevende regeling giet. De vorige wet was te vaag en zeer vatbaar voor interpretatie. Deze wet is dus ook van toepassing voor toeristen die Duitsland bezoeken, al was het maar tot Emmerich of Aken. De boete varieert van 40 tot 80 euro voor wie niet met gepaste banden rijdt. Toch belangrijk om weten is dat ‘winterbanden’ een ruime omschrijving kreeg en M+S ook onder deze regeling vallen.
Wanneer is deze wet van toepassing?
Sinds 29 november 2010 geldt bij gladheid door sneeuw, Schneematsch (smeltende sneeuw), gladde wegen of gladijs dat motorvoertuigen moeten uitgerust zijn met banden waarvan het loopvlakpatroon, de rubbersamenstelling of de structuur is ontworpen voor deze winterse omstandigheden (winterbanden). Een vertaling van de weersomstandigheden geeft de volgende situaties waarin deze wet van toepassing is: sneeuw, hagel, ijsregen, sneeuwstormen of aanvriezende mist of regen. Of het nu vriest of niet maakt niets uit. De wetgever heeft dus geen periode op de wet geplaatst zoals in andere landen wel het geval is. Wie in oktober in de bergen van Beieren vertoeft zal al best uitgerust zijn met ‘winterbanden’.
In de originele tekst is dit het volgende: “Bei Schneeglätte, Schneematsch, Reifglätte oder Glatteis darf ein Kraftfahrzeug nur mit Reifen gefahren werden, deren Laufflächenprofil, Laufflächenmischung oder Aufbau für die genannten winterlichen Straßenverhältnisse ausgelegt sind (Winterreifen).”
Wat zijn nu ‘winterbanden’?
De wettekst omschrijft duidelijk wat winterbanden zijn. Dit zijn alle banden waarvan het design is ontworpen om betere rij- en tractievermogen te hebben op sneeuw dan zomerbanden. De wet stipuleert dat de volgende banden aan die eisen voldoen: banden met het kenmerk M+S of het symbool dragen van een sneeuwvlokje of all-weather en all-season banden.
Zijn er uitzonderingen?
Voor personenwagens zijn er geen uitzonderingen, zelfs een 4×4, terreinwagen of SUV moeten beantwoorden aan die vereiste. Dat is ook het geval voor leasingvoertuigen en huurwagens. Opgepast winterbanden moeten op alle assen geïnstalleerd worden, dus niet alleen op de trekas.
Wat is het verschil tussen M+S en winterbanden?
M + S-banden (Mud and Snow) kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar ze presteren in sneeuw minder goed dan echte winterbanden. Winterbanden verslijten iets meer op warme dagen, maar minder op koude dagen. Winterbanden blijven hun nut behouden zo lang ze een profieldiepte van 4 mm hebben.
Alle wetteksten op het Duitse verkeersportaal: www.verkehrsportal.de (bron)
Nog een tip: Overzicht van de kosten voor bekeuringen: hier
Er bestaat allen maar winterbanden plicht bij winterse omstandigheden.
Bij normale wegverhoudingen mag men ook met zomerbanden tijdens de winter rijden.
Ik had bij nissan ook een COC document aangevraagd had er niets aan ,reden omdat het een grijs kenteken is (praat nu over belgie) ramp douane voorbij dan een afspraak voor een eenmalige hommelegatie velg moet eraf want de moeten alles opmeten ) heb dat met de nieuwere vast gedaan van 2008 die van 1996 staat nog in de schuur wel efkes wegentaks binnen gekomen voor een auto waar ik niet mee mag rijden ,dus pas op voor belgie voer hem uit in holland en zodra je hem wilt gebruiken dan de douane voorbij gaan .
Ik weet duitsland is een stuk gemakker we hebben een mb gekocht hier in belgie de dochter heeft transit platen gehaald in duitsland scheelt een klap en was binnen een dag alles geregeld (hier in belgie als je slaapmuts hebt van een ambtenaar kan het tot 5 maanden duren ) en kijk vooral op RDW.nl dat je auto niet als gestolen vermeld staat.
Ik woon nu al 15 jaar hier waarvan 4 jaar officieel maar als ik weg kon was ik gisteren al weg ……volk .ben amsterdammer opgegroeid groesbeek dus een los mond werk