FNV doet een voorstel voor de oplossing van de zorgproblemen van de in het buitenland wonende postactieven

De FNV wijst er op dat in artikel 18 van het EG verdrag staat: . Iedere burger van de Unie heeft het recht vrij op het grondgebied van de lidstaten te reizen en te verblijven enz. De burger die in een andere lidstaat gaat wonen of werken hoeft zich niet te verantwoorden. Het vrij verkeer van personen en van werknemers is een grondrecht.
De postactieven worden via de Europese coördinatieverordening ‘ondergebracht’ bij de sociale zorgverzekering in hun woonland. De politiek breed gedragen doelstelling van de ZVW, te weten: ‘één wettelijke sociale zorgverzekering – naar draagkracht – voor alle inwoners’, heeft in grensoverschrijdende situaties geleid tot een aantal ondoordachte effecten voor de postactieve niet-inwoners.

Het uitgesproken vonnis van de Rechtbank ’s Gravenhage (d.d. 31 maart jl) stelt de gepensioneerden voor de helft in het gelijk. Het vonnis van de President heeft het karakter van een Salomonsoordeel. Dat alles leidt er toe dat de sociale onzekerheid en onduidelijkheid blijft voortduren. De FNV acht deze situatie volstrekt ongewenst.

De FNV heeft daarom voor deze groep een helder en uitvoerbaar alternatief ontwikkeld. De FNV stelt voor om de nominale heffing af te schaffen en de vergoeding aan het woonland via een inkomensafhankelijk bijdrage naar draagkracht over de postactieven om te slaan. Daarmee worden een aantal problemen opgelost, terwijl tevens de onpraktische en bureaucratische procedure voor de aanvraag van een zorgtoeslag kan komen te vervallen. >Bron: Fnv/Europa/Grensarbeid
Ger Essers
(06/04/2006)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *