Grensgangers tobben met zorgverzekering.

Veel grensgangers – Nederlanders die in Duitsland wonen en hier werken of omgekeerd, maar ook ouderen die in hun buurland (zijn gaan) wonen – tobben met hun zorgverzekering. Callcenters van zorgverzekeraars of het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) blijken vaak niet in staat goed in te gaan op de specifieke vragen van grensgangers, zo heeft burgeradviseur F. Schoolkate van Euregio ervaren.
Als je het CVZ belde en je sprak Duits, dan konden ze je niet eens in het Duits te woord staan. Dat is intussen wel verbeterd , constateert hij. Of mensen kregen het advies een 0800-nummer te bellen. Maar zo n nummer werkt vanuit Duitsland niet. Van heinde en ver worden Schoolkate en zijn collega s geraadpleegd.

Zo kreeg ik vanmorgen nog een docent aan de lijn van de universiteit in Nijmegen. Hij woont met zijn gezin in het Duitse Kleef. Hij was vanaf november bezig uit te zoeken hoe hij zich moet verzekeren. Hij stelde zijn vragen, en ik gaf antwoord. Toen hoorde ik even niks meer. Ik vroeg: Bent u er nog. Ja, zei hij toen. Hij was stilgevallen, omdat hij vanaf november had zitten klooien, en nu in twee minuten precies de informatie te horen kreeg waar hij al die tijd naar op zoek was geweest. Dat bedoel ik nou. Die medewerkers in callcenters weten het soms gewoon niet. Of ze vragen niet goed genoeg door. De vragen die hij krijgt, zijn zeer uiteenlopend. Niet een probleem is hetzelfde , aldus Schoolkate. Vooral senioren ondervinden moeilijkheden, is hem opgevallen. Zij zijn niet zo handig met internet, en stellen hun vragen soms niet zo direct. Daar moet je dus wat meer tijd voor nemen. Dat is in zo n callcenter vaak niet mogelijk.

Sommigen bellen (soms ten einde raad) met de Krankenkasse (het Duitse ziekenfonds). Daar weten medewerkers weinig tot niets van de veranderingen in Nederland, en zijn ze vaak ook niet op de hoogte van de speciale E-formulieren die er zijn om problemen op te lossen, heeft Schoolkate gemerkt. Hoogervorst (minister van Volksgezondheid, red.) jast het stelsel er in een ijltempo doorheen. De overkoepelende organen in Duitsland hebben er wel informatie over gekregen van de CVZ, maar de bijkantoren van de Krankenkasse weten vaak van niets.
Voor de meeste problemen is een oplossing, volgens Schoolkate. Moeilijk is het wel om ongehuwde partners van voorheen particulier verzekerde Nederlanders die in Duitsland wonen en geen eigen inkomen hebben, verzekerd te krijgen. Die moeten zich daar particulier verzekeren, en dat lukt soms niet omdat ze te oud zijn of een te slechte gezondheid hebben. Maar bijvoorbeeld Menzis en enkele andere verzekeraars hebben een bijzondere voorzieningen getroffen, zodat deze mensen zich toch kunnen verzekeren. Ze hebben een wereldwijde particuliere polis in het leven geroepen. Dat is het laatste vangnet. Schoolkate gaat ervan uit dat de stroom telefoontjes zeker tot maart zal aanhouden. Mensen met vragen kunnen bellen met 053 460 51 12 of 053 460 51 33.

Bron: TC Tubantia 13 januari 2006

** N.a.v. dit artikel contact opgenomen met Menzis: de particuliere buitenlandpolis waarover in dit artikel gesproken wordt moet voor 1 maart a.s. gereed zijn. Houdt hiervoor de website www.menzis.nl in de gaten.

** Voor overige vragen m.b.t. zorgverzekering en buitenland adviseren wij u dit weblog in de gaten te houden en onze website www.droomhuisduitsland (pagina Ziektekosten) te bezoeken ! Komt u er dan nog niet uit >>>> [email protected] adviseert !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *