GRENSOVERSCHRIJDEND WERK

Woonlandfactor heeft voor de voormalige ziekenfondsverzekerden – wonend in het buitenland – zeer positieve inkomenseffecten!

Vóór de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet woonden er al vele tienduizenden ziekenfondsverzekerden in een andere Lidstaat van de Europese Unie. Zij betaalden in Nederland de volledige ZFW- en AWBZ-premies en waren door middel van een E-121 ingeschreven in hun woonland alwaar ze recht hadden op het woonlandpakket.
Ten gevolge van de nieuwe zorgverzekeringswet veranderde voor deze groep materieel niet zo veel. In plaats van de verplichte ZFW- en AWBZ-premies op het Nederlandse niveau werden er ZVW/AWBZ-bijdragen geheven eventueel in combinatie met de zorgtoeslag.

Deze groep gaat er ten gevolge van de zogenaamde woonlandfactor enorm in inkomen op vooruit. In plaats van de volledige ZFW/AWBZ-premies (2005) betaalt men bij wonen in Spanje, Portugal, Frankrijk of België in 2006 slechts 36 % resp. 28% resp. 66% resp. 62% van de verplichte ZVW/AWBZ-bijdragen. Het enige financiële nadeel als gevolg van de nieuwe zorgverzekeringswet is dat alleenverdienersgezinnen géén recht meer hebben op de algemene heffingskorting voor de partner zonder inkomen. De FNV en de Belgische vakbonden ACV/ABVV zetten zich enorm in voor het herstel van de uitbetaling van de algemene heffingskorting. Er is enig optimisme dat deze zeer sociale eis door de Nederlandse overheid ingewilligd zal worden.

Zie voor meer informatie over de woonlandfactor in Duitsland én de invloed hiervan op uw ziektekostenpremie de pagina ´Ziektekosten´ op onze website!

Bron: Ger Essers/Fnv

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op