Het E-121 formulier: een dure en waardevolle cheque

Wanneer een gepensioneerde in een andere Lidstaat gaat wonen heeft hij op grond van de Europese Verordening 1408/71 aanspraak op zorg in zijn woonland. Deze zorg moet door de Lidstaat, dat het pensioen uitbetaalt, betaald worden aan het woonland van de gepensioneerde.

Nederland is verplicht de volgende bedragen per persoon (> 65 jaar) te betalen. Aan: Spanje € 3.016, Frankrijk € 4.622, Portugal € 1.626, Duitsland € 4.185 en België € 4.341 per jaar.

Komt een Spaanse, Duitse, Belgische enz. gepensioneerde in Nederland wonen dan moet deze Lidstaat € 8.761 per jaar aan Nederland betalen. Als de Poolse loodgieter in Nederland komt wonen en hij brengt zijn schoonmoeder mee, dan zal Polen ter financiering van de zorg van deze 65 jarige € 8.761 per jaar moeten betalen aan Nederland.

Als u naar Duitsland verhuist met een pensioen of uitkering uit Nederland

Als u naar een verdragsland verhuist met een pensioen of uitkering uit Nederland, kunt u een formulier 121 aanvragen. Op basis van uw aanvraag beoordelen zij of u recht heeft op medische zorg voor rekening van Nederland. Als u daar recht op heeft, sturen zij u het formulier 121 toe.

Download het formulier hier

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op