Kredietcrisis en Hypotheek in Duitsland

Met enige regelmaat horen wij in de Nederlandse media dat banken op dit moment ‘moeilijk doen’ bij het verstrekken van een hypotheek. Hierdoor worden mensen ontmoedigd hun plannen, om een huis te kopen in Duitsland, door te zetten en dat is jammer en vaak onnodig.

Wij werken nauw samen met een grote, solide Nederlandse bank met jarenlange ervaring in het financieren van onroerendgoed in Duitsland. Deze bank heeft geen enkele verandering doorgevoerd m.b.t. het acceptatiebeleid en het verstrekken van een hypotheek voor uw Droomhuis in Duitsland. Dit betekent dat u uw plannen niet in de ijskast hoeft te zetten.
——————————————————————————————————————

Is het moeilijker om tijdens de kredietcrisis een hypotheek te krijgen?
Tijdens de kredietcrisis is een hypotheek nog net zo gemakkelijk te krijgen als daarvoor. Het acceptatiebeleid van de financiële instellingen is, in tegenstelling tot wat wordt beweerd, niet veranderd. Voor de meeste mensen is het dan ook niet lastiger om nu een hypotheek te krijgen. Er zijn echter wel groepen waarvoor het sinds de intrede van de kredietcrisis moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen, zoals mensen met een negatieve BKR codering (mensen met een slecht kredietverleden…). Bij reguliere banken kan deze groep consumenten nauwelijks terecht. Voor andere groepen consumenten heeft de kredietcrisis de verkrijgbaarheid van een hypotheek niet beïnvloed.

Is het verstandig om in tijden van kredietcrisis eerst mijn oude huis te verkopen, voordat ik een huis in Duitsland koop?
Uiteraard is de keuze voor de juiste volgorde afhankelijk van veel factoren, zoals uw wensen, financiële mogelijkheden, de prijs en het type van uw huidige woning en de regio waarin u woont en zoekt. Momenteel kan de woningmarkt omschreven worden als een kopersmarkt. Dit betekent dat de markt makkelijker is voor kopers dan voor verkopers. Dit kan een reden zijn om eerst uw eigen woning te willen verkopen en vervolgens pas op zoek te gaan naar een nieuw huis. Zo vermijdt u eventuele dubbele lasten indien u uw huidige woning niet makkelijk verkoopt. Als u twijfelt over de juiste volgorde voor u, dan kunt u altijd terecht bij een adviseur van Droomhuis Duitsland.

Als door de kredietcrisis de hypotheekverstrekker waar mijn hypotheek loopt failliet gaat, wat gebeurt er dan met mijn hypotheek?
Als door de kredietcrisis uw hypotheekverstrekker failliet gaat, zal de hypotheekschuld blijven bestaan. De hypotheekportefeuille zal dan waarschijnlijk worden gekocht door een andere bank of verzekeraar. Vanaf dan is die partij uw hypotheekverstrekker en zult u bij die partij uw hypotheek aflossen. Aan het bedrag of de rente zal in eerste instantie niets veranderen. Dit mag pas op het moment dat de rentevast periode afloopt.
De hypotheekverstrekker zal u na de rentevast periode een nieuw aanbod doen. Het is in dat geval altijd verstandig om advies in te winnen bij een onfhankelijke hypotheekadviseur. Het aanbod hoeft namelijk niet altijd de beste oplossing te zijn. Onze hypotheekadviseur kan dit eenvoudig voor u berekenen.
Daarnaast is het verstandig om in het geval van een faillissement goed te kijken naar de algemene voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Hier staat in vermeld wat geoorloofd is. Indien u hier vragen over heeft, kunt u altijd terecht bij uw hypotheekverstrekker.

Als de geldverstrekker bij wie mijn hypotheek loopt als gevolg van de kredietcrisis wordt overgenomen, wat gebeurt er dan met mijn hypotheek?
Als uw geldverstrekker wordt overgenomen, verandert er in principe niets. Uw hypotheekschuld blijft ook bij de nieuwe geldverstrekker gewoon bestaan. De partij die de geldverstrekker overneemt zal ook de hypotheken overnemen. U zult vanaf dat moment moeten betalen aan de overnemende partij. Gedurende de rentevast periode veranderen het bedrag en de rente niet. Wanneer uw rentevast periode is verlopen, zult u een nieuw aanbod ontvangen. Het is in dat geval altijd verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur, deze kan voor u berekenen of dit aanbod ook het beste aanbod is.
Kijk in het geval van een overname ook goed naar de algemene voorwaarden van de geldverstrekker. Daar staat in vermeld wat geoorloofd is. Voor vragen over de algemene voorwaarden en andere informatie kunt u altijd terecht bij uw hypotheekverstrekker.

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde kapitaal bij een faillissement, wordt de schuld dan verrekend met het opgebouwde tegoed?
In het geval van een hypotheek waarmee apart vermogen in een verzekering wordt opgebouwd, zoals een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek, kan dit niet.
In het geval van een bankspaarhypotheek kan dat wel gebeuren. Verrekening (saldering) van de schulden (zoals een hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet) met uw spaarsaldo kan voorkomen bij een faillissement indien u de lening en tegoeden bij dezelfde bank heeft. Wat er na de saldering overblijft aan spaargeld, valt onder het garantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB). Overigens vindt saldering niet altijd automatisch plaats. Dit is afhankelijk van de voorwaarden die aan de lening verbonden zijn. In sommige gevallen wordt de lening na een faillissement doorverkocht aan een andere geldverstrekker. Dit heeft dan verder geen gevolgen voor u als consument. U dient vervolgens te betalen aan de overnemende partij. Indien u saldering wilt voorkomen, kan het verstandig zijn om uw spaarsaldo niet bij dezelfde bank onder te brengen als uw lening(en). Onze hypotheekadviseur kan u hier verder over adviseren.

Moet ik door de kredietcrisis mijn rente vastzetten voor lange of
korte termijn?

Of u tijdens de kredietcrisis uw rente moet vastzetten voor lange of korte termijn, hangt onder andere af van hoe lang u denkt te blijven wonen in de betreffende woning. Bent u van plan om 5 tot 10 jaar te blijven wonen in de woning, dan is het bij de huidige rente en ontwikkelingen wellicht verstandig om te kiezen voor een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10 jaar. Dat geeft voldoende zekerheid op stabiele hypotheeklasten voor de komende jaren. En mocht de rente toch gaan dalen en u zou de hypotheek over willen sluiten dan wordt de boete berekend over de nog resterende aantal rentevaste jaren. U heeft dan te maken met een beduidend lagere boete dan wanneer u nu kiest voor een langere rentevast periode. Onze hypotheekadviseur adviseert u graag voor welke termijn u met de huidige kredietcrisis uw rente het beste kunt vastzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *