Nieuwe regels sinds 1 januari 2014 – Vooruitblik Duitsland in 2014

Nieuwe regels
Op binnenlands politiek terrein zijn op 1 januari verschillende nieuwe regelingen van kracht geworden. Zo krijgen werklozen 9 euro per maand meer uitkering (Hartz IV) en stijgt de pensioenleeftijd met een maand, naar 65 jaar en drie maanden. De bedoeling is dat in 2031 de pensioenleeftijd is verhoogd naar 67 jaar.
Voor Roemenen en Bulgaren geldt sinds dit jaar vrij woon- en werkverkeer in de Europese Unie. De CSU vreest een grote stroom Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten naar Duitsland en zorgde voor het eerste politieke relletje in het nieuwe jaar door direct na de jaarwisseling beperkingen te eisen voor deze Oost-Europeanen op de Duitse markt. Dit tot groot ongenoegen van vooral coalitiepartner SPD.
Voor homoparen gelden sinds 1 januari dezelfde belastingrechten als voor heteroparen. Dat komt door een uitspraak van het Constitutioneel Hof uit juni 2013. Die bepaalde dat het in strijd is met de grondwet dat homostellen geen aanspraak konden maken op de Ehegattensplitting, een belastingvoordeel voor gehuwden. Homo’s hebben nog niet volledig dezelfde rechten als gehuwde hetero’s in Duitsland: ze mogen niet als stel een kind adopteren.
Duitsers hebben vanaf 1 januari een elektronische ziektekostenverzekeringspas. Op de chip op deze pas staan voorlopig alleen basisgegevens. Plannen om de pas te laten fungeren als elektronisch patiëntendossier hebben het vooralsnog niet gehaald. De pas, met pasfoto, wordt met jaren vertraging ingevoerd.
Lees meer
Bron:www.duitslandweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *