Pensionado’s vechten verder

AMSTERDAM – Een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat moet de zorgkosten voor in het buitenland woonachtige gepensioneerden verder verlagen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) stelt de bijdragen al naar beneden bij onder druk van de rechter, maar “ons wensenpakket is nog wel wat groter”, zegt woordvoerder Cees van der Wiel namens de pensionado’s.

Het doel van de bodemprocedure is voor Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland opnieuw de vraag of zij vrij zijn om zelf te kiezen of zij wel of niet onder het Nederlandse zorgsysteem vallen. Met die vrijheid, zouden ze bijvoorbeeld alleen een eigen private verzekering kiezen, zonder alle overige kosten te betalen. In het eerdere kort geding, dat de pensionado’s eind maart deels wonnen, wees de rechter deze opt-outkeuze echter naar de prullenbak.

Nederlandse gepensioneerden in het buitenland gaan door de rechterlijke uitspraak al fors minder ziektekostenpremie betalen, in bepaalde gevallen zelfs oplopend tot een korting van veel meer dan €1000 per jaar. Ook Marokkanen en Turken die zijn teruggekeerd naar hun moederland krijgen korting. De regeling geldt met terugwerkende kracht per 1 januari 2006, toen het nieuwe zorgstelsel van kracht werd.

De korting is van toepassing op zowel de nominale premie, de AWBZ-premie als de inkomensafhankelijke bijdrage. Voor Nederlanders in Spanje betekent het dat ze nog maar iets meer dan eenderde hoeven te betalen van de oorspronkelijke kosten. Voor de andere landen waarmee Nederland een ziektekostenverdrag heeft, gelden andere percentages, die het ministerie van VWS binnenkort openbaart. In totaal gaat het om ongeveer 100.000 pensionado’s en remigranten.

“Dat laat onverlet dat wij in het buitenland onze vrije artsenkeuze kwijt zijn”, stelt Van der Wiel. De verplichte aanmelding bij een lokaal ziekenfonds in Spanje, en de daaruit voortvloeiende betalingen aan Nederland, zorgt ervoor dat pensionado’s in het Spaanse zorgcircus van lange wachttijden en Spaanstalige artsen terechtkomen. Alleen met een particuliere wereldpolis van circa €8000 per gepensioneerd echtpaar gaan de deuren open van de vertrouwde Nederlandstalige artsen en privé-klinieken.

Minister De Geus (Sociale Zaken) heeft deze week ook toegezegd dat het kabinet de directeuren-grootaandeelhouders tegemoetkomt in de extra kosten die ze hebben door het nieuwe zorgstelsel. De inkomensafhankelijke bijdrage die ze betalen gaat omlaag van 6,5% naar 4,4%. Daarmee gaan ze net zoveel betalen als zelfstandige ondernemers. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de maatregelen van het kabinet om de koopkracht te verbeteren.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *