Uw bijdrage voor de zorgverzekering als u in het buitenland woont – Deel 1

Er bestaat veel onduidelijkheid over de bijdrages welke u dient te betalen als u in Duitsland woont. Dit weerhoudt misschien veel mensen de stap op dit moment te nemen, daarom een poging hier wat duidelijkheid in te brengen.

Deel 1 – U bent grensarbeider

U werkt in Nederland (u bent grensarbeider) en woont met uw gezin in Duitsland. U bent zelf verzekerd in Nederland en betaalt daar bijdrage. Voor uw gezinsleden (zonder inkomen) geldt het volgende:

Een vaste bijdrage per gezinslid

U bent zelf in Nederland verzekerd via de Zorgverzekeringswet en u heeft meeverzekerde gezinsleden van 18 jaar of ouder die in een EU-/EER- of verdragsland wonen

Voor ieder meeverzekerd gezinslid bent u een vaste bijdrage verschuldigd van € 80,75 per maand x de woonlandfactor. De woonlandfactor voor Duitsland is 0,7194

Voorbeeld
Heeft u een gezinslid in Duitsland wonen, dan bedraagt de vaste bijdrage € 80,75 x 0,7194 = € 58,09 per maand. Deze bijdrage geldt voor gezinsleden, zonder inkomen, van 18 jaar en ouder. Het CVZ zal de vaste bijdrage(n) via een factuur bij u in rekening brengen.

LET OP: omdat u zelf in Nederland bent verzekerd, betaalt u voor uzelf natuurlijk ook nog de
(procentuele en nominale) premies voor de Zorgverzekeringswet en de AWBZ!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op