Verblijfsvergunning – verplicht of vrijblijvend?

´Bescheinigung gemäß par. 5 Freizügigkeitsgesetz / EU´, ook wel genoemd: ´Bescheinigung über das Aufenthaltsrecht´ of ´Aufenthaltserlaubnis-EU´

Er schijnt nogal wat onduidelijkheid te zijn over de verplichting een verblijfsvergunning aan te vragen in Duitsland. De procedure is versoepeld, het document heeft een andere naam gekregen maar er is nog steeds geen sprake van vrijblijvendheid.

Hieronder een uitleg over de procedure, zoals deze is sinds de verandering per 1-1-2005.

Voor een rechtmatig verblijf in Duitsland heeft men een verblijfsvergunning nodig. Het aanvragen hiervan gebeurt gelijktijdig met het aanmelden bij de gemeente waar u zich vestigt

De verblijfsvergunning geldt uitsluitend in combinatie met uw paspoort en is onbeperkt geldig.

Als EU-burger hebt u zonder meer het recht om in Duitsland te wonen, indien u inkomen heeft uit Nederland of Duitsland. De gemeente van vestiging zal uw aanmelding aan het ´Ausländeramt´ doorgeven, u dient hierbij het volgende te overleggen:

* Een geldig paspoort.
* 1 pasfoto (per gezinslid).
* Bewijs van inkomen.
* Bewijs van ziektekostenverzekering.

Na enkele weken krijgt u bericht van het Ausländeramt en kunt u uw verblijfsdocument afhalen.

Mocht uw gemeente bovenstaande procedure er niet op nahouden of zijn zij niet op de hoogte van deze, sinds 1-1-2005 veranderde, regeling dan doet u er goed aan zich persoonlijk bij het Ausländeramt van uw Landkreis te melden voor de aanvraag van deze vergunning. Vergeet dan niet alle hiervoor benodigde documenten + pasfoto(s) mee te nemen!

Bovenstaande geldt voor het gehele gezin!

Klik hier voor meer informatie over de ´Freizügigkeitsgesetz / EU´ (Wet vrije personenverkeer EU)

***Indien u een auto op Duits kenteken wilt aanmelden dan kan dit NIET zonder bovengenoemde vergunning. Het is in de praktijk dus raadzaam om, ná aanmelding bij de gemeente en vóór aanmelden voertuig, langs het Ausländeramt in uw Landkreis te gaan waar u meteen in het bezit kunt komen van bovengenoemde verblijfsvergunning. Hierbij dient u de ´Anmeldebestätigung´ (bewijs van inschrijving) van de gemeente te tonen en bovengenoemde documenten/pasfoto mee te nemen.

Bij bovenstaand verhaal wil ik aantekenen dat verschillende Landkreisen en/of gemeentes de huidige regeling verschillend (kunnen) interpreteren en dat ook doen. U doet er goed aan bij aanmelding bij de gemeente te informeren naar welke procedure men hanteert. Heeft u de indruik dat men het niet weet? Dan zelf naar het Ausländeramt om in het bezit te komen van dit verplichte document!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op