Wonen over de grens

In 2006 woonden meer dan 100.000 Nederlanders vlak over de grens in Belgiƫ of Duitsland. Dit aantal neemt sinds 2002 met ongeveer 5.000 inwoners per jaar toe. In de Belgische grensstreek was al sinds 1995 sprake van een constante toename van het aantal Nederlanders. Het aantal grensbewoners is hier dan ook het grootst (59.000). De Duitse grensstreek is sinds 2002 populairder geworden: woonden er in 2001 nog ruim 28.000 Nederlanders, in 2006 is dit aantal gestegen tot 41.000. In Belgiƫ wonen Nederlanders vooral over de grens van Noord-Brabant en Limburg, en in Duitsland nabij Twente, Arnhem/Nijmegen en Zuid-Limburg.

Omgekeerd wonen in de Nederlandse grensstreek veel minder Belgen en Duitsers: 10.000 Belgen nabij de Belgische grens, en 18.000 Duitsers nabij de Duitse grens. Hun aantal neemt bovendien licht af. De Belgen verkiezen daarnaast een andere grensstreek dan de Nederlanders; zij zijn vooral geconcentreerd in Zeeuws-Vlaanderen.

Voor Nederlanders ligt de aantrekkingskracht van de Belgische grensstreek in de gunstige ligging ten opzichte van de Randstad, gecombineerd met een gunstig belastingklimaat en goedkopere huizen. De verhuisstroom naar Duitsland is op gang gekomen nadat het Nederlandse belastingstelsel het in 2001 voor Nederlanders in Duitsland mogelijk maakte om hun hypotheekrenteaftrek te behouden. De gunstige prijs-kwaliteitsverhouding van woningen en kavels is het voornaamste argument van Nederlanders om zich in de Duitse grensstreek te vestigen. Andersom is de Nederlandse grensstreek als woonplaats minder populair bij Belgen en Duitsers, omdat de huizenprijzen hier hoger zijn dan in hun eigen land.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op