‘Zorgpremie in het buitenland niet verplicht’

Het NRC Handelsblad meldde dit weekend dat er geen Europese regelgeving bestaat die Nederland verplicht zorgpremies te eisen van Nederlanders die in het buitenland wonen, terwijl minister Hoogervorst steeds verkondigde dat deze regelgeving hem daar juist toe verplichtte.

“Het is feitelijk onjuist dat een Europese verordening de minister verplicht
premiss te heffen, zegt G. Vonk hoogleraar sociaal zekerheidsrecht aan de VU
en bovendien hoofd van de afdeling recht en beleid bij de Sociale Verzekeringsbank in de krant.

‘Onmogelijk’

Tweede-Kamerleden en zorgverzekeraars stelden eerder voor de zorgpremie voor
expats (tijdelijk) kwijt te schelden of terug te schroeven tot de onduidelijkheden en problemen hieromtrent waren opgelost, maar Hoogervorst stelde dat Europese regelgeving het hem onmogelijk maakt om voor deze groep premieheffing af te schaffen of te verlagen, aldus het NRC.

Nieuwe zorgstelsel

In het nieuwe zorgstelsel hebben Nederlanders in de EU voortaan alleen nog recht op het ziekenfondspakket van het land waar ze wonen, maar velen willen particulier verzekerd blijven omdat ze niet te spreken zijn over het ziekenfondspakket in het land waar ze verblijven.

Gedwongen

Veel expats vinden nu, volgens het NRC, dat ze gedwongen worden dubbel te betalen. De ziekenfondspremie komt neer op ongeveer 850 euro.

‘Wel logisch, maar hoeft niet’

Ook volgens Frans Pennings, hoogleraar internationaal zekerheidsrecht aan de Universiteit Tilburg, mag de regering zelf beslissen of zij deze premies willen heffen of niet. In een interview met het NRC stelt hij dat het misschien wel logisch is om te doen, maar “het hoeft niet.”

Mening Europese Commissie

De Europese Commissie geeft aan dat het innen van premies door een lidstaat “in principe alleen afhangt van de nationale wetgeving.”

Geen krimp

De vraag is of minister Hoogervorst met deze kennis is gaat doen. Het NRC tekent uit de mond van zijn woordvoerder op dat de minister niet van mening verandert. Hoogleraar Vonk noemt in de krant als een van de oplossingen het bieden van een ontheffing van premieplicht voor degenen die kunnen aantonen dat ze zich op een andere manier afdoende hebben verzekerd.

Bron: NRC / Zibb.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op