Zorgpremie in het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen, moeten vaak een bijdrage betalen aan Nederland voor de medische zorg waar zij recht op hebben in het land waar zij wonen. Dat is het geval als mensen in een EU/EER-land wonen of in een land waarmee Nederland een verdrag heeft afgesloten.

De bijdrage aan Nederland is afgestemd op het voorzieningenpakket in het woonland. Is bijvoorbeeld het voorzieningenpakket de helft van het pakket in Nederland, dan geldt een ‘woonlandfactor’ van 0,5. In dat geval betaalt men dus de helft van wat men gemiddeld in Nederland betaalt. Per land is een woonlandfactor vastgesteld.

Kijk voor meer informatie over buitenlandsituaties op de speciale buitenlandsite van het College voor Zorgverzekeringen www.buitenland.cvz.nl. Hier staat ook welke landen tot de EU en de EER horen.

EER staat voor Europese Economische Ruimte. Dat is een akkoord tussen de landen van de Europese Unie (EU) en een aantal andere Europese landen. Het akkoord bevordert vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen. Ook wordt er samengewerkt op economisch gebied.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op