Actueel! Nieuw besluit inzake keuzerecht buitenlandse belastingplichtigen

Op 2 juni 2012 heeft de staatssecretaris van Financiën een beleidsbesluit uitgevaardigd als aanvulling op de aangekondigde maatregel voor buitenlandse belastingplichtigen bij wie het inkomen voor 90% procent of meer uit Nederlands inkomen bestaat. In onze eerdere newsflash ‘gunstige regeling hypotheekrente grensarbeiders’ zijn een aantal vragen aan de orde gesteld. De antwoorden kunnen aan de hand van het nieuwe beleidsbesluit worden gegeven en zullen hieronder kort uiteen worden gezet.

De staatssecretaris heeft op 23 februari 2012 maatregelen getroffen voor buitenlandse belastingplichtigen welke 90% of meer van hun inkomen in Nederland verdienen. Mocht er aan de 90%-regeling zijn voldaan, dan kan de hypotheekrenteaftrek voortaan op dezelfde manier worden geëffectueerd als inwoners van Nederland. Om te kunnen beoordelen of het inkomen voor 90% of meer in Nederland wordt verdient, dienen zowel de inkomsten van box 1, 2 en 3 in beschouwing te worden genomen.

Om gebruik te kunnen maken van de 90%-regeling moet worden gekozen voor de binnenlandse belastingplicht. De sanctie van de terugploegregeling of de inhaalregeling geldt niet ingeval in een bepaald jaar aan de 90%-regeling is voldaan. De inkomsten en aftrekposten welke betrekking op de eigen woning worden voor de bepaling van de 90%-regeling buiten beschouwing gelaten. Het inkomen van de partner is hierbij ook van belang. Op het moment dat niet meer gekozen wordt voor binnenlandse belastingplicht en in het verleden in enig jaar niet is voldaan aan de 90%-regeling dan treedt de sanctie van de terugploegregeling voor die jaren in werking.

Ook voor toepassing van de inhaalregeling is de 90%-regeling van belang . Als er gekozen wordt voor binnenlandse belastingplicht en er wordt voldaan aan de 90%-regeling is de inhaalregeling niet van toepassing.

De beoordeling van de 90%-regeling is van groot belang om te beoordelen of er wel of geen keuze voor binnenlands belastingplicht moet worden gemaakt. Laat u hierom goed adviseren.

Helaas heeft de staatssecretaris in het besluit aangegeven dat deze regeling geen terugwerkende kracht kent. Aanslagen die op de datum van het besluit al onherroepelijk vaststaan worden niet op terug gekomen. Let op! Als uw belastingaangifte nog niet is ingediend of onherroepelijk vaststaat kan er wél rekening worden gehouden met dit besluit.

Uiteraard kunt u contact opnemen over dit onderwerp en andere zaken met een van onze adviseurs.

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x