Welke verzekeringen heb ik nodig wanneer ik in Duitsland ga wonen?

Welke verzekeringen heb ik nodig wanneer ik in Duitsland ga wonen?

Het is in veel gevallen niet mogelijk om uw Nederlandse verzekeringen aan te houden. Daarnaast is dit ook niet aan te bevelen. In Duitsland worden zaken soms anders geregeld. Hierbij enige informatie welke verzekeringen wettelijk verplicht zijn en welke eigenlijk onmisbaar zijn.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering)
Zoals de naam al doet vermoeden, is de WA-verzekering geen verplichte verzekering maar wel aan te raden. Let u bij het afsluiten van deze verzekering op de hoogte van het eigen risico, het eventueel bijverzekeren voor schade door huisdieren, de nieuwwaarde/vervangingswaarde en op een eventuele premiekorting voor alleenstaanden en/of ouderen. In Duitsland is het mogelijk dat u sneller aansprakelijk wordt gesteld dan in Nederland. Veelal gaat het ook om hogere bedragen. In Duitsland heet een aansprakelijkheidsverzekering een Privathaftplicht versicherung

WA-verzekering Auto
U bent verplicht om een WA-verzekering voor uw auto af te sluiten. Denk hierbij om de minimaal toegestane dekking. In Duitsland heet de WA-verzekering voor de auto een Kfz-Haftplichtversicherung.

Belangrijk voor bezitter(s) van onroerend goed:

Opstalverzekering
Een opstalverzekering is geen verplichte verzekering. Helaas kunt u zonder een bewijs van een opstalverzekering geen hypotheek afsluiten.

Bij het kopen van een huis gaat de opstalverzekering van de vorige eigenaar automatisch over naar de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft dan vervolgens max. één maand  ( na het inschrijven in het Grundbuch als nieuwe eigenaar ) de tijd om de bestaande verzekering op te zeggen en dan wel een andere af te sluiten. Een opstalverzekering heet in Duitsland een Wohngebaudeversicherung

Belangrijk voor bezitter(s) van onroerend goed of huurder(s):

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden. De inboedel is dan verzekerd voor schade door brand, water, storm, na inbraak of vandalisme, etc.
Let op: De waarde van de inboedel wordt vaak aan de hand van het woonoppervlak berekend. In Duitsland heet de inboedelverzekering een Hausratsversicherung.

Rechtsbijstandverzekering
Zorg voor een Duitse rechtsbijstandverzekering. Het is bekend dat in Duitsland vaker de rechter wordt ingeschakeld en dat het afhandelen van claims en schade anders gaat. In Duitsland heeft een rechtsbijstandsverzekering een Rechtsschutzversicherung.

Belangrijk bij nieuwbouw of tijdens een (grote) renovatie van uw woning    

Bouwverzekering
Een bouwverzekering dekt schade die ontstaat tijdens de bouw van het huis. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door slechte weersomstandigheden. Tevens dekt deze verzekering de schade die ontstaat door constructiefouten en gestolen bouwmateriaal.
Vaak sluit de aannemer of de projectontwikkelaar deze verzekering af, maar het is wijs om dit van te voren te bespreken. Indien u zelf alle opdrachten geeft aan een aannemer zult u deze verzekering zelf moeten afsluiten. In Duitsland heet een bouwverzekering een Bauleistungsversicherung. (Vroeger Bauwesenversicherung)

Aansprakelijkheidsverzekering van de opdrachtgever
Indien u een huis laat bouwen of verbouwen dient u een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als opdrachtgever bent u namelijk aansprakelijk voor schade toegebracht aan derden. De dekking betreft lichamelijke en materiële schade, die zijn ontstaan door ongelukken tijdens de (ver)bouw van uw huis. In Duitsland heet deze verzekering een Bauherrenhaftplicht versicherung.

Duitsland is een ander land dan Nederland en met andere regels !

Een huis in Duitsland kopen is niet zo maar een broodje kopen….. Daarom zouden wij u ook graag bij de aankoop van een huis in Duitsland willen begeleiden ( Met de ervaring in de aankoopbegeleiding van meer dan 300 Nederlanders in de laatste 10 jaar)
Vraag om meer vrijblijvende informatie !

6 reacties

 1. Beantwoorden
  Teddy 15 juni 2022

  Ik ga verhuizen naar Duitsland.
  Wat ga ik allemaal tegenkomen?
  Ik ben bezig met de aankoop van het huis.
  Ik heb AOW en pensioen en ben ziekenfondsverzekert bij CAK.

 2. Beantwoorden
  Esther 6 oktober 2016

  Mijn man en ik zijn oriënterend bezig. Wij willen graag naar Duitsland emigreren maar lopen tegen het probleem aan dat het nog 3 jaar duurt voordat we AOW krijgen. We werken allebei niet meer en hebben geen uitkering of inkomen. Een ‘private’ verzekering op onze leeftijd kost in Duitsland minstens euro 650 per persoon per maand. Dat is natuurlijk onbetaalbaar.
  U kent waarschijnlijk veel emigranten en wij zullen niet de enige zijn met dit probleem. Indien u weet hoe andere dit hebben opgelost zouden we het heel graag van u willen vernemen.
  Graag verneem ik van u

 3. Beantwoorden
  Kiwi 31 augustus 2016

  Omdat ik volgend jaar met pensioen ga, ben ik me gan oriënteren. Hierbvij stuyitte ik op uw interessante site.
  M.b.t. de ziektekostenverzekering heb ik nog een vraag. Stel dat na mijn beëindiging van mijn dienstverband in Nederland ik nog niet met vroegtijdig pensioen ga (dit laat ik zeg pas over 4 jaar ingaan), ga leven van mijn spaargeld. Ik heb in die periode dus noch een pensioen noch een dienstverband in Nederland. Hoe kan ik me nu tegen ziektekosten verzekeren? Volgens mij is deze situatie niet vermeld op us website.

 4. Beantwoorden
  Erik van den Bosch 11 december 2013

  Zorgverzekering.. ? Waar moet je allemal denken als je naar Duitsland verhuist ? Graag meer informatie

 5. Beantwoorden
  Peter Sijsling 11 december 2013

  Boven rechts, zoeken in het blog : zorgverzekering intoetsen

  Mocht u nog vragen hebben graag even een mail

 6. Beantwoorden
  Peter 30 november 2013

  Een goede mogelijkheid om tarieven van alles en nog wat te vergelijken bestaat op deze site:
  http://www.check24.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *