Huiseigenaar van een huis in Duitsland ?

Controleer uw verzekeringspolissen !

Is uw huis voldoende verzekerd?

Bent u eigenaar van een huis in Duitsland? Dan is het zeker interessant om eens te controleren of de verzekering van het gebouw voldoende is om u te beschermen tegen existentiële risico's.

De meeste eigenaren hebben voor hun gebouw een opstalverzekering afgesloten (de Duitse Wohngebäudeversicherung) die een verzekering biedt tegen brand, storm, hagel en schade door leidingwater.

Maar heeft u ook een verzekering tegen zogenaamd extreem natuurgeweld (Elementarschäden)?

De afgelopen jaren is de schade door onweer toegenomen. Ook schade door overstromingen valt hieronder. Want lang niet elke overstroming wordt veroorzaakt door een overstroming van een rivier. Naar schatting wordt zelfs de helft van alle schade veroorzaakt door overstromingen als gevolg van hevige regenval. Het lastige hieraan is dat hevige regenval overal kan voorkomen en dus iedereen kan treffen.

Daarom is een verzekering tegen schade veroorzaakt door extreem natuurgeweld essentieel voor elke huiseigenaar. De verzekering beschermt tegen schade door overstromingen, hevige regen, aardverschuivingen en zelfs aardbevingen.

Natuurlijk zijn er ook hier verschillen tussen de individuele voorwaarden van de verzekeraars - de "kleine lettertjes" - en de kosten. Het is daarom de moeite waard om de voorwaarden zorgvuldig te lezen en ook de kosten te vergelijken. Verzekeraars dienen in ieder geval af te zien van het bezwaar van ernstige nalatigheid. In dat geval wordt de uitkering van de verzekering niet gekort, ook niet als u de schade door ernstige nalatigheid heeft veroorzaakt.

Naast de opstalverzekering is het goed om de inboedel te verzekeren - zeker als de inboedel zeer kostbaar is.

Bovendien moet u ook over een voldoende aansprakelijkheidsverzekering voor huiseigenaren nadenken. Als u eigenaar bent van een flatgebouw of een onbebouwd perceel, heeft u een aansprakelijkheidsverzekering voor huis- en grondeigenaren nodig. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering verleent namelijk alleen dekking bij onroerende zaken die door de eigenaar zelf worden bewoond.

 

Met vriendelijke toestemming van: Alexander M. Crämer Rechtsanwalt-STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater Siemensstraße 31 D-47533 Kleve - Bron www.strick.de

Duitsland is een ander land dan Nederland en met andere regels !

Een huis in Duitsland kopen is niet zo maar een broodje kopen….. Daarom zouden wij u ook graag bij de aankoop van een huis in Duitsland willen begeleiden ( Met de ervaring in de aankoopbegeleiding van meer dan 300 Nederlanders in de laatste 10 jaar)
Vraag om meer vrijblijvende informatie !

2 reacties

 1. Beantwoorden
  Rene 1 december 2021

   
  In juni 2018 is de overdracht van ons huis geweest en hebben we voor het gemak de lopende opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering voortgezet. Dat deden we in de verwachting dat dat het gemakkelijkste was en dat we dan goed verzekerd zouden zijn. De vorige eigenaar gebruikte het huis ook als vakantiehuis met een postadres in Nederland. Een van de door Provinzial voor ingevulde vragen was: „Ist das zu versichernde Gebäude ständig bewohnt? Met daar achter het antwoord Ja.” Daar hebben we overheen gelezen of het niet goed begrepen.
  Eind augustus heeft de Eifel te maken gehad met heftige wateroverlast. Ook Mürlenbach is er niet bespaard van gebleven. We waren heel blij dat ons huis hoog genoeg staat en we geen schade hadden. Andere Nederlanders, met een huis aan de Kyll, hadden daar wel mee te maken. Hun huis heeft ruim 1,5 meter onder water gestaan. Gelukkig hadden ze een Elementar verzekering bij LVM afgesloten en ze krijgen veel schade vergoed.
  Voor ons was dat wel een wake-up call en hebben we onze verzekeringsvoorwaarden bij Provinzial wat beter bekeken. Verder hebben we een offerte aangevraagd bij LVM. Van de vertegenwoordiger van LVM hoorden we dat Provinzial helemaal geen vakantie- en weekendhuizen verzekert. Het komt erop neer dat we feitelijk niet verzekerd zijn maar wel premie betalen. De vertegenwoordiger van drie jaar geleden van Provinzial wist wel dat het voor ons een vakantiehuis betrof en sindsdien krijgen we dan ook keurig de facturen op ons postadres in Nederland.
  Het is vervelend dat Provinzial ons aan het contract gaat houden wat per 07-2022 pas beëindigd kan worden. Verder reageren ze niet meer op mail. Heel vervelend allemaal. We gaan wat ons betreft per 1-1-2022 over naar LVM en we kunnen daar wel een vakantiehuis verzekeren en ook zelfs een elementar verzekering bij afsluiten. Heb je een vergelijkbaar verhaal eerder van andere Nederlanders gehoord? Heb je misschien nog tips voor ons? We overwegen maar een afspraak te gaan maken met de vertegenwoordiger van Provinzial.
   
  Ik denk dat andere Nederlanders wel blij zijn om gewaarschuwd te worden dat niet alle maatschappijen vakantie- of weekendhuizen verzekeren. En dat er ook bij overname van een verzekering van de vorige eigenaar goed naar de voorwaarden gekeken moet gaan worden.

  • Beantwoorden
   Herman 3 december 2021

   Hartelijk dank, wij hebben sat probleem ook ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *