Ziektekostenverzekering voor Nederlandse pensionados in Duitsland

Het zorgstelsel in Duitsland voor pensionados

Duitsland heeft een zorgstelsel met twee soorten zorgverzekeringen, namelijk een standaard, publiekelijk ziekenfonds die wordt gerund door de overheid, genaamd ‘Gesetzliche Krankenversicherung’ en een private ziektekostenverzekering, genaamd ‘Private Krankenversicherung’. Het standaard ziekenfonds is voor alle werknemers met een inkomen van minder dan 45.900 Euro euro per jaar verplicht. Deze groep heeft echter geen toegang tot de particuliere zorgverzekering. Zelfstandigen, ambtenaren en werknemers met een inkomen van 45.900 of meer, mogen kiezen tussen beide zorgverzekeringen. Eenmaal gekozen is het echter alleen onder bepaalde omstandigheden mogelijk om te wisselen.

Hoe kunt u zich als buitenlandse gepensioneerde uit de EU in Duitsland verzekeren in het kader van een wettelijke ziektekostenverzekering?
Als buitenlandse gepensioneerde die zich in Duitsland wil vestigen, kunt u zich verzekeren in een Duitse wettelijke ziektekostenverzekering. Als u gedekt bent door een ziektekostenverzekering in uw land van herkomst, kunt u het formulier E 121 aanvragen, dat u kunt indienen bij een Duits wettelijk ziekenfonds van uw keuze. Dit betekent dat u alle in Duitsland gebruikelijke diensten ontvangt. U meldt zich af bij uw wettelijke ziektekostenverzekering in uw eigen land, maar u annuleert deze niet. U dient het certificaat E 121 in bij het Duitse wettelijke ziekenfonds van uw keuze. Stuur het tweede exemplaar, dat u bevestigd terugkrijgt, naar de ziektekostenverzekeraar in uw land van herkomst. Het ziekenfonds in uw land van herkomst draagt de bijdragen over aan het geselecteerde wettelijke ziekenfonds in Duitsland. U wordt door de wettelijke ziektekostenverzekering op dezelfde manier behandeld als elke andere Duitse burger.

Update September 2018

Nu is het officieel: vanaf 2019 moeten werknemers en werkgevers elk opnieuw de helft van de verzekeringspremies van de wettelijke ziektekostenverzekering betalen. De aanvullende bijdrage is ook verdeeld. Geldig vanaf 2019

4 reacties

 1. Beantwoorden
  Iris 18 september 2023

  Mijn moeder (75) wil na het overlijden van mijn vader terug verhuizen naar Nederland. Hoe regelen we de omzetting van de zorgverzekering dan?

  • Beantwoorden
   Ron 19 september 2023

   Hoi,
   Ik begrijp de vraag niet , je kunt toch gewoon in Nederland een verzekring afsluiten in de bestaande in Duitsland opzeggen ?

 2. Beantwoorden
  Martin 20 mei 2019

  Een van de weinige dingen die in Duitsland duurder zijn : De ziektekostenverzekering
  Dus de huidige niet opzeggen en eerst je bestaande verzekering in NL vragen wat er gebeurd als je in Duitsland gaat wonen..

 3. Beantwoorden
  Eva Vos-Zwaan 17 mei 2019

  Wat zijn voor pensionado’s de kosten van een wettelijke ziektekostenverzekering ?
  Wij hebben plannen om een huis te kopen in Duitsland .
  Wij zijn beiden gepensioneerd en hebben bruto een jaarinkomen van €40.000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *