Grensoverschrijdende effecten boekengeld

In Nederland wordt heftig gediscussieerd over het boekengeld. Wanneer dit wordt uitbetaald aan de ouders valt het boekengeld onder de materiƫle werkingssfeer van de coordinatie-verordening EU-Vo 1408/71 (gezinsbijslagen). Dat betekent dat het boekengeld ook moet worden uitbetaald aan de in Belgiƫ en Duitsland wonende grensarbeiders en aan de in Nederland wonende grensarbeiders die in Duitsland dan wel in Belgie werken.

In een groot aantal gevallen leidt dit er toe dat dit boekengeld ‘weglekt’ omdat Duitsland resp. Belgie dan minder aanvullende kinderbijslag zullen uitbetalen, waardoor het inkomenseffect voor grensarbeidersgezinnen minimaal zal zijn.

Bij de invoering van de Wet op de kinderopvang, de omzetting van de fiscale kinderkorting in de sociale kindertoeslag en de veranderingen in Wet de studiefinanciering hebben zich het laatste jaar grote grensoverschrijdende problemen voor gedaan. Bij de invoering van het boekengeld mag de geschiedenis zich niet herhalen

Het is van het grootste belang dat de Sociale Verzekeringsbank – die de regie voert over de coordinatie van de kinderbijslagen – zo spoedig advies uitbrengt aan de Staatssecretaris van Onderwijs. Ze leren het ook nooit in Den Haag.

Bron: Fnv/Europa

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op