Hypotheekrenteaftrek blijft! Rust op de woningmarkt keert terug, denkt de NVM

Huizenbezitters haalden afgelopen opgelucht adem. De hypotheekrenteaftrek blijft in stand, zo bleek uit het Regeerakkoord. De NVM denkt dat hierdoor rust komt op de woningmarkt, want “onzekerheid rond de hypotheekrenteaftrek werd gezien als een rem op de woningmarkt”. Huurders met een inkomen tot 43.000 euro zien de huur (bij gereguleerde woningen) niet meer stijgen dan de inflatie. Indien het inkomen boven de 43.000 euro ligt dan kan de huurstijging oplopen tot de inflatie plus 5 procent.

Ook als u een huis in Duitsland koopt kunt u, bij keuze voor behandeling als Nederlands binnenlands belastingplichtige, uw hypotheekrente aftrekken. Dit geldt ook als u een hypotheek afsluit bij een Duitse bank!

Belangrijk om te weten: in het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is bepaald welke inkomens aan welk land zijn toegewezen om te belasten. Dit heeft o.a. tot gevolg dat pensioen, afkomstig uit de private sector (niet-overheid dus) in Duitsland wordt belast hetgeen gevolgen heeft voor uw hypotheekrenteaftrek. Immers, wat u niet betaalt kunt u ook niet terugvragen….. Hier tegenover staat dat de inkomstenbelasting in Duitsland lager is en er een hoge belastingvrije voet (Grundfreibetrag, Steuerfreibetrag – ca. € 16.000 voor een echtpaar per belastingjaar) bestaat hetgeen het (gedeeltelijke-) gemis aan hypotheekrenteaftrek (deels-) compenseert. Klik hier voor meer informatie! (opent in nieuw venster).

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op