Het einde voor gas- en olieverwarmingen in Duitsland ?

Elke tweede verwarmingsinstallatie in Duitsland werkt momenteel op gas, elke vierde op olie. Dat maakt een totaal van 75 procent. Maar niet voor lang meer,

Volgens het nieuwe wet voorstel mogen reeds geïnstalleerde verwarmingsinstallaties van dit type maximaal 30 jaar werken. Daarna dreigt een exploitatieverbod, dat algemeen van kracht wordt vanaf 2045.

Vanaf 2024 mogen alleen nog nieuwe verwarmingssystemen worden geïnstalleerd die warmte produceren uit \"ten minste 65 procent hernieuwbare energie\". Dit regeerbesluit is vanaf maart 2022 verankerd in het Energiebesluit voor gebouwen.
Hoewel er al een vervangingsplicht is na 30 jaar, kan tot nu toe een oude verwarmingsinstallatie worden vervangen door een moderne gasverwarming. In de toekomst is dat niet meer mogelijk. Warmtepompen of houtpellets in plaats van gas of olie zijn dan de eis.

 Wij maken het niet mooier als het al is.....

8 reacties

 1. Beantwoorden
  Aggy 23 april 2024

  Wij willen emigeren naar Duitsland en hebben gelezen dat indien men een nieuwe huiseigenaar wordt in Duitsland, dat het verwarmings-systeem binnen 2 jaar moet worden aangepast naar de klimaateisen van de Duitse regering en dat men ook het dak moet laten isoleren. Klop dit? En waar kan men in Duitsland naar toe bellen/mailen wat nu precies de eisen zijn en verschilt dit per regio?

 2. Beantwoorden
  Vincent 4 april 2024

  Iedereen die in 2024 zijn oude verwarmingssysteem wil vervangen, moet nog eens goed nadenken. Dit komt omdat de huidige wijziging van het Bouwbesluit, die verwarming met hernieuwbare energie vereist, sinds januari van kracht is. De eis is dat minstens 65 procent van de warmte die door het systeem wordt geleverd, moet worden opgewekt met hernieuwbare energie of onvermijdelijke afvalwarmte.

  Dit komt neer op een verplichting om olieverwarmingssystemen te vervangen, omdat: Zelfs als functionele verwarmingssystemen niet vervangen hoeven te worden, zal verwarming met alleen olie in bestaande en nieuwe gebouwen in de toekomst geen optie meer zijn. Dit geldt met name vanaf 2045, wanneer verwarming met hernieuwbare energiebronnen verplicht wordt.

 3. Beantwoorden
  Leo 10 januari 2024

  Goedemorgen, naar mijn beste weten kom je in Duitsland in aanmerking voor subsidie als je er woont. Dat betekent dat je ingeschreven moet staan als bewoner van (dorp/plaats/gemeente) Niet als 2e (of3e/4e) huisbezitter.

 4. Beantwoorden
  Tom 18 december 2023

  Er zijn ook subsidies beschikbaar in Duitsland, maar het is essentieel om eerst een energieconsultant te raadplegen. Helaas is dit voor jou niet langer mogelijk. In principe moet je eerst offertes aanvragen en dan een subsidie aanvragen, en zodra de toestemming is verleend, kun je de bestelling plaatsen.

  • Beantwoorden
   Martin 19 december 2023

   beste Tom
   wat je zecht is niet helemaal zo
   dat is namelijk voor pannelen
   maar wat ik nog niet weet hoe en
   waar ik dat kan aanvragen
   voor warmtepompen kan men een jaar
   na aanschaf nog aanvragen
   gr martin

 5. Beantwoorden
  Martin 18 december 2023

  Goede middag
  Wij hebben een warmtepomp gekocht
  in Nederland en laten het ook door een Nederlands bedrijf instaleren
  In Nederland kom je in aanmerking voor
  subsidie
  In Duitsland ook maar weten noch steeds hoe en waar men dat kan aanvragen
  Weet diegene in twist van droomhuis dat wel
  Wij zouden erg dankbaar zijn als u dat kan wil vertellen

  • Beantwoorden
   R, Karssen 24 februari 2024

   ik sta op punt een woning te kopen in Duitsland,, deze wordt verwarmd door olie,,, mag dit nog en hoelang

   • Beantwoorden
    Leo 16 april 2024

    Ja hoor, dit mag nog zolang het verwarimingssysteem en de olietanks zijn goedgekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *