Kinderbijslag in Duitsland

Kinderbijslag uit Duitsland (Bron : SVB Link: )
In Duitsland krijgt u zonder aanvullende voorwaarden kinderbijslag voor uw kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Kinderen vanaf 18 jaar moeten wel aan aanvullende voorwaarden (zie hieronder) voldoen. U krijgt kinderbijslag voor uw eigen kinderen, maar ook voor een pleegkind, een stiefkind of een ander kind dat u opvoedt en verzorgt alsof het uw eigen kind is. U krijgt de Duitse kinderbijslag per maand.
Kinderbijslag voor kinderen van 18 tot 25 jaar: aanvullende voorwaarden

In Duitsland kan de kinderbijslag in een aantal gevallen doorlopen tot uw kind 25 jaar is.

Voor uw kinderen van 18 tot 25 jaar krijgt u alleen kinderbijslag als uw kind:

op school zit of beroepsonderwijs volgt, of
is gestopt met een opleiding en binnen 4 maanden begint met een nieuwe opleiding, of
geen beroepsopleiding kan beginnen of voortzetten omdat er geen stageplaats is, of
een vrijwillig sociaal of ecologisch jaar doet, of
uw kind werkloos is en beschikbaar is voor de arbeidsmarkt (dit geldt alleen voor kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar)

Kinderen van 18 jaar of ouder mogen met een bijbaantje niet meer dan € 8.004 per jaar bijverdienen. Als uw kind een hoger inkomen heeft, krijgt u dat hele jaar geen kinderbiislag. Als het kind in dat jaar 18 is geworden, wordt het maximale inkomen gedeeld door 12 en vermenigvuldigd met het aantal maanden dat het kind ouder dan 18 is.

Voor gehandicapte kinderen die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, geldt geen leeftijdsgrens. Ook na hun 25e blijven zij dus kinderbijslag krijgen.
Duitse kinderbijslag aanvragen

De Duitse kinderbijslag vraagt u zelf aan bij de Agentur für Arbeit (Familienkasse) in de regio waar uw werkgever is gevestigd. U heeft hier een verklaring van het Finanzamt. (Duitse belastingdienst) voor nodig, waarin staat welk deel van uw inkomen uit Duitsland komt.

Komt uw inkomen voor 90% of meer uit Duitsland, dan krijgt u kinderbijslag van de Bundesagentur für Arbeit in de regio waar uw werkgever is gevestigd.
Komt uw inkomen voor minder dan 90% uit Duitsland, dan krijgt u kinderbijslag van de Bundesagentur für Arbeit in Aken.

Informatie over de bedragen van de Duitse kinderbijslag vindt u op de website van de Bundesagentur für Arbeit. Link naar de website hier

Update 11-09-2016

Het "Kindergeld" is in Duitsland slechts licht gestegen. Slechts 2 euro per kind meer is er dit jaar. Deze lichte stijging is al bekend sinds de laatste verhoging-

De laatste kinderbijslag stijging vond plaats in maart 2015. De vergoeding werd met terugwerkende kracht voor 2015 met 4 euro per kind per maand.verhoogt.

Kinderbijslag van 2011 tot 2016 Kindergeld:

Kindergeldtabelle: Informationen zur aktuellen Kindergeld-Höhe 

Bron: Infoportal Öffentlicher Dienst Website

4 reacties

 1. Beantwoorden
  Mustafa 31 oktober 2017

  Ik en mijn vrouw hebben besloten om te emigreren naar Duitsland vlak over de grens naar Duisburg.
  Nu is ons vraag:
  Als mijn vrouw bevalt in Nederland ontvangt zij zolang zij daar in Duitsland niet werkt nog steeds de kinderbijslag uit Nederland?
  Ik weet niet of de volgende informatie van belang is maar ik heb de Nederlandse nationaliteit en mijn vrouw de Turkse (verblijfsvergunning Nederland).
  Dus ontvangen wij dan de kinderbijslag uit Nederland en Duitsland beide?

  • Beantwoorden
   Charlotte 13 november 2017

   Je hebt alleen recht op het verschil tussen de Duitse en Nederlandse kinder bijslag. Kinderbijslag uit Nederland plus de rest uit Duitsland

 2. Beantwoorden
  Wilfried 15 november 2016

  Dit staat hier en betekent dat het kinde ook in Duitsland moet wonen:
  Eine Anmerkung zu den Begriff „Aufnahme in den Haushalt“: damit ist gemeint, dass sich das Kind ständig in dem Haushalt aufhält und dort auch versorgt und betreut wird.

  en hier:
  Eine Anmerkung zu den Begriff „Aufnahme in den Haushalt“: damit ist gemeint, dass sich das Kind ständig in dem Haushalt aufhält und dort auch versorgt und betreut wird. Weder reichen die bloßer Anmeldung bei den Meldeämter noch eine nur tageweise Betreuung. Auch eine wechselweise Betreuung durch leibliche Eltern und Pflegeperson begründen keinen Kindergeldanspruch.

  Voor jou gevonden: http://www.kindergeld.org/kindergeldanspruch.html

 3. Beantwoorden
  Marloes 10 november 2016

  Graag zou ik wat willen vragen over het aanvragen van Kindergeld in Duitsland. Mijn situatie is als volgt: Vorig jaar zomer ben ik gescheiden en samen met mijn 2 minderjarige kinderen vanuit Oostenrijk terug verhuisd naar Nederland. Ik heb op dit moment nog geen inkomsten uit werk maar ontvang kinder- en partneralimentatie. Mijn ex-man woont en werkt sinds juli 2016 in München. Volgens de SVB(NL) moet ik zelf de kinderbijslag aanvragen in Duitsland aangezien mijn ex-man degene is die inkomsten uit werk heeft. Volgens mijn ex-man heeft hij geen recht op kindergeld omdat de kinderen niet bij hem wonen.
  Hoe gaat dit aanvragen van Kindergeld als Nederlander wonende in NL in zijn werk?
  Hopelijk kan mij iemand verder helpen?
  Alvast bedankt,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *