Sappige boetes voor pielen met een smartphone achter het stuur

Wie in Duitsland als automobilist bekeurd wordt, betaalt niet alleen een boete, maar verzamelt mogelijk ook strafpunten in het register van het Kraftfahrt-Bundesamt

Wie tijdens het rijden in Duitsland handmatig telefoneert of hulpdiensten op de weg hindert moet sinds medio oktober rekening houden met duidelijk hogere boetes

Sappige boetes voor pielen met een smartphone achter het stuur

Verkeersovertreders moeten in Duitsland voortaan rekening houden met nieuwe boetes. Medio oktober zijn er een aantal wetswijzigingen in werking getreden die onder andere het handmatig telefoneren achter het stuur duidelijk duurder maken. Ook worden automobilisten heftiger aan het jasje getrokken die ambulances en politievoertuigen hinderen bij hun spoedinzet op Duitse wegen.

Met deze maatregelen reageert de Duitse wetgever op bevindingen van ongevallenonderzoekers en de ervaringen van reddingswerkers.

Een aantal jaren geleden vormden alkohol achter het stuur en te snel rijden de belangrijkste risico’s betrokken te raken bij een verkeersongeluk. Heden ten dage is afleiding als gevolg van het gebruik van technische apparatuur tijdens het rijden hiervan de hoofdoorzaak. Daarnaast klagen reddingswerkers alsmaar weer dat automobilisten en gapers hen eraan hinderen de plaats van het ongeval zo snel mogelijk te bereiken. Om na een verkeersongelukmensenlevens te redden is iedere seconde van het grootste belang.  

Punten in “Flensburg” en rijverbod

Wie heden in Duitsland tijdens het rijden met een smartphone in zijn hand betrapt wordt, betaalt € 100,00 in plaats van voorheen € 60,00 en scoort ook nog eens 1 punt in het strafpuntenregister van het Kraftfahrt-Bundesamt in Flensburg. Wie door het pielen met een smartphone achter het stuur een aanrijding met als gevolg daarvan schade veroorzaakt, moet rekenen met een boete van € 200,00, daarnaast nog 2 “Flensburger” punten en een maand rijverbod. Het verbod geldt overigens niet alleen voor smartphones en autotelefoons, maar ook voor laptops en tablets. Het gebruik van smartphones in voertuigen is alleen toegestaan, als de motor compleet is afgezet. Het afzetten d.m.v. de start-stop-functie is voor de wetgever niet voldoende.

Automobilisten die op de snelweg in de file rijden of staan en hulpdiensten geen vrije doorgang verlenen d.m.v. een “Rettungsgasse”, maken kans op een boete van tenminste € 200,00 (voorheen: € 20,00). In het ergste geval kan dit oplopen tot € 320,00 en een maand rijverbod. Principieel zijn minstens € 240,00 boete plus een maand rijverbod in het geding voor het geval dat automobilisten niet stante pede plaats maken voor politie en hulpdiensten op weg naar de plaats van een ongeval, ongeacht het vormen van een “Rettungsgasse”.  

Strafpuntenstelsel

De beruchte “Flensburger Punkte” zijn met name bij Nederlandse transportondernemers, beroepschauffeurs en directieleden van Nederlandse ondernemingen op zakenreis in Duitsland geen onbekende. Sinds 2014 worden verkeersovertredingen overeenkomstig de ernst van een delict met 1 tot 3 punten beboet. De nodige punten scoor je bij overtredingen zoals het rijden met een te hoog alcoholpromillage, mobiel telefoneren achter het stuur, bumperkleven of het doorrijden na het veroorzaken van een verkeersongeval. Actueel wordt een rijbewijs volgens het strafpuntenstelsel van het Kraftfahrt-Bundesamt in Flensburg bij een totaal van 8 punten ingetrokken.

Wel worden de punten na verloop van tijd weer kwijtgescholden. Dit geldt voor ieder delict afzonderlijk. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar.

Hoe dan ook, aan chauffeurs met een ingetrokken rijbewijs heeft een expeditiebedrijf niet al te veel. Het is dus zaak goede afspraken te maken met je personeel.

Met vriendelijke toestemming van: Alexander M. Crämer Rechtsanwalt-STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater Siemensstraße 31 D-47533 Kleve - Bron : www.strick.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *