Zorg in het buitenland: Gepensioneerde Nederlanders in het buitenland krijgen meer rechten

Gepensioneerde Nederlanders die in een ander EU-land wonen hebben op dit moment enkel recht op medische zorg in hun woonland. CDA-Europarlementariër Ria Oomen.Ruijten (sociale zaken) wil dat zij voortaan de keuze krijgen om zonder speciale toestemming ook voor hun behandeling naar Nederland te gaan. Zij heeft hiertoe een amendement ingediend op de aanpassing van de zogenaamde coördinatieverordening sociale zekerheid die dit soort zaken regelt. De verwachting is dat dit amendement deze week in het Europees Parlement wordt aangenomen en dat ook de lidstaten ermee zullen instemmen.

Ria Oomen-Ruijten: “Sinds de Nederlandse stelselherziening betalen Nederlandse gepensioneerden die bv. in België of Duitsland wonen hun ZVW/AWBZ-bijdrage in Nederland maar hebben enkel recht op de Belgische of Duitse voorzieningen. Alleen voor spoedeisende hulp of het bezoeken van een huisarts kan men zonder voorafgaande toestemming in Nederland terecht. Mijn amendement maakt het mogelijk om ook in andere gevallen in Nederland hulp te zoeken.”

De verwachting is dat vooral de in Belgische en Duitse grensstreken wonende Nederlandse gepensioneerden gebruik zullen maken. De regeling biedt echter ook gepensioneerden die verder weg wonen (Spanje etc.) om zich in Nederland te laten behandelen. Ria Oomen-Ruijten: “Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld iemand die in Spanje woont een heupoperatie wil ondergaan in Nederland, waar hij de taal het beste verstaat. Een in Spanje wonende gepensioneerde betaald in Nederland zijn bijdrage, het is dan ook logisch dat hij ook in Nederland zijn zorg kan halen.”-einde bericht

7 juli 2008

[email protected]
Rue Wiertz
Bureau ASP 12E 108
B-1047 Brussel

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x