AOW aanvragen als u in Duitsland woont

Woont u buiten Nederland? Het aanvragen van een AOW-pensioen verschilt per land.

Er zijn drie mogelijkheden:

1. U woont in een land van de EU (Europese Unie).

U kunt kiezen. U kunt de AOW aanvragen bij de pensioeninstantie in het land waar u woont of in het land waar u het laatst verzekerd was. Wij adviseren u om aan te vragen in het land waar u woont.

2. U woont in een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten of in een land van de EER (Europese Economische Ruimte).
Bent u in dat land verzekerd voor een basispensioen van de overheid? Neem dan voor uw AOW-aanvraag contact op met de instantie die dat pensioen regelt.

Bent u in dat land niet verzekerd voor een basispensioen van de overheid? Neem dan contact op met de pensioeninstantie van het land waar u het laatst verzekerd was. Is dat Nederland, dan sturen wij u het aanvraagformulier. Woont u in de Verenigde Staten? Neem dan voor uw AOW-aanvraag contact op met de instantie in de VS die het pensioen regelt.

3. U woont in een ander land.

Neem dan contact met ons op, dan sturen wij u een aanvraagformulier.

Al klant van de SVB? Dan hoeft u niets te doen.

Als u bijvoorbeeld al een nabestaandenuitkering Anw of een remigratie-uitkering van ons krijgt, hoeft u niets te doen. Wij nemen dan een aantal maanden voordat u de AOW-leeftijd heeft zelf contact op met de SVB (Sociale VerzekeringsBank).

Klik hier voor contactgegevens Svb!

4 reacties

 1. Beantwoorden
  Annemarie 14 maart 2019

  Het maakt wel uit of je je AOW naar Duitsland wordt verstuurd je belasting wordt dan niet in Nederland ingehouden zodat het lijkt dat het meer is maar je bent dan wel belastingplichtig in duitsland

 2. Beantwoorden
  Marc 14 februari 2019

  Bent u werkloos en heeft u een WW-uitkering? Als u naar het buitenland wilt gaan, dan kunt u uw uitkering meestal niet meenemen. Er zijn enkele uitzonderingen.

  Lees meer:
  https://www.uwv.nl/particulieren/internationaal/met-uitkering-naar-buitenland/detail/met-een-ww-uitkering-naar-het-buitenland

  Uw AOW krijgt u gewoon uitbetaald
  Lees meer hier:
  https://www.droomhuisduitsland.com/belasting-en-verzekering/pensioenaow/

 3. Beantwoorden
  Robert 14 februari 2019

  Mijn duitse vriendin en ik willen samenwonen in Duitsland.
  Echter ontbreekt mij het nog aan enige informatie over het emigreren naar duitsland. Vooral met betrekking tot aow en werkloosheids uitkering.

 4. Beantwoorden
  Jos Tax 8 februari 2019

  U schrijft :

  1. U woont in een land van de EU (Europese Unie).

  U kunt kiezen. U kunt de AOW aanvragen bij de pensioeninstantie in het land waar u woont of in het land waar u het laatst verzekerd was. Wij adviseren u om aan te vragen in het land waar u woont.

  Maakt het iets uit of men in Nederland of in Duitsland AOW aanvraagt, in verband met de hoogte van de AOW ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *