Nieuwbouw woning kopen of bouwen in Duitsland – vermijd risico´s

Kopen van een nieuwbouw woning in Duitsland – vermijd risico´s

De Risico's bij de aanbesteding van een opdracht aan een projectontwikkelaar of aannemer.

Gezien de hoofdaannemer op zijn beurt weer de opdrachtgever van onderaannemers is, is er geen sprake van een verbintenis tussen U en de onderaannemers (zoals de aannemer, de architect, enz) Bij het opstellen van de werkbeschrijving zal de opdrachtnemer (Hoofdaannemer) er altijd voor kiezen om de werkzaamheden naar zijn eigen ideen uit te voeren.
Dit betekent voor de opdrachtgever (U) dat hij om te beginnen de Duitse taal zeer goed moet beheersen om te kunnen oordelen of alle voor hem belangrijke zaken op de juiste manier zijn omschreven.

Normaal gesproken zal een bouwondernemer een werkbeschrijving maken die in de eerste plaats hem zelf het beste bevalt.
Onderteken daarom nooit een contract van een bouwondernemer, voordat u het in zijn geheel heeft doorgelezen.
Er zullen u veel mooie kleurrijke brochures worden voorgelegd. Maar over zaken die niet in het contract en de werkbeschrijving worden omschreven kunt u achteraf niet meer onderhandelen.

Een goede werkbeschrijving bevat meerdere zaken. Vaak word u verteld dat alle extra's op de tekening zijn inbegrepen, maar de werkbeschrijving is in bijna alle gevallen veel belangrijker.

 Veel belangrijke onderdelen die vaak vergeten worden zijn:

 •        Kosten voor het bouwrijp maken van het terrein
 •        Meetwerkzaamheden
 •        Het inrichten van de bouwplaats
 •        Grondverzet
 •        Fundering
 •        Het maken van een bodemplaat
 •        Aansluitkosten stroom, gas, water
 •        Water afvoer / Riolering

 Helaas zijn er op het internet vele goedkope aanbiedingen, waarbij niet eens de fundering/grondplaat en/of andere belangrijke kostenposten bij de prijs zijn inbegrepen.
 Laat in ieder geval de werkbeschrijving door een in Duitsland gevestigde professionele vakman nakijken en niet door een vriend die ooit eens een keertje een tuinhuis in elkaar gezet heeft.

Algemene informatie over nieuwbouw in Duitsland Lees meer Link opent in een nieuw venster

Kopen of nieuwbouwen ?

Dat hangt af van uw budget maar in veel gevallem kan een nieuwbouw voordeliger zijn !

Als een Duitser vindt dat een aangeboden woning te duur is zal hij gauw zeggen dan bouw ik liever zelf.
Een kavel van een gemeente kopen is bijna net zo makkelijk als een broodje kopen

Gelukkig kennen wij hier in Duitsland geen schoonheids commissie en in het "Bebauungsplan" van de desbetreffende kavel staan alle belangrijke dingen aan die u zich moet houden

 

2 Comments

 1. Beantwoorden
  Frits 26 september 2018

  Het is inderdaad makkelijk maar per gemeente misschien iets anders afhankelijk van de mensen die daar werke. Wij hebben onze kavel ook laten reserveren: Ging lekker makkelijk. Onze naam en telefoonnummer werden op de plattegrond in de tekening van hun geschreven en daarmee was die t/m de uiteindelijke koop (3 maanden later) gerserveerd

 2. Beantwoorden
  Carla Bosman 25 september 2018

  Beste mensen, volgens deze site is het heel eenvoudig om een kavel te kopen van een Duitse gemeente. Op e site van de gemeente die wij op het oog hebben staat dat er een nieuwe wijk wordt gepland en dat er ruim 20 kavels worden uitgegeven. Er is een formulier voor belangstellenden, dat hebben we ingevuld en ingeleverd bij het Bauamt. Over de procedure staat er verder helemaal niets, dus we hebben geen idee wat er nu gaat gebeuren, of we een kans maken om te kunnen kopen (de gemeente ligt in de grensstreek en is vrij geliefd) en op welke termijn dat duidelijk zou worden. Is hier iemand met ervaring met deze procedure? Wij horen graag hoe zoiets verloopt! Groet, Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *