Gepensioneerde het beste af in Duitsland ?

Gepensioneerden die zich net buiten Nederland willen vestigen, kunnen financieel gezien het best verkassen naar Duitsland. Wie verhuist naar België is namelijk veel meer kwijt aan belastingen.

Dit blijkt uit een studie van Belgische, Duitse en Nederlandse deskundigen op het gebied van grensarbeid. „Dat België een belastingwalhalla is, blijkt een vooroordeel”, zegt onderzoeker Ger Essers.

De deskundigen onderzochten hoeveel een Nederlandse gepensioneerde kwijt is aan belasting en zorgpremies in Nederland, Duitsland en België. Zij namen hierbij een bruto-inkomen van 20.000 euro en 40.000 euro als uitgangspunt. Deze bedragen zijn opgebouwd uit 9720 euro aan aow, de rest is aanvullend pensioen.

De gepensioneerde blijkt het beste af in Duitsland. Wie een inkomen heeft van 20.000 euro houdt daar netto 17.168 euro over. Terwijl dat in Nederland en België ’slechts’ 15.945 euro en 15.402 euro is.

Bij een inkomen van 40.000 euro kan de gepensioneerde bij onze oosterburen netto 32.682 euro in zijn zak steken. Meer dan in ons land of in België, waar er respectievelijk 28.502 euro en 23.818 euro te besteden is.
Voor u gevonden op www.belasting-update.net Link opent in een nieuw venster
Deel uw ervaringen met ons en plaats een bericht op onze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *