Tien juridische aandachtspunten bij het overnemen van een camping in Duitsland

Een droom van veel Nederlanders ............

Werken en wonen op een camping. Voor sommigen is het een droom om in het buitenland een camping te runnen. Heeft u daarbij al eens aan een camping in Duitsland gedacht? Bij de overname van een camping komen heel diverse aspecten kijken. In dit blog staan we specifiek stil bij 10 juridische aandachtspunten bij het kopen van een camping in Duitsland.

Waarom Duitsland?

Duitsland is traditiegetrouw één van de favoriete vakantielanden van Nederlanders. En niet zonder reden. Het land heeft een gevarieerd landschap en biedt daardoor veel mogelijkheden voor actieve vakanties en outdooractiviteiten. Daarnaast heeft Duitsland een rijke geschiedenis met indrukwekkende architectuur, kastelen, musea en historische steden. Daar komt bij dat het land zeer goed bereikbaar is vanuit Nederland.

Camping overnemen in Duitsland

Bij de overname van een camping komen heel diverse aspecten kijken. Naast onderzoek naar de markt, uw doelgroep en de concurrentie in de betreffende regio is het van belang om ook de juridische en fiscale aspecten van het overnemen en runnen van een camping te onderzoeken. Graag zetten wij een aantal relevante juridische aspecten op een rij.

 • Bestemmingsplan en bouwvoorschriften
  Controleer het bestemmingsplan van het gebied waar de gewenste camping zich bevindt. Zorg ervoor dat de campingactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en voldoen aan eventuele bouwvoorschriften.
 • Vergunningen en licenties
  Informeer naar alle benodigde vergunningen en licenties die vereist zijn voor het exploiteren van een camping. Dit kan onder andere vergunningen omvatten voor milieuaspecten, brandveiligheid, alcoholverkoop, enzovoort.
 • Arbeidswetgeving
  Houd rekening met de Duitse arbeidswetgeving bij het overnemen van een camping, vooral als er al personeel in dienst is. Begrijp de regels met betrekking tot arbeidscontracten, arbeidstijden, vakantiedagen en andere arbeidsvoorwaarden.
 • Milieuregelgeving
  Zorg ervoor dat de camping voldoet aan de Duitse milieuregelgeving. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld afvalverwerking, watergebruik en sanitaire voorzieningen.
 • Belastingwetgeving
  Begrijp de Duitse belastingwetgeving met betrekking tot onroerend goed, bedrijfsinkomsten en andere relevante belastingen. Raadpleeg een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat u aan alle verplichtingen voldoet.
 • Consumentenbescherming
  Wees op de hoogte van de regelgeving met betrekking tot consumentenbescherming. Zorg ervoor dat u voldoet aan de wettelijke normen met betrekking tot prijstransparantie, annuleringsvoorwaarden, enzovoort.
 • Contracten en eigendomsrechten
  Laat alle contracten, inclusief huur- of koopovereenkomsten, grondig controleren door een juridisch adviseur. Zorg ervoor dat de eigendomsrechten duidelijk zijn en dat er geen (lopende) juridische geschillen zijn.
 • Hygiëne- en gezondheidsnormen
  Controleer of de camping voldoet aan hygiëne- en gezondheidsnormen. Dit kan betrekking hebben op de faciliteiten zoals sanitaire voorzieningen en keukens.
 • Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
  Als de camping persoonlijke gegevens van gasten verwerkt, moet u voldoen aan de AVG-regelgeving voor gegevensbescherming.
 • Algemene contractwetgeving
  Begrijp de algemene contractwetgeving in Duitsland met betrekking tot zakelijke transacties en overeenkomsten.

Auteur: Alexander Krämer 25.3.2024

Met vriendelijke toestemming van het Kantoor  Rechtsanwalt-STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater Siemensstraße 31 D-47533 Kleve – Bron :www.strick.de

Uw droom onze zorg !

Een huis in Duitsland kopen is geen broodje kopen – 20 jaar Droomhuisduitsland.com

Gaarne zouden wij u ook bij de aankoop van een huis in Duitsland mogen begeleiden - zoals reeds meer dan 300 Nederlanders in de laatste jaren

Wilt u zo snel mogelijk gebruik maken van onze service neem dan contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *