Waarom zijn huizen in Duitsland toch zo betaalbaar ?

Dit interessant bericht heb ik voor u gevonden:
The Economist maakte recentelijk een lijst van landen met te dure huizen. Opvallend was het grote verschil tussen Nederland en Duitsland; prijkt ons land nog in de toptien, onze Noorderburen wonen klaarblijkelijk een stuk goedkoper.

Hoe is dat verschil te verklaren?

Een korte beschouwing leert dat het land nooit een hausse heeft gekend. Rekening houdend met de inflatie zijn de prijzen van huizen sinds 1970 amper gestegen. Terwijl de prijs van huizen overal op de wereld over de kop gingen.

Waarom krijgen Duitsers toch zo veel méér waard voor hun geld?

Wat de Duitsers anders doen, is dat ze huizen blijven bouwen, méér dan welk land dan ook. Hierdoor blijft het aanbod gestaag en stabiel. Ook hebben ze meer land gereserveerd voor huisvesting. Daardoor hebben zij speculatie kunnen voorkomen. Het gevolg is namelijk dat mensen ook echt de huizen kopen waarin ze willen wonen, en dus niet als een beleggingsinstrument.

Maar daarmee zijn wij er nog niet. Genoeg andere landen immers die huizen blijven bouwen. Wat is er dan zo anders aan Duitsland?

Duisters pakken het slim aan, door kopers, bouwers, projectontwikkelaars en stadsplanners dezelfde kant op te laten kijken!

Hoe ze dat doen?

Kopers willen fijn en goedkoop wonen.

Bouwers en projectontwikkelaars willen die zo snel mogelijk van de grond krijgen; liever vandaag dan morgen!

En de standsplanners weten dat ze hun gemeenten het best dienen door huizen te blijven te bouwen. Hun enthousisme heeft namelijk een simpele reden: Gemeenten in Duitsland krijgen toelagen van de Federale overheid op basis van het aantal inwoners en de belastingen die zij opbrengen.

Omdat er zo een directe link bestaat tussen de grootte van de begroting en huisvesting bestaat er een sterke prikkel om méér inwoners te lokken. Huizenbezitters (en dus potentiele belastingplichtigen) worden behandeld als klanten en niet als opponenten, met als positief neveneffect: stabiele huizenprijzen.
Bron:Stichting Meervrijheid
Lees: How the Germans keep a lid on prices.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *