Auto meenemen of invoeren naar Duitsland ?

Auto meenemen of invoeren naar Duitsland of liever niet ?

Of het de moeite waar is uw oudere auto mee te nemen hangt af van de leeftijd van het voertuig. Een wat oudere auto kunt u misschien beter particulier verkopen tegen een prijs, die lager ligt dan de inruilwaarde van dat moment. U krijgt er dan wat minder voor terug, maar het scheelt u wel de rompslomp van de invoer naar Duitsland. En in Duitsland kunt u waarschijnlijk een gelijkwaardige 2e hands auto kopen, voor hetzelfde bedrag of zelfs minder.

Als uw auto nog vrij nieuw is (en dus nog een aanzienlijke waarde vertegenwoordigd) dan zou u kunnen overwegen deze in te ruilen voor een nieuwe auto in Nederland. Deze koopt u netto en exporteert u vervolgens naar Duitsland. Waarom kan dit gunstig zijn ? In Nederland zijn de auto´s netto goedkoper dan in Duitsland (geen BPM/BTW) en u krijgt in Nederland een inruilprijs, die gebaseerd is op de hoge(re) Nederlandse aanschafprijs.

Wegenbelasting (KFZ Steuer)
In Duitsland betaalt de ´vervuiler´. De wegenbelasting wordt bepaald aan de hand van het Schlüsselnummer (een code) op uw kentekenbewijs. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de gebruikte brandstof, cilinderinhoud en Co²-uitstoot van uw motor.

Kfz Steuer (autobelasting) ligt een stuk lager dan in Nederland.
Vervuiler betaalt, diesel duurder dan benzine.

Verzekering
Autoverzekeringen in Duitsland zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland. Uw in Nederland opgebouwde schadevrije jaren kunt u gewoon meenemen, vraag uw verzekeraar wel om een royementsverklaring (met spoed) zodra u uw Nederlandse autoverzekering beëindigt.

Het EVB nummer kunt u bij iedere vezekeraar / bank of sparkasse verkrijgen

Auto invoeren en aanmelden
Bij een verhuizing naar Duitsland bent u verplicht uw auto binnen 12 maanden na verhuizing aan te melden voor registratie in Duitsland. U dient vooraf bij uw Nederlandse verzekeraar na te vragen hoe lang zij uw auto na de emigratie blijft verzekeren. Dit is heel belangrijk omdat een in Nederland geregistreerde auto door een Duitse verzekeraar niet geaccepteerd wordt. Laat door de Nederlandse verzekeraar uw schadevrije periode (no-claim) ten behoeve van de Duitse verzekeraar vastleggen.

Let op !

Op enkele websites is te lezen dat u eerst uw auto in Nederland dient af te melden bij de RDW om deze vervolgens met een uitvoerkenteken mee te nemen naar Duitsland. Dit is niet nodig !
Ook hoeft u, na het invoeren van uw voertuig in Duitsland, niet naar Nederland om uw oude kenteken ongeldig te laten verklaren !

Procedure heel kort: Auto meenemen - aanmelden gemeente -TÜV Vollabnahme - aanmelden auto - kopie nieuwe papieren + oude papieren (indien niet ingenomen) mét begeleidende brief opsturen naar RDW.

Hoe lang, na uw verhuizing, u de tijd heeft om uw voertuig aan te melden hangt af van de termijn die uw Nederlandse verzekering u stelt. In ieder geval heeft u rustig de tijd om te verhuizen, in te schrijven bij uw nieuwe gemeente en andere zaken te regelen.

Lees hieronder de juiste procedure van invoer. 

U kunt gewoon uw auto, op Nederlands kenteken, meenemen naar Duitsland en achteraf uw Nederlandse kenteken ongeldig laten verklaren. Controleer wel van tevoren hoe lang uw verzekeraar u nog verzekert in het buitenland (meestal 6 weken). Na uw vestiging in Duitsland stelt u de procedure van invoer in werking. In het kort komt het erop neer dat uw auto gekeurd (Vollabnahme bij Tüv of Dekra) dient te worden, u met dit keuringsbewijs naar het ´Straßenverkehrsamt´ gaan waar u uw nieuwe kentekenbewijs krijgt en uw oude inlevert (en betaalt uiteraard...). Aan de "overkant van de straat" laat u uw kentekenplaten persen (en betaalt weer....) en trots met uw nieuwe ´platen´ keert u huiswaarts....

** Voordat u met bovenstaande procedure aanvangt dient u in het bezit te zijn van een voorlopig verzekeringsbewijs (EVB Nummer / Versicherungsbestätigung, voorheen Doppelkarte genoemd). 

Dit is de procedure in vogelvlucht, deze is zeker niet ingewikkeld maar vraagt wel enige zorgvuldigheid.
Als uw voertuig meteen goedgekeurd wordt (en dat is voor 2 jaar!) dan neemt het aanmelden niet meer als een paar uur in beslag.

Indien u een auto in Duitsland wilt invoeren of kopen dan kan dit NIET zonder de Meldebescheinigung (Niet ouder dan 8 dagen) van het Einwohnermeldeamt van uw gemeente of stad.. Paspoort meenemen ....

Over de TÜV-keuring (lees voor TÜV: TÜV of DEKRA)

Bij de TÜV kent men 2 soorten keuringen: een z.g.n. “Vollabnahme” (volledige keuring, eerst-toelating) of een ´normale´ keuring (zoals de 2-jaarlijkse). Prijzen: volledige keuring vanaf € 250,00, normale keuring vanaf € 103,00).
In principe zal uw auto de volledige keuring (bij ´Erstzulassung´) moeten hebben maar dit is op de volgende manier te voorkomen:

Auto´s vanaf bouwjaar 1996 hebben een ECC-verklaring (of kunnen deze krijgen). Dit is een gegevensblad (Duits: Datenblatt), door de fabrikant afgegeven. Hierop staat het chassisnr. en alle benodigde gegevens van het voertuig naar Europese richtlijnen. De gegevens op dit gegevensblad zijn van toepassing op verschillende Europese landen, zo staan er ook het in Duitsland gebruikte Typschlüsselnummer (TSN) en Herstellernummer (HSN) op vermeld. Dit komt ook goed uit bij het regelen van een verzekering.
Als u dit formulier bij het TÜV-keuringsstation kunt overleggen heeft uw auto alleen nog maar de normale, 2-jaarlijkse, keuring nodig. 

Hoe komt u nu aan dit ´gegevensblad´? Dit zou bij de auto, fabriek-af, kunnen zijn meegeleverd, informeert u bij uw dealer ! Mocht dit niet het geval zijn moet een merkdealer deze voor u aan kunnen vragen bij de fabrikant, zorg er dan wel voor dat het chassisnr. en bouwjaar er op vermeld worden. Aan het verkrijgen van dit formulier zijn kosten verbonden (hoeveel is merk-afhankelijk, informeer bij uw dealer !)

Rijbewijs
Sinds 1 maart 2002 kunnen Nederlandse rijbewijzen van personen woonachtig buiten Nederland in een van de EU-landen, waartoe ook Duitsland behoort, niet meer in Nederland worden verlengd of vernieuwd. Als u in Duitsland woont en uw Nederlandse rijbewijs moet worden verlengd of vernieuwd, zult u zich tijdig vóór afloop van de geldigheidsduur moeten wenden tot de bevoegde Duitse autoriteiten om uw Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Duits exemplaar. U hoeft natuurlijk niet te wachten met omwisseling totdat de geldigheidsduur van uw Nederlandse rijbewijs afloopt. U kunt ook nu al gebruik maken van de mogelijkheid uw Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Duits rijbewijs.

Als u in Nederland woonachtig bent, dan kunt u uw rijbewijs bij het gemeentehuis in uw woonplaats laten verlengen of vernieuwen. Dit geldt eveneens in geval van diefstal of verlies van het Nederlandse rijbewijs en indien een categorie rijvaardigheid moet worden toegevoegd.
In het geval u uw Nederlandse rijbewijs nog niet hebt omgewisseld, verdient het aanbeveling - met het oog op verlies of diefstal - het Nederlandse rijbewijs te laten registreren bij de Straßenverkehrsamt van uw woonplaats.
U kunt verplícht worden uw Nederlandse rijbewijs in te wisselen voor een Duitse exemplaar, wanneer u bijvoorbeeld door de Duitse autoriteiten rijbeperkingen worden opgelegd, u voor enige tijd de rijbevoegdheid wordt ontzegd, u aan het puntensysteem wordt onderworpen, enz.
Het is van belang de geldigheidsduur van uw Nederlandse rijbewijs in de gaten te houden en niet te wachten tot het laatste moment voor het inwisselen. De geldigheidsduur van de rijbewijzen zijn voor beide landen verschillend, namelijk 10 jaar in Nederland en levenslang in Duitsland

In Duitsland is een rijbewijs levenslang geldig, dus u kunt in principe ook uw in Nederland verlopen rijbewijs inruilen voor een Duits rijbewijs. Met een verlopen rijbewijs bent u in Nederland echter niet meer bevoegd om auto te rijden.

9 reacties

  1. Beantwoorden
    e mensink 15 januari 2024

    Als ik zelf mijn auto van 2019 wil invoeren in Duitsland, omdat ik hier ga wonen. Krijg ik dan de BPM? Zo ja hoe ik de BPM terug

  2. Beantwoorden
    Niels 20 augustus 2021

    Ik had hetzelfde probleem als Guus en Albert, bij mij was het op 16-08-2021 in Frankfurt am Main. Ik heb ernaar gevraagd: ze hebben het een tijd geaccepteerd (tenaamstellingscode i.p.v. een ‘echt’ Deel II), maar doen dat niet meer, althans niet meer in Frankfurt. Ik las ook dat ze het in Düsseldorf, München en Berlijn niet meer accepteren. Ik denk dat ofwel in heel Duitsland geëist wordt dat je Deel II aanlevert (en de auto in NL dus afmeldt) ofwel het is iets wat in de grote steden simpelweg niet meer wordt geaccepteerd.

  3. Beantwoorden
    Guus 30 april 2021

    Zie opmerking van Albert
    De procedure van auto menemen naar Duitsland zonder deel II export document werk niet.
    Echt eerst langs de RDW om kenteken ongeldig te laten verklaren

  4. Beantwoorden
    Theo Weijmer 8 augustus 2019

    Heb onlangs een auto gekocht in Nederland, ik had nog een auto op NL kenteken en dacht dat het eenvoudiger was die in te ruilen voor een auto in Nederland. Het eerste probleem dat ik tegenkwam is dat je als inwoner van Duitsland geen auto op je naam kunt laten zetten, dit wist ik niet en had ik ook nergens gelezen. Uiteindelijk viel dat probleem wel mee, gele platen meenemen naar de RDW(die was in de buurt) en vervolgens witte platen laten maken. Met het tijdelijk kenteken kon ik 2 weken rijden. Ik heb een TUV keuring geregeld maar kwam er toen achter dat ik de kentekenkaart nodig had, die had de dealer mij niet gegeven en ik dacht dat het document van dat ik bij de RDW had gekregen bij inlevering van de kentekenplaten voldoende was. De auto kon dus niet gekeurd worden en er waren al 5 dagen verstreken. Met de RDW gebeld, daar werd mij verteld dat de dealer een nieuwe kentekenkaart moest aanvragen, dat was weliswaar geen probleem, maar dit zou 5 dagen duren, dat werd dus erg krap. Uiteindelijk de kaart op tijd gekregen, ben vervolgens naar TUV station gereden, daar zij men mij dat een keuring niet nodig was ( de APK was bij de koop vernieuwd) en dat ik naar Strassenverkehrsambt kon gaan voor een Duitse inschrijving, dit bleek inderdaad zonder problemen te verlopen. Mijn auto is nu gekeurd in Duitsland voor de periode van de APK geldigheid. De auto zelf was 4 jaar oud en een diesel.

  5. Beantwoorden
    Albert 11 juni 2019

    Helaas moest ik bij de Duitse registratie van mijn auto bij het strassenverkehrsambt alle kentekenpapieren inleveren, inclusief deel 2.
    Kentekenbewijs deel 2, ook wel het uitvoerkenteken genoemd, kan je voor 9,98 en inleveren NL kentekenplaat ophalen bij een van de Rdw keuringstations (zie website Rdw).

  6. Beantwoorden
    Chris 29 juli 2018

    Ik wil binnenkort in Duitsland een auto kopen en daar verzekeren. De afgelopen jaren heb ik in NL met een nederlands kenteken gereden en daarbij 4 schadevrije jaren opgebouwd. Deze wil ik natuurlijk meenemen naar een Duitse verzekeraar!

    U geeft op de site aan dat dit gemakkelijk te regelen valt. Ik heb echter het idee, dat dit enig gedoe met zich meebrengt.

    Ik heb 2 digitale in het Nederlands geschreven documenten:

    1) mijn polis en de jaarlijkse verlenging ervan

    2) Een brief ‘bewijs stopzetting vd verzekering’ met daarop mijn Roy data.

    In de communicatie met Duitse verzekeraars willen ze een bevestiging van mijn verzekeringsverloop in Nederland met daarop begin/ eind, evtl schade/ onderbreking, soort verzekering en schadevrije jaren. Ik heb dus de 2 digitale documenten, waar in principe alle informatie opstaat, maar daar nemen ze geen genoegen mee.

    Een nederlandse nieuwe verzekeraar zou naar mijn weten in de Roy data database aan alle relevante info’s kunnen komen. Geldt dit ook voor een Duitse verzekeraar? Dit zou toch het makkelijkste zijn. Hebben ze überhaupt een bevestiging van mijn oude NL verzekeraar nodig? Mochten ze deze wèl nodig hebben hoe kan ik de Duitse verzekeraar op basis vd 2 documenten laten zien, dat meer bevestiging niet nodig is?

    • Beantwoorden
      Sijtze 30 juli 2018

      Ik heb met mijn Duitse verzekeraar gesproken: Volgens hem is het geen probleem als je een rudiments verklaring (geen kopie) zou hebben

  7. Beantwoorden
    Paul 11 oktober 2016

    De code heet EVB “Elektronische Versicherungs Bestätigung”

  8. Beantwoorden
    Bart 11 oktober 2016

    Dat ging bij mij toch heel wat makkelijker: naar het plaatselijke garagebedrijf hier in het dorp gegaan om een TUV-afspraak te maken om de auto van 2010 in te kunnen voeren.
    De keuring bleek niet nodig omdat er nog een jaar Nederlandse APK op zit. Deze wordt door het Duitse verkehrsamt als voldoende geaccepteerd. Ik kreeg direkt een DEKRA-formulier van het garagebedrijf mee. Van de Duitse verzekeraar heb ik een code gekregen voor het Duitse Zulassungsamt hier ter plaatse en voor de tijdelijke verzekering.

    De volgende dag met deze code, mijn id, het DEKRA-TUV-bewijs en de kentekencard naar het Zulassungsamt gegaan. Afspraak niet nodig. Formulier ingevuld. Iets van € 35,– betaald voor de handelingskosten. Kentekenbewijs en kentekenplaten ingeleverd. Nieuw kentekenbewijs direkt ontvangen en ter plekke nieuwe kentekenplaten laten maken bij het autoschilder-loket en op de auto geschroefd.

    Zo eenvoudig kan het zijn.

    Nu wachten op bericht van de RDW dat de auto in NL is afgemeld, royementsverklaring en verzekeringsoverzicht van de huidige Nederlandse verzekeraar opvragen voor de Duiste verzekeraar en dan is alles klar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *