Het einde voor gas- en olieverwarmingen in Duitsland – het nieuwe Bouwbesluit ( GEG)
Elke tweede verwarmingsinstallatie in Duitsland werkt momenteel op gas, elke vierde op olie. Dat maakt een totaal van 75 procent. Maar niet voor lang meer,
Volgens het nieuwe wet voorstel mogen reeds geïnstalleerde verwarmingsinstallaties van dit type maximaal 30 jaar werken. Daarna dreigt een exploitatieverbod, dat algemeen van kracht wordt vanaf 2045.
Vanaf 2024 mogen alleen nog nieuwe verwarmingssystemen worden geïnstalleerd die warmte produceren uit \"ten minste 65 procent hernieuwbare energie\". Dit regeerbesluit is vanaf maart 2022 verankerd in het Energiebesluit voor gebouwen.
Hoewel er al een vervangingsplicht is na 30 jaar, kan tot nu toe een oude verwarmingsinstallatie worden vervangen door een moderne gasverwarming. In de toekomst is dat niet meer mogelijk. Warmtepompen of houtpellets in plaats van gas of olie zijn dan de eis.
De wijziging van het Bouwbesluit (GEG) om de zogenaamde doelstelling van 65 procent hernieuwbare energie te implementeren, is bedoeld om de overstap naar klimaatvriendelijke verwarmingssystemen te initiëren en zo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het doel is dat nieuwe verwarmingssystemen in de toekomst alleen worden geïnstalleerd als ze ten minste 65 procent van de geleverde warmte opwekken met behulp van hernieuwbare energiebronnen.
De nieuwe GEG-vereisten voor hernieuwbare verwarming zijn van kracht sinds 1 januari 2024 en zetten geleidelijk de omschakeling in gang naar een klimaatvriendelijke warmtevoorziening die voorspelbaar, kosteneffectief en stabiel is op de middellange tot lange termijn. Tegen 2045 zal het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming in gebouwen geleidelijk worden stopgezet. Uiterlijk vanaf deze datum moeten alle verwarmingssystemen volledig worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.
In het algemeen geldt de vervangingsverplichting onder § 72 GEG voor alle verwarmingssystemen die op een vloeibare (bijv. olieverwarming) of gasvormige brandstof (bijv. gasverwarming) werken en vóór 1 januari 1991 zijn geïnstalleerd of ingesteld. Ketels die na 1 januari 1991 zijn geïnstalleerd, mogen na 30 jaar niet meer worden gebruikt.
Is uw verwarmingssysteem bijvoorbeeld meer dan 30 jaar oud, maar maakt het al gebruik van condensatie- of lagetemperatuurtechnologie? Dan bent u vrijgesteld van de vervangingsverplichting.
Zoek op de site met trefwoorden:
Wij maken het niet mooier als het al is.....
Gerleateerde berichten:
- Een oud huis kopen in Duitsland ?
- Het einde voor gas- en olieverwarmingen in Duitsland – het nieuwe Bouwbesluit ( GEG)
- Bij de aankoop van een huis in Duitsland: Verplichting om een huis te moderniseren bij aankoop of erfenis
- Nieuwe mogelijkheden voor het aanvragen van subsidies voor bestaande oude verwarmingssystemen
- Oude houtkachels moeten eind 2024 vervangen of aangepast worden
- Bundestag (Het Duitse parlament) neemt controversiële verwarmingswet (Heizungsgesetz GEG) aan
- Wat verandert er voor huiseigenaren en kopers in 2024?
- Zonnepanelen in Duitsland – het laatste nieuws
- Zonnepanelen in Duitsland – het laatste nieuws
- Uw gas of olie ketel in Duitsland toe aan een vervanging ?
Recente reacties op diverse berichten op ons blog:
- Fred op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Reinier Bakels op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Chris op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Nico Schreuder op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Frits op Het einde voor gas- en olieverwarmingen in Duitsland – het nieuwe Bouwbesluit ( GEG)
De “GEG” is voor iedereen.. Altijd eerst even bij de “Verwalter” navragen. bekijk dan van tevoren de besluiten van de vereniging van eigenaren van het appartementen complex. Er kunnen al besluiten zijn over de genoemde maatregelen en het is mogelijk dat er binnenkort een speciale heffing moet worden betaald – houd hier rekening mee in uw kostenplanning.
Goedemiddag,
Wij zitten er aan te denken om een klein appartement te kopen in de Eifel. Dit appartement (benedenwoning) heeft een centrale verwarming welke op olie gestookt wordt (uit 2005).
Geldt er voor appartementen ook de regeling dat deze binnen 30 jaar vervangen moet worden door een duurzamer verwarmingssysteem?