Klant heeft recht van ontbinding zonder opgave van redenen

Om een via internet met een Duitse webwinkel gesloten koopovereenkomst te herroepen is het voldoende, dat de koper op tijd van zijn recht van ontbinding gebruik maakt

.Een van de meest vervelende regels voor webwinkeliers, maar tegelijkertijd ook een van de regels die consumenten over de streep trekken om hun boodschappen online te doen, is het herroepingsrecht, het recht van ontbinding van de koopovereenkomst.

In Duitsland had een aantal weken geleden de Bundesgerichtshof het vraagstuk onder behandeling, in hoeverre een consument zich mag beroepen op  zijn recht van ontbinding, als diens handelwijze naar opvatting van de webwinkelier onder oneerlijk beding heeft plaatsgevonden. De uitspraak van het hof: om een via internet gesloten koopovereenkomst te herroepen is het voldoende, dat de koper “op tijd” van zijn recht van ontbinding gebruik maakt, een opgave van redenen is hiervoor niet noodzakelijk.

Bedenktijd van 14 dagen

De toedracht: de eiser bestelt bij de gedaagde, een webwinkelier, via internet twee matrassen, die per ommegaande worden geleverd en die de klant aanvankelijk ook  betaalt. Door vervolgens te verwijzen naar een goedkopere aanbieding elders en de door de webwinkelier in kwestie gegarandeerde “absolute bodemprijs”, verzoekt de klant de winkelier het verschil tussen de bedragen (€ 32,98) te restitueren, waarna hij afstand zegt te willen nemen van zijn recht van ontbinding. De partijen worden het in het vervolg niet eens over de kwestie, de eiser herroept daarop de koopovereenkomst binnen de bedenktermijn van 14 dagen en stuurt de koopwaar terug.

De gedaagde winkelier is echter  van mening, dat de eiser op onrechtmatige wijze gebruik heeft gemaakt van zijn recht op ontbinding en de herroeping derhalve nietig is; volgens hem heeft een klant het recht van retour, om een product te beoordelen en uit te proberen. Inderdaad mag een koper binnen de wettelijk bepaalde veertiendagentermijn zonder opgaaf van redenen zijn recht van ontbinding inzetten. In het concrete geval echter, aldus de beklaagde winkelier, heeft zijn klant de koopovereenkomst niet herroepen, omdat het product na toetsing niet beviel, maar omdat hij ongerechtvaardigde vorderingen door wilde zetten.

feuerwerk Massale opkomst van Nederlandse kentekens op oudejaars dag bij de Aldi (i.v.m vuurwerk)

Op tijd retour

Volgens de Bundesgerichtshof heeft de eiser aanspraak op terugbetaling van de koopprijs, omdat hij de koop van de matrassen op afdoende wijze heeft herroepen. Dat het de koper in feite alleen om een lagere prijs ging, speelt volgens de rechters hierbij geen rol. Om een via internet gesloten koopovereenkomst te herroepen is het volstrekt voldoende, dat de koper op tijd van zijn recht van ontbinding gebruik maakt.

Dat de eiser in dit geval prijzen heeft vergeleken en de winkelier heeft aangeboden, om de overeenkomst na betaling van het prijsverschil niet te zullen herroepen, is voor de Bundesgerichtshof geen onrechtmatige handeling, maar veeleer het logische gevolg van een concurrentiesituatie, waarvan een consument op grond van het in beginsel zonder beperkingen geldende recht van ontbinding profijt mag trekken.

 

Met vriendelijke toestemming van: Alexander M. Crämer Rechtsanwalt-STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater Siemensstraße 31 D-47533 Kleve - Bron : www.strick.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *