Ontwikkeling van de huizenprijzen in 2023 in Duitsland

In geen enkel groot EU-land dalen de prijzen voor flats en huizen sneller dan in Duitsland
De vastgoedprijzen zijn sinds afgelopen zomer aanzienlijk gedaald onder de indruk van de sterk gestegen belangrijkste rentetarieven
Gemiddeld resulteert dit in een min van ongeveer zes procent - en de trend blijft neerwaarts wijzen. Alleen al in de eerste helft van 2023 daalden de prijzen met 1,2 procent.
Er zijn twee redenen waarom de prijzen in Duitsland veel sterker dalen dan in andere landen. De ene is dat de vastgoedprijzen hier sterk zijn gestegen in de jaren dat de rente laag was. Van 2017 tot 2022 noteerde Duitsland de op twee na hoogste prijsstijging van de andere landen.
De tweede reden is dat de stijgende belangrijkste rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) ook de rentetarieven voor vastgoedleningen omhoog hebben getrokken.

In Duitsland daalde het volume van vastgoedleningen tussen januari en april van dit jaar met ongeveer 50 procent als gevolg van de rentestijgingen. Bovendien werden er 33 procent minder nieuwe leningen afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar.

6,9% minder bouwvergunningen voor huizen in 2022

Met 354.400 goedgekeurde woningen werden 26.300 woningen minder goedgekeurd dan het jaar ervoor - laagste niveau sinds 2018

De belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan de daling van het aantal bouwprojecten in 2022 zijn waarschijnlijk een tekort aan materialen en hoge kosten voor bouwmaterialen, een tekort aan geschoolde werknemers in de bouwsector en steeds slechtere financieringsvoorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *