Hoeveel wegenbelasting moet ik voor mijn auto in Duiitsland betalen ?

De wegenbelasting ( KFZ-Steuer) is in Duitsland aanzienlijk lager dan in Nederland

Waar kan ik de wegenbelasting voor mijn auto berekenen ?

Met de Kraftfahrzeug Steuerrechner hebt u op de website van de overheid de mogelijkheid om de jaarlijkse belasting in eenvoudige gevallen  te berekenen. 
Uitleg:
Fahrzeugart: Type
PKW - Personenauto´s
Anhänger - Aanhangers
Nutzfahrzeuge  bv Vrachtwagen, Bussen enzv
Motorräder - Motors
Wohnmobile - Campers
EZ- Bouwjaar tot
Saisonkennzeichen - Tijdelijk kenteken 

  Link naar de website van de overheid : Lees meer


Files vermijden ? Schoolvakanties in Duitsland Lees meer


 

4 reacties

 1. Beantwoorden
  Jack 13 januari 2019

  Volgens mij kan je alleen een auto/camper op Duits kenteken hebben met een Duits adres als woonoord. Zelf woon ik in D, het overzetten van mijn toen meegenomen auto ging vrij gemakkelijk. Eerst een TüV toelatingskeuring (ongeveer APK) dan verzekering afsluiten en met de papieren en een bewijs van de gemeente dat je in Duitsland woont naar een Landkreishaus, bv Meppen voor Emsland. Na betaling van de leges, zo’n 90€ en het ter plaatse laten slaan van de kentekenplaten krijg je de stickers erop. De NL kentekenplaten met de kentekenbewijzen deel 1, 2 en 3 kan je daar inleveren en hoeven niet meer naar Veendam gestuurd te worden. Wegenbelasting is een schijntje van het NLse woekerbedrag, maar als de straat/asfalt voor de woning vernieuwd moet worden moet je er aan bijdragen (naar rato). Voorbeeld de belasting gaat per moterinhoud en CO2 uitstoot, voor mijn huidige spaardieseltje met 1.5 start/stop en 105 Mg/uitstoot 142€ per jaar !, terwijl voor dezelfde in Noord Holland 1700€ per jaar moet worden afgetikt.

 2. Beantwoorden
  Atwil 21 december 2018

  Goedenavond Fred, dank voor je reactie! Wellicht kun jij ons ook verder helpen met het volgende:
  Wij willen als Nederlands stel, met NL rijbewijs en NL inwoners, een nieuwe camper kopen in Duitsland om er vervolgens BUITEN NL mee te gaan reizen. Vraag: hoe kunnen wij deze camper als nieuwe eigenaren op een Duis kenteken plaatsen en ook in Duitsland verzekeren?
  Hoop echt dat je ons hier verder in kunt helpen / de weg wijzen.
  Dank alvast voor de moeite!!!

  Mvrgr. Atwil

 3. Beantwoorden
  Fred Londema 1 september 2017

  Wij hebben begin juli onze auto vanuit Nederland meegenomen naar Duitsland. Nadat de auto op Duits kenteken was gezet en in Nederland was afgemeld was het verschil in wegenbelasting aanzienlijk. Betaalde wij voor onze Ford Focus Wagon (1.0 turbo benzine uitvoering) in Nederland € 38 per maand, nu betalen wij nog maar € 48 per jaar. Uiteraard is het verschil per merk en type auto verschillend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *