Die Anliegerkosten – De ingezetenenomslag bij de aankoop van een huis in Duitsland

Informeer of de gemeentelijke rekeningen zijn betaald

Door de ingezetenenomslag voor een nieuwe bestrating of riolering kijken kopers van vastgoed in Duitsland vaak plotseling tegen onverwacht hoge kosten aan

Een nieuw trottoir, LED-verlichting om de zoveel meter en al het heerlijke nieuwe groen in de straat vinden in de regel bijval van buurtbewoners – tot ze de rekening gepresenteerd krijgen. En die is niet zelden gepeperd. Locale overheden zijn in Duitsland bevoegd de bewoners van hun gemeentes aan de kosten voor de aanleg van straten en rioleringen te laten bijdragen.

Zij bepalen in hun statuten hoe ze vorm geven aan de kostenverdeling. Deze ingezetenenomslagis van toepassing voor de aanleg van een nieuw wegdek, trottoir, fietspad, riolering en straatverlichting, alsmede voor de beplanting met bomen en struiken. Al naar gelang de grootte van een perceel kunnen de bijdragen al snel oplopen tot vele duizenden euro’s. Het is mogelijk hiertegen in verweer te gaan (“Anfechtungsklage” bij het Verwaltungsgericht), maar dit ontslaat een huiseigenaar niet van de verplichting tot betaling, het bedrag moet in alle regel binnen een tijdsbestek van vier weken worden voldaan.

Wie dus met het idee speelt in Duitsland een huis of een kavel te kopen doet er goed aan tevoren bij de gemeente te informeren of in de straat in kwestie alle bijdragen voor dit soort werkzaamheden al dan niet zijn betaald, om niet een tijdje na intrek door ongewenste facturen te worden verrast. 

lees verder

Met vriendelijke toestemming van: Alexander M. Crämer Rechtsanwalt-STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater Siemensstraße 31 D-47533 Kleve - Bron : www.strick.de

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Rob Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Rob
Gast
Rob

Ik woon nu 32 jr in Duitsland en heb 5 eigen huizen gehad maar ik heb nog nooit Anliegerkosten betaald.… Lees verder »