Belasting betalen na verkoop van uw woning in Duitsland

Nauwkeurige berekening van de periode tussen aankoop en verkoop van een onroerend goed

Indien een onroerend goed binnen de speculatieperiode van tien jaar wordt verkocht, moet de gerealiseerde waardestijging worden belast als winst uit particuliere verkooptransacties. Er is echter geen belastingtoegang indien het onroerend goed voordien door de eigenaar zelf voor woondoeleinden werd gebruikt.

Opmerking: Om het gebruik voor eigen woondoeleinden te kunnen vaststellen, behoeft het appartement of het huis niet noodzakelijk het hoofdverblijf of het centrum van iemands leven te zijn geweest. Indien de vakantiewoning echter gedeeltelijk aan een derde wordt verhuurd moet rekening worden gehouden met de speculatiebelasting, omdat de woning dan niet permanent beschikbaar is voor bewoning door de eigenaar.

Alle informatie wordt gegeven naar ons beste weten, maar zonder garantie - deze informatie is geen vervanging voor individueel advies van bijvoorbeeld een belastingadviseur.

3 reacties

 1. Beantwoorden
  John Groot 29 december 2023

  Goedemorgen Mark,

  Jouw situatie schets grotendeels die van ons. Vanaf februari 2024 wil ik in Duitsland wonen. Ik werk voornamelijk digitaal voor een Nederlandse bedrijf, waarvan ik medeaandeelhouder ben.
  In April 2016 is het vakantiehuis gekocht. De vraag ik voor mij ook in hoeverre die winstbelasting van toepassing is.

  Ik zoek het verder uit. Krijg ik een antwoord, dan laat ik het weten. Zodra je een antwoord hebt, fijn om dat te horen. Groet,

  • Beantwoorden
   Paul 15 januari 2024

   Hallo John,
   Ik heb ook een woning gehad in Duitsland van 2014 tot 2023.
   Vergelijkbare situatie, ook geen huurders en enkel eigen gebruik.
   Ik vraag me ook af in hoeverre dan de speculatie heffing geldt en over welje termijn.
   Heeft u al wat meer duidelijkheid?
   Dank voor je reactie
   groet
   paul

 2. Beantwoorden
  Mark Blom 6 mei 2023

  Sinds 2017 hebben wij een huis in Thüringen (Floh Seligenthal). Het (vakwerk)huis is door ons als vakantiehuis gebruikt, bij koop hadden wij het idee om het, naast eigen gebruik, ook te gaan verhuren maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen

  Begin 2024 verhuizen wij naar Portugal, wij gaan daar een camping overnemen en gaan dan ook op de camping wonen. Wij willen ons huis in Duitsland nu gaan verkopen, we hebben de opbrengst nodig voor ons avontuur in Portugal.

  Nu heb ik begrepen dat er speculatiebelasting kan worden geheven als een huis binnen 10 jaar wordt verkocht. Ik lees dat er onderscheid gemaakt wordt tussen Verhuur (Kapitaalinvestering) en Eigen gebruikt. Nu hebben wij niet verhuurd, is het dan automatisch eigen gebruik (hoewel we er maar een paar weken per jaar waren)? Voor verhuur zou een periode van 10 jaar gelden, voor eigen gebruik 3 jaar. 

  Ik lees dat de speculatiebelasting wel 40% kan zijn van de “overwaarde”. Overigens verkopen wij ons huis volledig gemeubileerd en hebben wij sinds de aankoop zeker 30.000 euro in het huis geinvesteerd, alleen op papier hebben we het huis natuurlijk voor minder gekocht. Bovenstaande geeft geen duidelijkheid, wie kan deze wel geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *