De gemeentelijke belastingen in Duitsland – Grundsteuern – De onroerend goed belasting

Nieuwe onroerendgoedbelasting: wat vastgoedeigenaren nu moeten weten en t/m eind Oktober 2022 moeten doen

Update 14-10-2022

Aangifte onroerendgoedbelasting: termijn verlengd tot januari 2023
De termijn voor het indienen van de vastgoedbelastingaangifte wordt landelijk verlengd van eind oktober tot eind januari 2023. Dat hebben de ministers van Financiën van de deelstaten gisteren besloten.

28-09-2022 :

Nieuwe onroerendgoedbelasting: wat vastgoedeigenaren nu moeten weten en doen
Eigenaren van onroerend goed moeten belangrijke eigendomsgegevens voor eind oktober 2022 naar hun belastingkantoor (Finanzamt) sturen. Hier vindt u alles wat nodig is om de nieuwe belasting beter te begrijpen, evenals een overzicht van de gegevens die de afzonderlijke federale staten verlangen.
Eigenaren van onroerend goed moeten de gegevens voor de peildatum 1 januari 2022 verstrekken en een zogenaamde aanslagverklaring indienen. Hiervoor gelden verschillende regels en gegevens afhankelijk van de federale staat, omdat elke staat zijn eigen berekeningsmodel voor de onroerendgoedbelasting kon kiezen:

Raadpleeg het kadaster en Boris als u vragen over de waarde van uw kavel heeft. Voorbeeld voor Niedersachsen hier
Zeer weinig mensen beschikken waarschijnlijk al over de gegevens die zij nodig hebben. Om deze te verzamelen is het nuttig om het kadaster (Grundbuchamt) van de desbetreffende gemeente te bezoeken. Het kadaster bevat namelijk onder meer de oppervlakte van de kavel en het perceelnummer, d.w.z. het "registratienummer" van het onroerend goed.

De in het grondwaardemodel en in het federale model vereiste standaardgrondwaarde (de prijs die voor de grondbelasting op het onroerend goed moet worden toegepast) wordt geleverd door het onlinesysteem "Boris". Dit is te vinden op de officiële websites van de deelstaten. Daar hoeven eigenaars alleen hun stad en straat in te voeren of hun eigendom aan te klikken op een online kaart. Vervolgens vernemen zij - meestal gratis - de prijzen per vierkante meter.
Wat is de onroerendgoedbelasting?
Het idee achter de onroerendgoedbelasting is dat grond kosten met zich meebrengt voor de gemeenten - bijvoorbeeld door uitgaven voor infrastructuur. De belasting is bedoeld om eigenaars van onroerend goed te laten delen in deze kosten.

Meer algemene informatie in het Duits van het Ministerie van Financiën  hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *