De overdrachtsbelasting (Grunderwerbssteuer) in Duitsland

Verhoging van de overdrachtsbelasting in Duitsland in 2014

Bij de aankoop van een huis in Duitsland moet u rekening houden met de overdrachtsbelasting.( x% van de koopprijs)

De hypotheekrentetarieven liggen in Duitsland momenteel nóg lager dan in Nederland. Mede doordat de huurprijzen hier stijgen, biedt investeren in Duits vastgoed volop kansen op een goed rendement. Let wel: ook Duitsland kent een overdrachtsbelasting, de heffing is zaak van de deelstaten.

In Duitsland is overigens iedere transactie van onroerend goed met Grunderwebsteuer belast. Een doorverkoopregeling binnen bepaalde termijn zoals in Nederland kennen wij in Duitsland niet. Voor menig vastgoedinvesteerder is dit des te meer van groot belang, aangezien per 1 januari 2015 in de deelstaat Nordrhein-Westfalen de overdrachtsbelasting omhoog gaat van heden 5% naar 6,5%. 

Het is overigens raadzaam bij vastgoedtransacties niet alleen vooraf te toetsen welke risico’s er mogelijk met de aankoop verbonden zijn, maar ook goed te bekijken wie eigenlijk precies de koper is: een Nederlandse vennootschap, een Duitse vennootschap of een particulier. Aan deze kwestie wordt nog wel eens te weinig aandacht besteed, ondanks het feit dat het fiscale en juridische implicaties heeft, onder meer wat betreft aansprakelijkheid.

Vaak beslist een cliënt pas kort voor de aankoop wie er voor hem koopt, hijzelf als natuurlijk persoon of een vennootschap. Na de transactie, als hij hierover nog eens rustig nadenkt en met adviseurs in gesprek gaat, blijkt dat het wellicht verstandiger zou zijn geweest een BV, een Duitse GmbH of een andere rechtsvorm als nieuwe eigenaar te laten registreren. Want in dit geval moet het vastgoed in kwestie om fiscale redenen op een vennootschap of een derde worden overgeschreven. En hierdoor, u vernam het al, moet dan nog een keer de Grunderwerbsteuer worden betaald.

Met de actuele verhoging trekt Nordrhein-Westfalen overigens gelijk met Schleswig-Holstein (eveneens 6,5%). In Berlijn en Hessen bedraagt deze 6%, in Saarland 5,5%, in Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Rheinland-Pfalz, Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg, Niedersachsen en Thüringen 5%, in Hamburg 4,5%, in Bayern en Sachsen tenslotte gelden nog steeds 3,5 %.

Bron :Kantoor Strick Link 

Er zijn verschillende legale mogelijkheden om minder overdrachtsbelasting te betalen.
Uiteraard helpen wij u daarbij met advies op maat

Recente berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *