Duurzame energie in Duitsland
Duitsland heeft de afgelopen decennia belangrijke stappen genomen om energie te besparen en de transitie naar duurzame energiebronnen te bevorderen. Dit staat bekend als de \"Energiewende\" of \"Energieomwenteling\".
Sinds 2010 heeft Duitsland verschillende wetten en regelgevingen ingevoerd om energiebesparing te bevorderen, waaronder de Energiesparverordnung (EnEV) en de Energieeinsparungsgesetz (EnEG). Deze wetten hebben betrekking op gebouwen, verlichting, huishoudelijke apparaten en industriële processen.
Deze inspanningen hebben geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de energie-efficiëntie van gebouwen, transport en industrie. Duitsland heeft ook geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, en heeft als doel gesteld om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.
Er zijn ook verschillende initiatieven in Duitsland om burgers te helpen energie te besparen, zoals subsidies voor energie-efficiënte woningen en gratis energieadvies. Bovendien wordt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen gestimuleerd door het invoeren van feed-in-tarieven, waarbij particulieren en bedrijven die hun eigen duurzame energie opwekken, een vergoeding krijgen voor de overtollige energie die ze terugleveren aan het netwerk.
Over het algemeen heeft Duitsland dus belangrijke stappen gezet op het gebied van energiebesparing en de overgang naar duurzame energiebronnen, maar er is nog steeds ruimte voor verdere verbetering en versnelling van deze ontwikkelingen.
Het aandeel van hernieuwbare energie in het bruto elektriciteitsverbruik bedroeg eind 2021 in Duitsland ongeveer 42 procent. Tien jaar eerder was het aandeel hernieuwbare energie met 16,9 procent beduidend minder dan de helft daarvan.
De statistieken tonen het maandelijkse aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsopwekking in Duitsland van maart 2022 tot maart 2023. Volgens statistica.com bedroeg het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsopwekking in Duitsland in maart ongeveer 55,2 procent. De gemiddelde waarde voor 2022 was in totaal 49,8 procent.
Zoek op de site met trefwoorden:
Gerleateerde berichten:
- Een oud huis kopen in Duitsland ?
- Het einde voor gas- en olieverwarmingen in Duitsland – het nieuwe Bouwbesluit ( GEG)
- Bij de aankoop van een huis in Duitsland: Verplichting om een huis te moderniseren bij aankoop of erfenis
- Nieuwe mogelijkheden voor het aanvragen van subsidies voor bestaande oude verwarmingssystemen
- Oude houtkachels moeten eind 2024 vervangen of aangepast worden
- Bundestag (Het Duitse parlament) neemt controversiële verwarmingswet (Heizungsgesetz GEG) aan
- Wat verandert er voor huiseigenaren en kopers in 2024?
Recente reacties op diverse berichten op ons blog:
- Fred op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Reinier Bakels op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Chris op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Nico Schreuder op De Emigratie naar Duitsland : Wat komt er kijken ?
- Frits op Het einde voor gas- en olieverwarmingen in Duitsland – het nieuwe Bouwbesluit ( GEG)
Wij maken het niet mooier als het al is.....
In principe heb je alleen recht op subsidies of leningen met rentesubsidie als je een erkende energieadviseur raadpleegt voordat je de bestelling plaatst. Ik ben zeker dat het nu te laat is om nog subsidie te krijgen
wie kan wil mij vertellen hoe ik subsidie
kan aanvragen voor een split warmtepomp
we hebben deze warmtepomp gekocht in Nederland en we laten deze ook instaleren door een Nederlands bedrijf
gebeld met finansambt verschillende instanties zijn alleen voor leningen
a.u.b.reageren