Prikbord – Post hier algemene vragen, ervaringen en / of opmerkingen

Alle vragen rond om kopen, bouwen en wonen in Duitsland

Reageer op een bestaande artikel of plaats uw vraag hier onder door uw vraag of opmerking bij deelnemen aan de discussie te posten. Uw email adres blijft verborgen. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.

Deel deze pagina :

80 Comments

 1. Beantwoorden
  Gino 1 augustus 2019

  Kan iemand mij vertellen hoe de kwestie AOW en bedrijfspensioen exact in elkaar zit, als men als Nederlandse burger verhuist naar Duitsland en blijft werken in Nederland? Mij is vertelt dat men dan als AOW 2% per jaar kwijtraakt en dus niets opbouwt. Is hier een oplossing voor?

 2. Beantwoorden
  Egon Konter 12 juni 2019

  Ik ben vorig jaar november verhuist met mijn ouders (gepensioneerden) naar Duitsland. Alles bevalt prima en iedereen voelt zich helemaal thuis. Voor de verhuizing heb ik eigenlijk alles kunnen uitzoeken en beantwoordt gekregen alleen een vraag niet. Hoe zit het met thuiszorg en eventuele aanvullende verzekering voor pflege? Ik begrijp nu omdat wij niet meebetalen aan de Duitse Krankenkasse dat het niet mogelijk is om een aanvullende verzekering af te sluiten.

  Met vriendelijke groet,
  Egon Konter

 3. Beantwoorden
  Eric 24 mei 2019

  Zijn er in Duitsland brandveiligheids-keuringen voor panden die gebruikt worden voor appartement-verhuur.?

 4. Beantwoorden
  W. van der Hoek 24 mei 2019

  Beste mensen,
  Kent u voor-elkaar?

  Veel Nederlanders (en Vlamingen) in het buitenland maken gebruik van de oppassers van voor-elkaar. Allemaal mensen die belangeloos op huis en dieren komen passen wanneer dat nodig is.
  Een heel vertrouwde manier om huis en haard even achter te laten wanneer je even zelf weg wilt en niet weet wat je dan met de beesten aan moet.

  Ook Nederlanders woonachtig in Duitsland maken al jaren gebruik van dit sympathieke netwerk. Er zijn andere “house sitting” website, maar geen een heeft de zorg voor (huis)dieren zo hoog in het vaandel staan als VOOR-ELKAAR.

  Overtuig uzelf en kijk eens op http://www.voor-elkaar.net

 5. Beantwoorden
  Maja 24 mei 2019

  Plaatsen van een Tiny House op een kavel in Duitsland

  Ik zoek een kavel in Duitsland waar ik een tiny house mag plaatsen. Ik hoor graag of er bepaalde regels/voorwaarden gelden bijvoorbeeld voor een tiny huis in Duitsland

  • Beantwoorden
   Saskia 25 mei 2019

   Het is niet makkelijk om een vergunnning voor het plaatsen van een tiny house te vrkrijgen en op dit moment alleen maar op campings met “Dauerstandplätzen) toegestaan.

   De juridische situatie in Duitsland is niet zo eenvoudig. Een mobiel Tiny House wordt in principe behandeld als een caravan die je bijvoorbeeld in een campingpark kunt parkeren, maar als je er een echt huis of je eerste woning van wilt maken, heb je te maken met onder andere je lokale bouwautoriteiten over de parkeerplaats en kun je een aantal hindernissen verwachten. Het bouwrecht is een zaak van de federale staat en daarom is het in Duitsland nauwelijks mogelijk om hierover algemene uitspraken te doen. De behoefte aan deze vorm van wonen is zeker gegeven en groeit en daarom moeten de gemeenten er ook intensiever mee omgaan.

 6. Beantwoorden
  Rolf Roemers 26 maart 2019

  Hoi,

  Zoals iedereen weet is de huizenmarkt oververhit. Mijn kinderen komen niet aan een huis tenzij zij een enorm bedrag neertellen voor wat luttele vierkante meters.
  Mijn zoon is zich aan het oriënteren op Duitsland omdat hij daar positieve verhalen over hoort.
  Wie kan ons van relevante informatie voorzien?

  Alvast bedankt.

  • Beantwoorden
   Peter 28 maart 2019

   Voor een voor u geheel vrijblijvend advies gesprek op ons kantoor houden wij ons aanbevolen

 7. Beantwoorden
  Peter 6 februari 2019

  Zonder toestemming van de huidige eigenaar is het niet mogelijk om een “Grundbuchauszug” te verkrijgen

 8. Beantwoorden
  Aldert 5 februari 2019

  Ik heb belang bij het achterhalen van de eigenaargegevens van een stuk ontroerend goed in Duitsland en wil dit graag anoniem laten opvragen. Is het mogelijk een dergelijk uittreksel uit het Grundbuch te verkrijgen?

 9. Beantwoorden
  Rene 24 januari 2019

  Wat is dat voor een makelaar die dat niet weet ?

 10. Beantwoorden
  Marleen 24 januari 2019

  We hebben in juli een huis gekocht in Duitsland. De rekening van de notaris is binnen. Vandaag een rekening ontvangen van het Amtsgericht inzake Grundbuchausdruck, Löschung einer Vormerkung en Eintragung des Eigentümers. Is dit normaal? Het lijkt net of deze zaak is voorgekomen… Bij onze makelaar krijgen we geen duidelijke antwoord.

 11. Beantwoorden
  Ruud 30 november 2018

  Dat is per Bundesland nogal verschillend geregeld , in welk Bundesland woon je ?

 12. Beantwoorden
  CWS 26 november 2018

  Ik heb een huis in Duitsland dat gekoppeld is aan een grote schuur. Ik gebruik dit huis als vakantie huis en woon gewoon in Nederland. Het dak is ongeveer 300 m2 groot en voorzien van asbesthoudende golfplaten. Ik heb begrepen dat het verplicht is dit dak voor 2023 te saneren. Graag uw advies. Tevens de vraag is hiervoor ondersteuning/ subsidie van uit de Duitse overheid

 13. Beantwoorden
  Wilfred 2 september 2018

  Dat hangt uiteraard af van de regio en de kavelprijzen daar. Maar een indicatie is +-1.800,- Euro / m2 / woonoppervlakte. Dit rekenmodel hanteren de banken

 14. Beantwoorden
  Bianca 28 augustus 2018

  Wij verdiepen ons in de mogelijkheden te verhuizen naar Duitsland. Ik lees op verschillende plekken dat zelf bouwen voordeliger kan zijn dan een bestaand huis kopen. Maar ik kom nergens prijzen tegen. Ik weet wel dat dit afhangt van locatie, grootte, afwerking etc. Maar een globale prijsindicatie zou wel fijn zijn. Weet iemand waar ik dat kan vinden?

 15. Beantwoorden
  Yvonne 16 juli 2018

  wie weet hoe het zit wanneer je de NL nationaliteit hebt, in Duitsland woont en naar een Pflegeheim/verzorgingshuis zou moeten? Moet je dan terug naar NL, ivm de kosten of werkt het qua kosten net als in NL?

 16. Beantwoorden
  Hans 28 juni 2018

  Zijn er Nederlanders, die mensen kennen, die in de Pfalz wonen.
  Gaarne reactie.

 17. Beantwoorden
  Erik F 13 juni 2018

  Kan iemand mij vertellen wat de haken en ogen zijn van appartementsrecht in Duitsland?

 18. Beantwoorden
  E. Franzen 27 mei 2018

  Kan de datum van overdracht bij de aankoop van een woning variabel zijn in de koopovereenkomst?

  • Beantwoorden
   Peter 28 mei 2018

   Als het koper en verkoper eens zijn kan de overdracht ook weken of maanden na het tekenen van de akte plaatsvinden

 19. Beantwoorden
  Machiel 25 mei 2018

  Hallo,
  Wij overwegen een recreatiewoning in Duitsland maar mag daar permanent gewoond worden? Weet u dat wellicht? In nederland niet namelijk..

  • Beantwoorden
   Hans 25 mei 2018

   Dan zult u toch eerst moeten weten waar de woning en in welk park de woning staat…
   Ieder park heeft toch zijn eigen wetgeving

 20. Beantwoorden
  Saskia 5 april 2018

  Wij hebben een prachtig huis op het oog in Sauerland. De makelaar blijkt Nederlands. Deze makelaar melde ons dat het huis onder voorbehoud verkocht is. Maar dat bestaat toch niet in Duitsland? Mocht de koop niet doorgaan zou hij contact met ons opnemen.Hoe werkt dat nu in Duitsland?

 21. Beantwoorden
  Irene 28 februari 2018

  Wij zijn geïnteresseerd in het kopen van een huis in Duitsland in de “Zwangsversteigerung”. Hiervoor moet naast de Hypotheek ook een 1. Bundesbankscheck of een 2. kredietborging van een bank of een 3. overschrijving naar de gerichtskasse gedaan worden van 10% Sicherheitsleistung. Mijn vraag is of u hiermee ervaring heeft, of informatie over de aanpak?

  • Beantwoorden
   Robert 28 februari 2018

   Rechts boven in de zoekfunctie het woord veiling of Zwangsversteigerung intoetsen voor uitleg over kopen op een veiling

   • Beantwoorden
    Herman 1 maart 2018

    Bundesbankschecks sowie Verrechnungsschecks, die von einem im Inland zum Betreiben von
    Bankgeschäften berechtigten Kreditinstituts ausgestellt und im Inland zahlbar sind. Die Schecks dürfen
    frühestens am 3. Werktag vor dem Versteigerungstermin ausgestellt sein, um als Sicherheitsleistung im Sinne der geltenden Vorschriften zu dienen

    Dus een check van een Duitse bank

 22. Beantwoorden
  Sha 18 februari 2018

  Op zoek naar mogelijkheden. Overweeg om een huis te kopen in Twist nabij Emmen. Kom zelf uit de Randstad. Maar verlang nu naar wat ruimte. Heb 2 kinderen en wil graag in contact komen met Nederlanders uit de omgeving. Wil graag weten over wat er allemaal te doen is voor de kinderen. Oa. Scholen , werkgelegenheid enz. zodat kids snel thuis zullen voelen. Waarop ik moet letten bij aankoop huis. Klusbedrijven enz.Ben wel aan t googlen maar ervaring horen van anderen is fijner.

  Alvast bedankt.
  Sha

  • Beantwoorden
   Hein 21 februari 2018

   Deelnemen aan de emigratieavond van droomhuis duitsland is vrijblijvend an daar kun je gewoon alle vragen stellen. Die mensen hebben meer dan 30 jaar ervaring op de Duitse markt,

   • Beantwoorden
    Peter 21 februari 2018

    Opmerking van ons team: Een deelname is inderdaad geheel vrijblijvend en met geen enkele kosten of verplichtingen verbonden. Maar deelname is alleen op afspraak mogelijk door dat de het aantal deelnemers maar beperkt is

 23. Beantwoorden
  Eelko 12 februari 2018

  Waarom “elektrisch” als het in de verantwoording van de lokale schoorsteenveger ligt om de schoorsteen netjes schoon te maken …..

  • Beantwoorden
   Yvonne 17 februari 2018

   Ik wil de schoorsteen extra helemaal schoon krijgen.

 24. Beantwoorden
  Yvonne 7 februari 2018

  Ik zoek een schoorsteenveger die elektrisch de schoorsteen kan vegen.
  Weet iemand er een in Duitsland?
  Of over de grens bij Emmen?

  • Beantwoorden
   Daniel 7 februari 2018

   Daar heb ik nog nooit van gehoord… Heb je al de lokale schoorsteenfeger erna gevraagd, Die komt toch sowieso

   • Beantwoorden
    Yvonne 8 februari 2018

    De lokale schoorsteenveger veegt de schoorsteen handmatig.

    • Beantwoorden
     Daniel 8 februari 2018

     Excuses, ik woon al 14 jaar in Duitsland..
     Wat is het voordeel van een elektrische “Schornsteinfeger” ?

     • Yvonne 9 februari 2018

      Zie bijvoorbeeld http://rodtech.nl/roterend-reinigen.html. Het verwijderd echt elk stukje roet op elke plek en in elke hoek.

     • Robert 18 februari 2018

      Met alle respect maar in mijn ogen geheel niet nodig

     • Yvonne 21 februari 2018

      Waarom zou jij het niet nodig vinden?

     • Robert 24 februari 2018

      Door dat de Duitse schoorsteenveger toch “gründlich” genoeg is

  • Beantwoorden
   Ruud 9 februari 2018

   Je bent toch verplicht om een “Duitse Schornsteinfeger” te nemen ..

 25. Beantwoorden
  Marleen 12 december 2017

  Onlangs hebben we een koopwoning bezichtigd. Toen we hiermee verder wilden gaan was deze “reserviert”. Betekent dit dat we deze woning niet meer kunnen kopen??

  • Beantwoorden
   Wim 13 december 2017

   Een reservering is in Duitsland geen verplichting en vrijblijvend. Zijn er meerdere gegadigden zal de verkoop makelaar de snelste koper kiezen…..

 26. Beantwoorden
  Henny 11 december 2017

  Hoe hoog is de overdrachtsbelasting in Nordrhein Westfalen ? Kan mij iemand verder helpen ?

 27. Beantwoorden
  Lia 16 november 2017

  Hallo, wij zijn beide zover om ons huis in Duitsland te gaan kopen
  maar er is nog 1 vraag waar ik nog mee zit,misschien kunt u ons daar antwoord op geven.
  Op welk moment moet je ook alle kosten als koper op je nemen ?
  Is dat als je het koopcontract hebt getekend (je bent dan nog geen eigenaar)
  Of als het in het Grundbuch is bijgeschreven en het op jou naam staat.
  Als het kan zou ik daar graag nog eventjes een antwoord op krijgen.

  • Beantwoorden
   Ruud 17 november 2017

   De kosten koper zijn +- 4 weken na het tekenen van de koopakte te betalen

 28. Beantwoorden
  Rick 8 november 2017

  ben ik verplicht om een Duitse bankrekening te hebben voor het betalen van energie/water?
  kan dit ook vanuit Nederland gedaan worden met de Nederlandse bank?

  • Beantwoorden
   Bertus 8 november 2017

   Verplicht niet. Maar niet iedere bank, gemeente enzv gebruikt autom. incasso in Nederland

  • Beantwoorden
   Corrien 4 december 2017

   Ja dat kan, ik doe dat reeds 4 jaar.

 29. Beantwoorden
  Corrien 23 oktober 2017

  Belasting hier in DE of in NL betalen. Ik begrijp uit een artkel op deze site dat als je minder inkomsten dan 15000 euro hebt dat je in DE belasting zou moeten betalen. Ik heb een AOW bruto zelfs onder de 10.000 verder geen pensioen. Maar ik word in NL belast, is dit correct? Ik ben gehuwd en word gezien als een fiscale eenheid en krijg daardoor ca. 447 euro netto per maand. Ik zit regelmatig in geldnood zoals u kunt begrijpen. Nu zegt een ” stuerberater” dat als ik in DE belasting zou moeten betalen ik veel beter zou af zijn. Mijn vrouw heeft, al klinkt dat erg gek NUL euro aan inkomsten ook geen uitkering. Ik zou graag dringend een duidelijk advies willen hebben.

  • Beantwoorden
   Wim 28 oktober 2017

   Belastingen
   Als u pensioeninkomsten uit Nederland hebt, is voor u het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland van belang. In dit verdrag is opgenomen over welke inkomsten u in welk land belastingplichtig bent. In het verdrag tot en met 31 december 2015 is op het gebied van uitkeringen en pensioenen opgenomen dat u over wettelijke uitkeringen belastingplichtig bent in Nederland en over andere pensioenen, bijvoorbeeld bedrijfspensioenen, in Duitsland. Hierin is per 1 januari 2016 een verandering gekomen. Het is dan niet meer van belang welke soort uitkering of pensioen u ontvangt, maar de hoogte van dit pensioen. De enige uitzondering is een ambtenarenpensioen, deze pensioenen blijven belastingplichtig in Nederland.Gevonden op
   http://www.go-euregio.eu/nl/wonen/wonen-duitsland/wonen-duitsland-met-een-nederlands-pensioen

 30. Beantwoorden
  Rick 22 september 2017

  wat betekend de afkorting H W R op een plattegrond van een huis?

  • Beantwoorden
   Frits 22 september 2017

   HWR=Hauswirtschaftsraum=Bijkeuken

 31. Beantwoorden
  Eline 17 september 2017

  Ik doe mijn profielwerkstuk over Nederlanders die in Duitsland gaan wonen en in Nederland blijven wonen met het vraag? Wat trekt hun aan om dit te doen? En voor die onderzoek, moet ik een aantal representatieve kandidaten interviewen
  Vraag 1: Wat trekt volgens u de Nederlands aan om in Duitsland/net over de grens te gaan wonen?
  Vraag 2: Wat zijn volgens u de financiële voordelen om in Duitsland te wonen en in Nederland te werken?
  Vraag 3: Wat zijn volgens u de sociale/milieu factoren(omgeving, opgroeien) voordelen om in Duitsland te wonen?
  Vraag 4: Wat zijn de obstakels voor veel mensen als ze in Duitsland willen gaan wonen en in Nederland blijven werken?
  Vraag 6: Wat is uw advies voor Nederlanders die in Duitsland willen Wonen en eventueel in Nederland blijven werken? Denkt u hierbij aan hun kinderen, financiële en administratieve zaken en eventueel een cultuurshock of….?

  In afwachting van uw reacties

 32. Beantwoorden
  Rick 9 september 2017

  Afkortingen …

  De afkorting SBFC wat betekent dit bij een huis ?

  • Beantwoorden
   Jolanda 9 september 2017

   Ik heb dit wel eens bij een “Einbauküche” gelezen

 33. Beantwoorden
  Corrien 14 augustus 2017

  Huis verkopen in Duitsland, is de eventuele winst belast? Het huis is reeds 3 jaar in mijn bezit. Ik kan een winst maken van ongeveer 30.000 euro. Als ik mijn eigen arbeid inreken @15 per uur dan zou er een verlies zijn. Heb 2 jaar hard gewerkt aan de renovatie samen met mijn vrouw.

 34. Beantwoorden
  Edith 12 augustus 2017

  Leveren jullie ook diensten die alleen betrekking hebben op de fase vanaf koopcontract/notaris (daarvoor evt advies goede bouwtechnisch inspecteur) het betreft vooralsnog geen emigratie maar aankoop 2de woning

 35. Beantwoorden
  Pim 2 augustus 2017

  Enige tijd volgen wij het aanbod van huizen in het grensgebied Duitsland/Nederland. Toch zit ik even met de volgende vraag; wij hebben onze domicilie in Oostenrijk, hebben de Nederlandse nationaliteit. Nu bezitten wij een huis in Rotterdanm wat wij op korte termijn willen gaan verkopen. Is het mogelijk om in Duitsland een huis te kopen en dat de domicilie in Oostenrijk blijft?

  • Beantwoorden
   Vicky 2 augustus 2017

   Belangrijk is:
   1. Waar verblijft uw gezin ?
   2. Waar werkt u in de toekomst ?
   3. Hoe lang verblijft u in welk land ?
   4. Land van ziektebehandelingen, verzekeringen enzv

 36. Beantwoorden
  Marleen 14 juli 2017

  We hebben nog volgende vraag: bij aankoop van huis in Duitsland vragen wij ons af vanaf wanneer de eigendom juridisch word overgedragen. Is dat op de datum van de akte voor de notaris, vanaf de betaling van de koopsom of kan de koper deze datum bepalen, uiteraard met akkoord van de verkoper. Kunnen we bv. ook in de maand juli de koopprijs betalen en toch de eigendom pas vanaf 1 oktober verwerven.

  • Beantwoorden
   Peter 14 juli 2017

   Het juridisch eigendom (formeel) zal pas 4 tot 8 weken na de sleuteloverdracht plaatsvinden. Afhankelijk van de regio en hoe snel de rechtbank is …. Recht op de sleutel hebt u op het moment dat de volledige koopprijs op de rekening van de verkoper staat tenzij in de koopakte anders overeen gekomen.

   De gehele koop procedure is op mijn site hier beschreven : Volg deze link aub: https://www.droomhuisduitsland.com/informatie/info-huis-kopen-1/

   • Beantwoorden
    L.M. Bomers 1 maart 2018

    Op het moment dat u in het Grundbuch staat ingeschreven bent u juridisch eigenaar.

 37. Beantwoorden
  Marco 27 juni 2017

  Wij zijn ons aan het orienteren over de aankoop van een huis in Duitsland.
  Wij zijn een gezin met twee kinderen.
  De loondienstbetrekking in Nederland blijft gehandhaafd en mijn vrouw blijft thuis voor de kinderen.

  Klopt het dat wij dan recht hebben op aanvulling van de nederlandse kinderbijslag op het Duitse niveau?

  Kan ik in deze situatie de hypotheekrente in Nederland blijven aftrekken?

  In Duitsland zijn de kosten koper een stuk hoger dan in Nederland. Zijn (een deel) van deze kosten ook in Nederland aftrekbaar?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  • Beantwoorden
   Admin 3 juli 2017

   Mijn antwoord:
   Klopt het dat wij dan recht hebben op aanvulling van de nederlandse kinderbijslag op het Duitse niveau? Ja
   Even de zoekfunctie van de site gebruiken en kinderbijslag intoetsen voor de laatste berichten over dit thema

   Kan ik in deze situatie de hypotheekrente in Nederland blijven aftrekken? Ja , zo lang u in Nederland belasting betaald

   In Duitsland zijn de kosten koper een stuk hoger dan in Nederland. Zijn (een deel) van deze kosten ook in Nederland aftrekbaar? ja, compleet aftrekbaar

 38. Beantwoorden
  Winn 22 december 2016

  Ik wil heel graag in Oost Duitsland een grondstuk verkopen met een geheel op te knappen gebouw met veel ruimte (eerder voor 12 woningen, winkel ruimtes en restaurant eventueel uit te breiden na echte opknap met onderkelderde woon en horeca gelegenheid met sauna etc. Het is echt van belang dat je begrijpt dat het gebouw ” bedurftig ” is. Je moet je dus niets voorstellen van de huidige staat van het gebouw, dat moet echt vooral binnenzijde opgeknapt worden. Nochthans is de prijs van een grondstuk inmiddels aldaar door het verhogen van de grond prijs en het verhogen van de prijs van onroerend goed qua marktwaarde in verkoop prijs 85000euro waard.
  Eerder toen alles nog ongehavend was had het een waarde van 1700000. Na opknappen nu is het een waarde van 350000euro.
  Voor het opknappen is het van belang uitsluitend echte helpende mensen aan te trekken die zeker handige doe het zelvers zijn, of een betrouwbare bouw ondernemer met tijd voor het opknappen. Ik wil zelf het liefste vanuit mijn netwerken omgeving in Nederland de verkoop tot stand brengen. De transactie na te hebben betaald aan mijzelf is gewoon de overeenkomst van verkoop officieel maken met eerlijke notaris en de grundbuch mutatie door te voeren. Dit mag uitsluitend met de wettige woning eigenaar verkoper haar toestemming geregeld worden. Wie weet betrouwbare kopers voor mij te vinden.
  Zend een email als je geinteresseerd bent als koper van mijn grondstuk.
  Winn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *